Ξέγραψε τις Κ. Αερογραμμές ο Νίκος Αναστασιάδης!

αναστασιαδης-467x324

*Μίλησε απαξιωτικά για την Εταιρεία σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ

*Τα βαλε με τον Επίτροπο Αερομεταφορών, επειδή

εξέφρασε δημοσίως τη θέση ότι οι ΚΑ μπορεί να σωθούν!

Με απαξιωτικό τρόπο μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης για την ανάγκη να διαθέτει η Κύπρος το δικό της αερομεταφορέα, δηλώνοντας πως δεν μπορεί επ ‘ άπειρον να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για να συντηρούνται ζημιογόνες εταιρείες, διαφωνώντας με την επίκληση της ανάγκης ύπαρξης αερομεταφορέα! Με αυτές και άλλες τοποθετήσεις του ουσιάστικά προδιέγραψε το τέλος της Εταιρείας Εριξε μάλιστα την μπάλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην αναμενόμενη απόφασή της , κατά πόσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Μια απόφαση που όλοι πλέον αναμένουν ότι θα είναι αρνητική και αυτόματα θα σημάνει το κλείσιμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις Κυπριακές Αερογραμμές απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Σούλας Χατζηκυριάκου, η οποία παρουσίασε   στην Τηλεόραση του ΡΙΚ συνέντευξή του.  Δεν έκρυψε επίσης την οργή του για τον Επίτροπό που ο ίδιος διόρισε για τις Αερομεταφορές κ. Χρίστο Πέτρου, όταν η δημοσιογράφος επικαλέστηκε θέσεις που υποστηρίζει για να υποβάλει ερώτημα. Ο κ. Χρίστος Πέτρου δημόσια έχει υποστηρίξει   ότι ακόμα και σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές μπορεί να σωθούν και ότι δεν έγιναν σε πολιτικό επίπεδο όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να πληρωθούν τα κριτήρια που έθεσε η Ε.Ε. ώστε η απάντηση από αρνητική να γίνει θετική. Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε φανερά ενοχλημένος ότι υπήρξε υπέρβαση καθήκοντος από τον κ. Πέτρου και είπε ότι τον διόρισε σύμβουλο Αερομεταφορών και όχι Αερογραμμών!

Ανφερόμενος στο μέλλον των κ. Αερογραμμών ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το θέμα είναι ποιο είναι το κόστος συντήρησης μιας εταιρείας η οποία μέχρι σήμερα ποτέ δεν κατέγραψε κέρδη ή τουλάχιστον κατά κανόνα καταγράφει ζημιές. <<Υπήρξαν τέτοιες δανειοδοτήσεις και με βάση πλέον τους κανονισμούς ανταγωνισμού της ΕΕ οι επιδοτήσεις αερομεταφορέων δεν επιτρέπονται και συνεπώς δεν είναι θέμα της κυβερνήσεως, είναι και θέμα καταγγελιών που έχουν γίνει από το 2011, 2012 και εξετάζονται από την   Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαίκής Επιτροπής η αποφαση της οποίας ενδεχομένως να καλέσει την Εταιρία των ΚΑ να επιστρέψει στο κράτος τα όσα παρανόμως εισέπραξε>> πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα ότι έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κάποοια κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ικανοποιηθεί από την πλευρά μας για να μην είναι καταδικαστική η απόφαση για την Εταιρί,α ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι <<η κυβέρνηση και η προηγούμενη και η παρούσα έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν>>. Και πρόσθεσε:<< Εχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι το πρόβλημα των υπερπτήσεων λόγω της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοικρατίας από την Τουρκία όταν οι ΚΑ εκτελούσαν πτήσεις προς τη Μόσχα, έπαιρναν επιπλέον χορηγία οι ΚΑ ενός συγκεκριμένου ποσού>> υποβάλλοντας ξανά το ερώτημα , <<μέχρι πότε ο κυπριακός λαος αν και εφόσον αυτή θα είναι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πληρώνει για να συντηρεί τάχα για να έχει αερομεταφορέα>>;

Στην προσπάθειά του να πείσει ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκην να έχει το δικό της αερομεταφορέα αναφέρθηκε στις εταιρείες Austrian Airlines και Swiss Air οι οποίες ανήκουν σε άλλο   σχήμα , που αποτελεί τον αεροπορικό οργανισμό άλλης χώρας. Είπε χαρακτηριστικά: <<Ξέρετε ότι η Austrian Airlines ανήκει στη Lufthansa; Ξέρετε ότι η Swiss Air δεν ανήκει στην Eλβετία αλλά εις την Lufthansa; Είναι αερομεταφορέας της Ελβετίας, αερομεταφορέας της Αυστρίας και ούτω καθ εξής. Και συνέχισε: <<Με το σημερινό ανταγωνισμό θέλω να πω ότι αυτή η επίκληση τάχα της ανάγκης ύπαρξης αερομεταφορέα δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να έχεις μια εταιρεία υγιή, να διαφυλάξεις τα συμφέροντα των εργαζομένων σου αλλά και των φορολογουμένων σου. Δεν μπορεί επ΄ άπειρον να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για να συντηρούνται ζημιογόνες εταιρείες .>>

Περαιτέρω ο κ. Αναστασιάδης άφησε να νοηθεί ότι φταίνε οι Κυπριακές   Αερογραμμές και ο προστατευτισμός τους γιατί ο τουρισμός δεν πάει καλά ή γιατί χάνονται θέσεις εργασίας! Είπε   χαρακτηριστικά:

<< Και τί αυτό στοιχίζει ενδεχόμενα λόγω του προστατευτισμού που ασκήσαμε μέχρι σήμερα; Εις τον τουρισμό ευρύτερα πόσες άλλες θέσεις δουλειάς έχουν χαθεί σαν αποτέλεσμα της μη αύξησης ενδεχόμενα του τουριστικού προϊόντος από την υπερππροστασία ή την προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων να διασώσουν τον κυπριακό αερομεταφορέα; >> Και πρόσθεσε: Αυτή είναι και δική μας πρόθεση και θέλω να το καταστήσω ξεκάθαρο. Αλλά εάν αύριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ   και αλίμονο αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπήρξε αδιαφορία από πλευρά κυβέρνησης , η Ε,Ε δεν είναι κλαμπ συναισθηματιών. Η Επιτροπή και εκείνοι που σε καταγγέλλουν δεν το κάνουν γιατί ξέρετε κάποια στιγμή θα υποχωρήσουν ενόψει του γεγονότος ότι είναι πατριωτικό καθήκον να υπάρχει κυπριακός αερομεταφορέας. Το κάνουν γιατί έχουν συμφέροντα. Η ΕΕ   είναι υποχρεωμένη να εξετάσει   με βάση τους κανόνες της με αυστηρότητα και τα παραδείγματα που δίνονται είναι ατυχέστατα απ όσους τα προβάλλουν.>>

Καταλήγοντας ανέφερε ότι θέλει να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι <<με κάθε τρόπο η προσπάθεια είναι από τη μια να διασώσουμε, αν διασώζονται οι ΚΑ ,αλλά εν πάση περιπτώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων>>. Η αμφισβήτηση που εξέφρασε με το <<αν διασώζονται>> πάντως, είναι εκείνο που κράτησαν οι εργαζόμενοι.