Νέο ατύχημα σε τουρκικό ορυχείο – Αγωνία για τους 18 παγιδευμένους εργάτες

 

newego_LARGE_t_1101_54416431_type12713


Δεν έχουν περάσει έξι μήνες ακόμη από την ημέρα που η Τουρκία θρήνησε το χαμό 301 ανθρακωρύχων στη Σόμα, τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία στην ιστορία της χώρας και τώρα ένα δεύτερο ατύχημα σημειώνεται  με   18 εργάτες να αγνοούνται 375 μέτρα κάτω από τη γη. .
Οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι 18 εργάτες σβήνουν, αν το επίπεδο του νερού άρχισε να μειώνεται στο ορυχείο μετά την πλημμύρα που προκάλεσε το ατύχημα, ενώ οι ειδικοί άρχισαν να συζητούν για τις αιτίες της νέας καταστροφής.
Επιζήσαντες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι χώροι του ανθρακωρυχείο στην περιοχή Καραμάν Ερμενέκ πλημμύρισαν ξαφνικά μετά από μία «έκρηξη νερού», την ώρα που είχαν διακόψει για μεσημεριανό. Κάποιοι από αυτούς είπαν ότι μύρισαν αέριο.
Τα επίπεδα του νερού ανέβηκαν γρήγορα πάνω από τα ενδεδειγμένα για την εργασία των ανθρακωρύχων. Μόνο μετά 15 ώρες οι 11.000 τόνοι νερού άρχισαν να υποχωρούν χάρη στις επιπλέον αντλίες που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του ορυχείου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε από το Ερμενέκ χθες, ότι η αιτία του ατυχήματος θα «ερευνηθεί εξονυχιστικά», αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πλημμύρα προκλήθηκε λόγω κακού σχεδιασμού.
Το Επιμελητήριο Μεταλλειολόγων (ΜΜΟ), που είναι τμήμα της Τουρκικής Ένωσης Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (ΤΜΜΟΒ), εξέδωσαν ανακοίνωση για το ατύχημα, συνοψίζοντας ότι οι συνθήκες στο Ερμενέκ που προκάλεσαν την καταστροφή είναι παρόμοιες με αυτές της τραγωδίας στη Σόμα, που το Μάιο κόστισε 301 ανθρώπινες ζωές.
Όπως και στη Σόμα, τρεις εταιρίες εργάζονταν ξεχωριστά στο Ερμενέκ χωρίς να έχουν ειδοποιήσει η μία την άλλη για την παραγωγή και το σχεδιασμό, επισημαίνει η ανακοίνωση. «Η έλλειψη συνεργασίας στη λεκάνη εξόρυξης, μπορεί να οδήγησε την καθεμία από αυτές τις εταιρείες να προσεγγίσουν τόσο κοντά σε παλιό ορυχείο κάποιου άλλου γεμάτο νερό», συμπληρώνει η ανακοίνωση
Παράλληλα, επισημαίνει ότι την ευθύνη για την κινητοποίηση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών έχει η Γενική Διεύθυνση Μεταλλωρυχείας του Υπουργείου Ενέργειας.
Οι ομάδες διάσωσης και τα ασθενοφόρα έφτασαν στην περιοχή λίγο μετά το ατύχημα. «Πάνω από 40 εργάτες βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα του συμβάντος, όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα σε μία από τις σήραγγες. Οι άλλοι πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το σημείο, αλλά οι υπόλοιποι 20 συνέχισαν να εργάζονται στην πλημμυρισμένη σήραγγα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Καραμάν, Μουράτ Κοτζά, στο πρακτορείο Ανατολή.
Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Εργασίας, Φαρούκ Τσελίκ και ο υπουργός Μεταφορών Λουτφί Ελβάν, έφτασαν στο Ερμενέκ για να επιτηρήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έστειλε επίσης εκπροσώπους, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Γκιουρσέλ Τεκίν.
Το ατύχημα σκίασε τις επετειακές εκδηλώσεις
Η νέα αυτή αναπάντεχη εξέλιξη έριξε βαριά σκιά στις εκδηλώσεις της 29ης Οκτωβρίου, ημέρα της Ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, στην Άγκυρα, καθώς οι πάντες ελπίζουν σε μία καλή είδηση από τους 18 παγιδευμένους ανθρακωρύχους.
«Εμαστε πολύ λυπημένοι για την οδυνηρή καταστροφή στο Καραμάν. Αλλά δεν έχουμε χάσει ακόμη τις ελπίδες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στον Ιππόδρομο, όπου χαιρέτισε και παρακολούθησε την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση.
«Ευχόμαστε να ξανασμίξουμε με τους 18 αδελφούς μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ο οποίος ταξίεψε στην πόλη αυτή της νότιας Ανατολίας, στο Καραμάν, όπου το ανθρακωρυχείο είναι κοντά στην μεσογειακή ακτή.
Στην ομιλία του για την Ημέρα της Δημοκρατίας, ο τούρκος πρόεδρος υπερτόνισε το «πνεύμα της αλληλεγγύης και της αδελφότητας»
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η συνεργασία του έθνους μας. Ομοίως η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η δημοκρατία και των 77 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς εξαίρεση. Καθένας ατομικά από τους 77 εκατομμύρια είναι το παιδί της δημοκρατίας χωρίς καμιά εξαίρεση και κατέχει εξίσου αυτή τη δημοκρατία», ανέφερε ο Ερντογάν στην πρώτη του ομιλία στην συγκερκριμένη επέτειο από τη θέση του Προέδρου, στην οποία εξελέγη -για πρώτη φορά- από το λαό τον Αύγουστο.
«Με ατελείωτες ευχαριστίες στο θεό μας σήμερα, η Δημοκρατία κέρδισε μία δομή που διατηρεί μία ίση από σταση από όλες τις εθνοτικές ομάδες, θρησκείες, γλώσσες και κουλτούρες. Εχει επανασυνδέσει δηλαδή την ουσία και το πνεύμα της. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της αδελφότητας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, που μετέβη στο Ερμενέκ μετά την τελετή στον Ιππόδρομο, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για την επέτειο της Ημέρας της Δημοκρατίας.Το μήνυμα του τούρκου πρωθυπουργό δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, μετά την κατάρρευση στο Ερμενέκ.
«Σε αυτήν την περίπτωση καταδικάζω απερίφραστα αυτούς που σκότωσαν σε ενέδρα τους στρατιώτες μας στο Χακάρι», δήλωσε αναφερόμενος στην «εκτέλεση» στις 25 Οκτωβρίου τριών στρατιωτών στο Χακάρι, για την οποία κατηγορούν το PKK.
«Επίσης, η θλίψη μας είναι μεγάλη για το εργατικό ατύχημα στο Καραμάν», πρόσθεσε στην ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα οι ανθρακωρύχοι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους ασφαλείς.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις έκαναν και οι αρχηγοί του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Εθνικιστικού Κινήματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Εγκαίνια στο «Λευκό Παλάτι»
Σε μία μικρή και σεμνή τελετή ο πρόεδρος Ερντογάν εγκαινίασε το νέο προεδρικό μέγαρο με το όνομα «Ak Saray» (λευκό παλάτι), προτού μεταβεί στο μασωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ για τους επίσημους εορτασμούς της Ημέρας της Δημοκρατίας.
Το αρχικό πλάνο ήθελε τα εγκαίνια του Ak Saray να συνοδευτούν από δεξίωση, ωστόσο η είδηση του ατυχήματος στο ανθρακωρυχείο του Καραμάν, οδήγησαν στη ματαίωσή της.