Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση Γιωρκάτζη ενώ το Προεδρικό κάνει στροφή ….και ρίχνει τους τόνους

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο και απαντήσεις από

την Διοικητή της Κ.Τράπεζας  ζητούν τα κόμματα

Φαίνεται πως οι έμμεσες απειλές της Διοικητού της Κ.Τράπεζας πως γνωρίζει πολλά για πολλούς  αλλά και η ένταση με την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιωνουν εδώ και τώρα απαντήσεις  από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη , έχουν θορυβήσει το Προεδρικό και επιχειρεί τώρ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ρίξει τους τόνους καθότι τα πυρά  στράφηκαν εναντίον και του ένοικου τουΠ ροεδρικού.pic-0-norm

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  μετά τον καταγαισμών των επικρίσεων από τα κόμματα πλην του Συναγερμού αναίρεσε ουσιαστικά το μήνυμα του Προέδρου «περι μηδενικής αναχοής » δηλώνοντας πως«λανθασμένα εμφανίζεται εικόνα σύγκρουσης μεταξύ Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας,  προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε την ίδια ώρα για “αδυναμίες στις εσωτερικές διαδικασίες στην Προεδρία της Δημοκρατίας”, για τις οποίες, όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες “για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων”.Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “ατυχώς” τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μία εικόνα σύγκρουσης της Κυβέρνησης με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ανέφερε ακόμα πως «η  δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 31 Οκτωβρίου ήταν «ξεκάθαρη» και αφορούσε τους όρους του συμβολαίου της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης θέματα δεοντολογίας τα οποία με αυστηρότητα όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι οφείλουν να σέβονται και να τηρούν»

Τέλος έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα λέγοντας πως  «η Κυβέρνηση συνεργάζεται και σέβεται στην πράξη πλήρως την ανεξαρτησία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας”.

Ωστόσο σήμερα κόμματα και πολιτικοί παράγοντες εμμένουν στην πλήρη έρευνα του μείζονος αυτού ζητήματος προσθέτοντας πως οφείλει αυτεπάγγελτα ο Γενικός Εισαγγελέας να παρέμβει καθότι τα οσα υπαινίχθηκε η κα.Γιωρκάτζη στην Επιτροπή Θεσμών περί συμφερόντων που παρενέβαιναν στο
έργο της είναι εξαιρετικά σοβαρά και θα πρέπει να διερευνηθούν χωρίς καθυστέρηση.Παράλληλα τα κόμματα εγείρουν θέμα και για την κ. Γιωρκάτζη καλώντας την έμμεσα ή άμεσα να παραιτηθεί.

 ΑΚΕΛ:Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος 

Το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Άριστου Δαμιανού, προέτρεψε εμμέσως τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη να υποβάλει παραίτηση μετά το «υπαρκτό» ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ το ΔΗΚΟ ζήτησε το διορισμό ποινικών ανακριτών.

«Το υπαρκτό το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων που αφορά τη Διοικητή της ΚΤΚ, οι εκατέρωθεν αλληλοδιαψεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και Διοικητού, οι αναφορές αλλά και τα υπονοούμενα της κ. Γιωρκάτζη για παρεμβάσεις στο έργο της, καθώς και το ζήτημα της διαφοροποίησης του συμβολαίου της σε σύγκριση με προηγούμενα συμβόλαια πρώην Διοικητών της ΚΤΚ, αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων, αιτιολογεί και τεκμηριώνει τη θέση του ΑΚΕΛ για διεξαγωγή έρευνας», είπε σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Α.Δαμιανού.

Σημείωσε ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν την «εκκωφαντική» σιωπή του Προεδρικού για δύο σχεδόν μήνες, την απάλειψη της πρόνοιας για το ασυμβίβαστο στο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, την αύξηση της συνολικής δαπάνης του μισθού και των ωφελημάτων της Διοικητού.

«Η κ. Γιωρκάτζη, η οποία ενώ ήταν Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας πλείστες τόσες φορές τοποθετήθηκε ευθαρσώς και δημόσια για όσα θεωρούσε ως κακώς κείμενα στην κυπριακή κοινωνία, οφείλει το ίδιο να πράξει και σήμερα και ασφαλώς αναμένεται να λάβει και ευρύτερα τις αποφάσεις της», είπε.

Παράλληλα μίλησε για «σκοπιμότητες πίσω τους κυβερνητικούς χειρισμούς» και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ως θεσμός εκτεθειμένος από τον όλο χειρισμό της προεδρίας για το συμβόλαιο διορισμού της κ. Γιωρκάτζη».

Οπως  είπε  ο Αρ.  Δαμιανού, «κρίνοντας και από χειρισμούς που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αναφορικά με τον τέως Διοικητή, δεν έχουμε πεισθεί ότι το ξέσπασμα του Προέδρου σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το θέμα του συμβολαίου».

ΔΗΚΟ :Να παραιτηθεί η κ. Γιωρκάτζη

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τα περί παραίτησης της κ. Γιωρκάτζη και ζήτησε το διορισμό ποινικών ανακριτών για το όλο θέμα.

sum_det_yiorkleris

Ζητείται η παρέμβση του Γενικού Εισαγγελέα και ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ερευνητών

«Το Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν αφήνει στην κ. Γιωρκάτζη άλλη επιλογή από την παραίτηση, καθώς η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απώλεσε την εμπιστοσύνη του Προέδρου Αναστασιάδη που την διόρισε», είπε, προσθέτοντας πως «δυστυχώς, οι εξελίξεις αυτές προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών, πλήττουν καίρια τους θεσμούς και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας μας».

Είπε πως θα πρέπει άμεσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει δημοσίως εάν εμπιστεύεται την κ. Γιωρκάτζη στη θέση την οποία την διόρισε και να πληροφορήσει επίσημα τον κυπριακό λαό για τη διαδικασία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκπονήθηκε και υπεγράφη το Συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη.

«Πρέπει να διοριστούν ανακριτές, αλλά αλίμονο εάν χρειαζόμαστε ανακριτές για να μας πουν τί ακριβώς συνέβη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι οι ίδιοι που πρέπει να διαφωτίσουν το λαό, ευθέως και χωρίς μισόλογα», πρόσθεσε.

Είπε τέλος ότι οι πολίτες δικαιούνται απάντηση στο ερώτημα «ποιος ξεγέλασε ποιον και γιατί οι θεσμοί έμειναν για ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι».

Επίσης το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει  πως «τις  τελευταίες ημέρες, είμαστε δυστυχώς μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σήριαλ το οποίο πλήττει καίρια τους θεσμούς της χώρας μας και δυναμιτίζει τις προσπάθειες σταθεροποίησης του ευάλωτου τραπεζικού τομέα.

Οι πολίτες, που υποβάλλονται καθημερινά σε θυσίες για αναγέννηση της οικονομίας μας, παρακολουθούν εδώ και τέσσερεις μέρες, έκπληκτοι:

* τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον τρόπο που ενήργησε για την εκπόνηση του Συμβολαίου της, αφήνοντας ξεκάθαρα να νοηθεί ότι τον ξεγέλασε και

* τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να «σφυρίζει» αδιάφορα, να αφήνει να νοηθεί ότι η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που υπέγραψε το Συμβόλαιο και να αγνοεί το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που την καλούν σε παραίτηση.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις αυτές προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών, πλήττουν καίρια τους θεσμούς και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας μας.

Επιπρόσθετα το ΔΗΚΟ  θεωρει  πως θα πρέπει άμεσα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

 να ξεκαθαρίσει δημοσίως εάν εμπιστεύεται την κυρία Γιωρκάτζη στη θέση την οποία τη διόρισε και
 να πληροφορήσει επίσημα τον κυπριακό λαό για τη διαδικασία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκπονήθηκε και υπεγράφη το Συμβόλαιο της κυρίας Γιωρκάτζη.

Τέλος το ΔΗΚΟ αναφέρει  πως« η   όλη υπόθεση είναι πολύ απλή και οι πολίτες δικαιούνται απάντηση στο επίσης απλό ερώτημα: Ποιος ξεγέλασε ποιον και γιατί οι θεσμοί έμειναν για ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι;»

ΕΔΕΚ:Να παρέμβει ο Γ.Εισαγγελέας

Η ΕΔΕΚ  με δήλωση του στελέχους της Κωστή Ευσταθίου  καλεί τη Γενική Εισαγελία να παρέμβει  ενώ παράλληλα καλεί  την κ. Γιωρκάτζη να κατονομάσει όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο παρενέβαιναν στο έργο της. Το θέμα που εγείρεται είναι εξαιρετικά σοβαρό, προσθέτει,  και άπτεται της θεσμικής λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας. Το θέμα αφορά και την Γενική Εισαγγελία, η παρέμβαση της οποίας είναι απαραίτητη για την πλήρη διαλεύκανση του θέματος των παρεμβάσεων στο έργο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.

Οικολόγοι :Ποιούς καλύπτει  και γιατί;

Εξαλλου  το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την τροπή την οποία έχει πάρει η υπόθεση και διερωτάται στη βάση ποιας αιτιολογίας και ποιου κριτηρίου κρίθηκε απαραίτητη η αύξηση της αμοιβής της κ. Γιωρκάτζη, στις ήδη προκλητικές για τις μέρες μας απολαβές που απολάμβαναν οι προκάτοχοι της;

«Είναι ολοφάνερο, πρσθέτει , ότι η κ. Γιωρκάτζη απολάμβανε ευνοϊκής μεταχείρισης από το Προεδρικό, το οποίο ήταν ενημερωμένο για το συμβόλαιο, τις απολαβές αλλά και τη σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση της.Η Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για ακόμα ένα σκάνδαλο εις βάρος του Κύπριου πολίτη. Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες διαπλοκής και συμφερόντων. Ιδιαίτερα όταν στις μέρες μας χιλιάδες συμπατριώτες μας βιώνουν την εξαθλίωση και την ανέχεια.

Είναι απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδέχεται υπογραφή συμβολαίου χωρίς να το διαβάσει ή ελέγξει. Αυτό δείχνει προχειρότητα και προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τους συνεργάτες του Προέδρου. Η ανάδειξη των θεσμικών θεμάτων που αφορούν τις ευθύνες της κ. Γιωρκάτζη και το ανοικτό θέμα της ανάληψης των ευθυνών αυτών από την ίδια, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως συγχωροχάρτι στον Πρόεδρο.»

Οι Οικολόγοι ζητούν την άμεση διερεύνηση του θέματος αλλά και καλούν την κ. Γιωρκάτζη να δώσει τις δικές της εξηγήσεις. Δεν μπορεί να τηρεί όλες αυτές τις μέρες σιγή ιχθύος. Ποιους καλύπτει επιτέλους και γιατί; Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν και έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία.