Χίλιες φορές πιο δυστυχής αυτός που κλείνει την πόρτα σ’εναν πρόσφυγα

 

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Η Ευρώπη ορθώνει  τείχη. Πανύψηλους φράκτες με ακανθωτά συρματομπλέγματα.Κινητοποιεί στρατούς και  μηχανοκίνητες μονάδες ένστολων.Φυλάνε τα σύνορα,φυλάνε τα σπίτια τους , φυλάνε  τους εαυτούς τους.

Γαυγίζουν οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι.Επιστρατεύουν τα λυκόσκυλα  τους να φοβίσουν τα τρομαγμενα παιδιά . Τους πεινασμένους, τα ξεψυχισμένα μωρά, τις γερόντισσες που καταρρέουν,  τις μανάδες που καταριούνται  τους υπαίτιους του ξεριζωμού τους. Εκει που ο πόνος γίνεται  απόγνωση  και η περιφρόνηση θάνατος. Στο πουθενά.Στις απέραντες πεδιάδες  της ξεπεσμένης Ευρώπης που τώρα το χιόνι στοιβάζει για να καρπίσουν την Ανοιξη τα σιτάρια της .Για να χορτάσουν και άλλο οι χορτάτοι.Μπροστά τα λυκόσκυλα και  πισω οι τζιχαντιστές με το τσεκούρι.Χιλιάδες ψυχές περιμένουν . Πνίγεται και βουλιάζει η Ειδομένη. Η Ευρώπη φοβάται. Και ο φόβος είναι οι ίδιες οι ερινύες  που την ακολουθούν .Οι χθόνιες θεότητες που δεν την  αφήνουν να κοιμηθει. Ηθελε λέει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στην Αραπιά και αντί της Ανοιξης που θα της έφερνε  πακτωλούς μαύρου χρυσού οδήγησε τους λαούς σ’ ένα κολαστήριο .Σ’ένα απέραντο νεκροταφείο ζωντανών και νεκρών .Αλλοι μένουν και πολεμούν άλλοι πεθαίνουν από την πείνα . Αλλοι παίρνουν τα καράβια και πνίγονται μεσ’ του Αιγαίου του χιλιοτραγουδισμένου  τα νερά και οι πιο τυχεροί πατούν στεριά  και μετά ο ανήφορος  του  γολγοθά .

Η  Αληκτώ η Μέγαιρα και η  Τισιφόνη () συγκαλούν έκτακτες συνόδους  της Ε.Ε. Πρέπει να βρουν τρόπους να μην περάσουν τα σύνορα οι κουρελλιάρηδες και ανοίγουν τα ταμεία τους να χρυσώσουν  τους Γκρίζους Λύκους  του Ερντογάν και του Νταβούτογλου για να κρατήσουν μακρυά τα θύματα των χθόνιων πράξεων  τους.

Η Ελλάδα αυτή η μεγάλη ψυχή  που έμαθε   την αλφαβήτα της ανθρωπιάς στους βάρβαρους της Ευρώπης  δίνει και σήμερα μαθήματα αλτρουισμού  και λεβεντιάς. Στη Λέσβο , στη Λέρο στη Χίο και στην Κω.

Και οι «Βάρβαροι»φθονούν την παλλικαριά, φθονούν τον Ανθρωπο, φθονούν τη συμπόνια. Και στέλλουν τα ΝΑΤΟϊκά γεράκια τους να φρουρούν τα νερά του Αιγαιου και αν είναι δυνατόν να πνίξουν και να εμποδίσουν τους κουρελλήδες να μην περάσουν το κατώφλι των συνόρων τους.Να αφήσουν μακρυά  τις Ερινύες τους.

Οι Μέρκελ , ο Ολάντ , ο Κάμερον και αυτός ο αξιοθρήνητος Ομπάμα που κάθε Χριστούγεννα χαρίζει τη ζωή σε μια γαλοπούλα με τα φώτα της προβολής να χειροκροτούν το μέγα κατόρθωμα του να γλυτώσει από το μαχαίρι ένα πουλερικό, κανακεύουν  την αλαζονεία του νταή Ερντογάν.Και αποστρέφουν το βλέμμα από τις θηριωδίες που διαπράττει εναντίον των Κούρδων, εναντίον των Κυπρίων , εναντίον όλων όσων ενοχλούν τα σχέδια του για την παλινόρθωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Τους φτύνει και χαμηλώνουν τα μάτια.Τους βρίζει και τον χαϊδεύουν και είναι πρόθυμοι να θυματοποιήσουν και άλλο τα θύματα του.Να υποθηκεύσουν στον νεοσουλτάνο και τις «αρχές» και τις δήθεν αξίες της.Φτάνει να κρατήσουν μακρυα τα θύματα τους.

Οι επίγονοι των ναζί στήνουν στον τοίχο την Ελλάδα με εθνοκτόνα μνημόνια  και η «πολιτισμένη » Ευρώπη παρακολουθεί και υποκύπτει στις οδηγίες της  Μέγαιρας*.Μακρυά από αυτούς οι πρόσφυγες , τα θύματα των εγκληματικών πράξεων  τους. Να μείνουν εκτός των συνόρων τους.Μπας και ενοχλήσουν  τον ύπνο τους και υπενθυμίσουν τους αίτιους και πρωταίους  των εγκλημάτων που διέπραξαν.

Πνίγεται από το προσφυγικό κύμα η Ελλάδα .Βγάζει το ψωμί από το στόμα των παιδιών της να τους ταίσει.Να τους ζεστάνει και να τους περιθάλψει με τις γιαγιούλες της Λέσβου να νανουρίζουν μισοπεθαμένα παιδιά και να φυσούν πνοή ζωής στα θαλασσοδαρμένα κορμάκια τους.

Ευλογημένοι  αυτοί που απλώνουν  χέρι ανθρωπιάς στον πρόσφυγα.Ευτυχισμένοι αυτοί που μοιράζονται την πείνα τους με τους πεινασμένους  και τους καταδιωγμένους.

Χίλιες φορές πιο δυστυχισμένοι αυτοί που κλείνουν τις πόρτες στους πρόσφυγες,Χίλιες φορές καταφρονεμένοι και λαομίσητοι  αυτοί που αρνούνται την ανθρωπιά και τον άνθρωπο.

Μακάρι να μπορούσε να γίνει,   όλοι αυτοί που κλείνουν τις πορτες στους πρόσφυγες να γίνουν και αυτοί   για μια μέρα μόνο πρόσφυγες. Να νιώσουν τον πόνο του ξεριζωμού, όπως τους Κύπριους, τους Σύριους , τους Λίβυους τους Αφγανούς. Να βλέπουν τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται , να   σφετερίζονται το βιός τους οι  εισβολείς και κατακτητές, τα παιδιά τους να χάνονται.Μια μόνο μέρα,  για να γίνουν άνθρωποι.

***

( *Οι τρεις Ερινύες που στην Ελληνική μυθολογία ήταν μυθικές χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσική και ηθικής τάξης των πραγμάτων.Η  Αληκτώ  της οργής και της μανίας,η Μέγαιρα του μίσους και του φθόνου και η Τισιφόνη της εκδίκησης φόνου).