Ο «τρόμος των αιθέρων» Sukhoi Su-35 στη σκακιέρα Ρωσίας- Τουρκίας-ΝΑΤΟ

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΗ περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν πάντα μια από τις πιο στρατοκρατούμενες περιοχές του κόσμου, με τη διαφορά ότι το τελευταίο τετράμηνο συντελείται μια «ποιοτική» μεταστροφή μετά την ανατροπή των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, με την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, αλλά και την ένταση με την Τουρκία.

Δεν είναι μόνο οι πυραύλοι Καλίμπρ από την Κασπία, που σήμαναν καμπανάκι για τα πανάκριβα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που άρχισαν να μετακινούνται νευρικά και αμήχανα, ούτε η παρουσία του Μοσκβά και της Ναυαρχίδας του Ρωσικού στόλου του Ειρηνικού στη Μεσόγειο. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκιά, προκάλεσε τη ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία και τη τσιμέντωση των S-400 στη Συρία, με άσκηση εναέριου ελέγχου σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Επιπρόσθετα είχαμε και τις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών που ξεκίνησαν από βάσεις στη Ρωσία και έφτασαν μέχρι τη Συρία, είχαμε την πιο ενεργητική αεροδιαστημική κατόπτευση των πάντων και πολλά άλλα.27845

Τώρα το παζλ των κινήσεων έρχεται να συμπληρώσει ακόμα μια κίνηση της Ρωσίας με την αποστολή τεσσάρων ακόμα πιο σύγχρονων μαχητικών/βομβαρδιστικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35. Η κίνηση αυτή φαίνεται να ήταν προγραμματισμένη από τον Δεκέμβριο και όλα τείνουν σε μια κίνηση-κύκλωση των δυνατοτήτων αντίδρασης του σκληρού πυρήνα των Νατοϊκών στην περιοχή, ασφαλώς με επίκεντρο την Τουρκία, η οποία φαίνεται να το παίζει ο «τσαμπουκάς» και νταής της περιοχής.

Οι ρώσοι και ο Πούτιν, έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία, πολλαπλά δείγματα και παραδείγματα των κινήσεων των δυτικών συμμάχων με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δείχνουν να τους έχουν μελετήσει καλά και να τους γνωρίζουν τόσο καλά, όσο εκείνοι ίσως, δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους. Η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, είναι εξ ίσου σημαντική, ίσως και περισσότερο από τη ρωσική επικράτεια και δεν μπορεί να επιτρέψει εκεί οτιδήποτε που να την εκθέτει.

Ο Πούτιν είναι απαιτητικός, αλλά ανθρώπινος, σκληρός δουλευτής, με γνώσεις πολλών αντικειμένων και καταστάσεων, γι αυτό ίσως και προνοητικός, γι αυτό και τώρα βλέπουμε να συντελείται ένας εκ βάθρων ανασχεδιασμός όλων των αμυντικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, στο σημερινό χώρο, από όπου υπερασπίζεται τη Ρωσία, στην ίδια τη Συρία.

Η ανάπτυξη των τεσσάρων Sukhoi Su-35 , επαυξάνει και μεγιστοποιεί τις δυνατότητες της Ρωσίας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβοκάτσια ή απειλή και όποιος το αποτολμήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές, αφού τα στατιστικά δεδομένα σε συνθήκες προσομοίωσης, δείχνουν ότι η σχέση απώλειας/κατάρριψης του Su-35, σε σύγκριση με τα αμερικανικά F-35 είναι 2,4-προς-1 (Κατά την κινεζική πολεμική αεροπορία) Δηλαδή, πάνω από δύο F-35s χάθηκαν για κάθε Su-35 που καταρρίφθηκε.

Η παρουσία των Su-35, φαίνεται ήρθε «εν καιρώ τω δέοντι», πολύ κοντά με τις πρόσφατες καταγγελίες και απειλές της Τουρκίας και των ΝΑΤΟϊκών σχετικά με ισχυρισμούς για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της συμμάχου τους από ρωσικά αεροσκάφη. Η Μόσχα κάλεσε το ΝΑΤΟ να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι υιοθετεί και στηρίζει χωρίς αποδείξεις τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. Θα δούμε τι θα κάνει και το ΝΑΤΟ, αφού και εκείνοι αισθάνονται το ίδιο άβολα όπως η Τουρκία, γιατί είχαν συνηθίσει μόνοι τους να κάνουν ό,τι θέλουν και σήμερα άλλαξαν τα πράγματα.

Είναι πασιφανές ότι η Μόσχα είναι καθόλα έτοιμη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει ρηξικέλευθα οποιαδήποτε σκευωρία ή «λακτίσματα» της Τουρκίας που ασφυκτιά και δεν είναι μαθημένη σε τέτοιον κλοιό. Ο Πούτιν πάντως, τρέχει από εργοστάσιο σε εργοστάσιο και σπρώχνει την παραγωγή, όπως έκανε και πρόσφατα με την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου άρματος μάχης Т-14 «Армата», (δεν αποκλείεται να το δούμε σύντομα και στην περιοχή μας), αλλά και την ώθηση και ενθάρρυνση που έδωσε στο Ταμείο Σχεδιασμού Προηγμένων Τεχνολογιών(ρομποτικά τεθωρακισμένα, ΑΒΑΤΑΡ και πολλά άλλα). Ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο και όσοι δεν τα κατάλαβαν θεωρητικά, σιγά-σιγά θα το δουν και στην πράξη!

————————————————————

Το Sukhoi Su-35, σε σύγκριση με το μέσο όρο των στρατιωτικών Jet,είναι :

  • κατά $ 22 εκατομμύρια ακριβότερο, δηλ γύρω στα $65 εκατομμύρια
  • Μπορεί να πετάξει 59 ναυτικά μίλια μακρύτερα, δηλ. στα 1.944 ναυτικά μίλια
  • Μπορεί να πετάξει 9.100 πόδια υψηλότερα, στα 59.100 πόδια
  • Μπορεί να πιάσει ταχύτητα από 1113 μίλια/ώρα στα 1677 μίλια/ώρα
  • θεωρείται το πιο προηγμένο μη stealth μαχητικό τζετ στον κόσμο. Περιγράφεται ως ένα “τζετ πέμπτης γενιάς, χωρίς την εμφάνιση ενός μαχητικού stealth.”
  • Το σύστημα ραντάρ του αεροσκάφους είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει μαχητικά αεροσκάφη σε ακτίνα 400 χιλιομέτρων και να παρακολουθεί κρυφά αντικείμενα εντός 90 km, πράγμα που υπερβαίνει ακόμα και την ικανότητα των πιο προηγμένων Τ-50 stealth μαχητικών της Ρωσίας.
  • τα Su-35S μπορούν να εκτοξεύσουν υπερηχητικά (anti-ship) βλήματα εναντίων πλοίων και αεροπλανοφόρων από ασφαλή απόσταση.

————-