Tο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και οι ελαφρότητες του Ακιντζί

 

Οταν οι υπερβολές στοχεύουν στην αποενοχοποίηση  των μέγιστων εγκλημάτων  κατά της ανθρωπότητας

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

 

Οποιοι και αν είναι οι  ανεγκέφαλοι ή οι προβοκάτορες που επιχείρησαν να κάψουν το πρωί της Κυριακής  το τουρκικό τέμενος στη Δένεια, το μόνο που πέτυχαν  ήταν να δώσουν  δυστυχώς την ευκαιρία στις  κατοχικές δυναμεις  στους κύριους ένοχους και εγκληματίες της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου , να βγουν  απο πάνω.Και  από  ένοχοι σωρείας εγκλημάτων κατα της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να γινουν και κατήγοροι.Εκείνοι λοπόν που κτύπησαν το τέμενος κτύπησαν με τον χειρότερο τρόπο τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να περισώσει ότι περισώζεται  από την καταστροφή και τη λεηλασία αρχαιολογικών και θρησκευτικών χώρων στα κατεχόμενα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί καταδίκασε χθες  τον εμπρησμό του Τεμένους στο χωριό Δένεια, χαρακτηρίζοντας το ως ένα απαράδεκτο περιστατικό και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθούν οι ένοχοι .«Οι ένοχοι -είπε- έχουν κάνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ως εκ τούτου, θα πρέπει να τιμωρηθούν με τον πιο σοβαρό τρόπο..»

Καταδικαστέα  και κατάπτυστη η  επίθεση εναντίον ενός χωρου θρησκευτικής λατρείας και ενός μνημείο που είναι κληρονομιά της Κύπρου.

Οταν όμως ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να κάνει και μια περιοδεία,  στις υπο τον τουρκικό στρατό κατεχόμενες  περιοχές και να καταγράψει τις μεγάλες καταστροφές όχι μόνο σε χώρους θρησκευτικής λατρείας αλλά και σε αρχαιότητες παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Γνωρίζει πολύ καλά πως ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της παράνομης κατοχής του 36.2% του Κυπριακού εδάφους, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην περιοχή που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει υποστεί την πιο βίαιη και συστηματική καταστροφή. Εκατοντάδες ιστορικά και λατρευτικά μνημεία σε διάφορα σημεία των κατεχομένων περιοχών έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και υποστεί βανδαλισμούς. Έχουν γίνει παράνομες ανασκαφές και ανεκτίμητης αξίας  θησαυροί έχουν κλαπεί από μουσεία, καθώς και ιδιωτικές συλλογές, και έχουν πωληθεί στο εξωτερικό.

Περισσότερες από 500 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 μοναστήρια σε πόλεις και χωριά των κατεχομένων περιοχών έχουν λεηλατηθεί.Εγιναν  αντικείμενα βανδαλισμού και σε μερικές περιπτώσεις κατεδαφίστηκαν. Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια αυτών των ναών, περιλαμβανομένων άνω των 15,000 φορητών εικόνων. Πάνω από 60,000 αρχαία αντικείμενα έχουν παράνομα μεταφερθεί σε ξένες χώρες σ’ όλο τον κόσμο από το 1974. Οι πιο σημαντικές και ανεκτίμητες εικόνες περιήλθαν στην κατοχή οίκων δημοπρασίας και πωλήθηκαν παράνομα από εμπόρους τέχνης στο εξωτερικό.

Το γεγονός ότι περισσότερες από 133 εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί, 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, 28 χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες, κοιτώνες ή νοσοκομεία, 13 χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή αχυρώνες, αποδεικνύει σαφώς ότι η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο  τμήμα του νησιού ήταν και είναι ο  στόχος των κατοχικών αρχών. Και αυτά τα εγκλήματα  κατά της ανθρωότητας  γίνονται κάτω από τη μύτη σας κ. Ακιντζί .Μήπως δεν γνωρίζει ο κ. Ακιντζί πως η  Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην κατεχόμενη κωμόπολη της Λαπήθου (επαρχία Κερύνειας)  έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο και καζίνο πολυτελείας; Μήπως δεν γνωριζει   ότι το   Αρμένικο μοναστήρι Σουρπ Μάγκαρ (κτισμένο τον Μεσαίωνα) έγινε σνακ μπαρ και καφετέρια ;Οχι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και η Αρμενική και Λατινική Εκκλησία της Κύπρου είναι επίσης θύματα λεηλασίας και έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές. Αυτά είναι θεάρεστες πράξεις κ. Ακιντζί;

Πώς μπορεί να χαρακτηριστούν- αν όχι εγκλήματα  κατά της ανθρωπότητας -οι παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικό χωρο της  περιοχής   Γαληνόπορνης στη χερσόνησο της Καρπασίας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο όπως και οι παράνομες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας;  Το εν λόγω πανεπιστήμιο, παραβιάζοντας όλα τα διεθνή θέσμια και επιδεικνύοντας ασέβεια προς την ακαδημαϊκή ηθική, ξεκίνησε εργασίες το 1999. Σαν αποτέλεσμα, αρχαιολογικά κατάλοιπα που χρονολογούνται σε όλες τις ιστορικές περιόδους του Κυπριακού πολιτισμού έχουν βρεθεί συστηματικά στην κατοχή οίκων δημοπρασίας του εξωτερικού.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις οι κατοχικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει την πλήρη καταστροφή μοναδικών θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων. Ενδεικτικό  τη ασεβειας και αγριότητας   του τουρκικού στρατού είναι η κατεδάφιση νεολιθικού οικισμού στο Ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα-Κάστρου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το οποίο είχε κηρυχθεί Αρχαίο Μνημείο. Σκοπός της ιερόσυλης  αυτής ενέργειας, η οποία έγινε με τη χρήση εκσκαφέων, ήταν η τοποθέτηση δύο ιστών για τη σημαία της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην κορυφή του λόφου.

Ο ρόλος της Τουρκίας στο παράνομο εμπόριο που διεξάγεται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου φάνηκε σε αριθμό υποθέσεων που η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έφερε ενώπιον του Δικαστηρίου. Η πιο γνωστή υπόθεση με διεθνή αντίκτυπο ήταν η αφαίρεση και παράνομη εξαγωγή των ψηφιδωτών της Κανακαριάς, ένα σπάνιο έργο του 6ου αιώνα.

Η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση της Χάγης (1965) καθώς και στη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ (1970) «για τους Τρόπους Απαγόρευσης και Παρεμπόδισης της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».Ομως επιμένει  να μη συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της  και συνεχίζει τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Αυτούς κ. Ακιντζί που διαπράττουν κατα συρροήν και κατ’εξακολούθησην τέτια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πότε θα τους καταδικάσετε; Θα  επιτρέψουμε σ’ αυτούς του ατιμώρητους εγκληματίες να κυβερνήσουν τον τόπο;