Σκληρά αντίμετρα κατά της Δύσης προτείνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft

Σύμφωνα με αποκαλύψεις ρωσικής εφημερίδας η δέσμη αντιμέτρων  στάληκε στο Ρώσο Πρόεδρο

Δέσμη αντίμετρων προς τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης έχει προτείνει ο ρωσικός πετρελαϊκός και ενεργειακός κολοσσός Rosneft στο Κρεμλίνο, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία της χώρας αλλά και να «εισπράξουν» τον αντίκτυπο και οι δυτικές χώρες που υπέγραψαν τις κυρώσεις, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.rosneft_3

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant, η Rosneft, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στην «μαύρη λίστα» της Δύσης, προτείνει μεταξύ άλλων, να μπλοκάρουν οι αποπληρωμές δανείων που έχουν λάβει αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες από ρωσικές ενεργειακές εταιρίες, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, καθώς και πιθανή προσωρινή κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ΗΠΑ, ή χώρες της Ευρώπης, ή σε πολίτες της Δύσης που ζουν στη Ρωσία, έως ότου εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των συγκεκριμένων συμβολαίων.

Επίσης προτείνει μορατόριουμ στην εισαγωγή ειδικού εξοπλισμού για πετρελαϊκά πρότζεκτ και έργα φυσικού αερίου, η χρήση των οποίων απαγορεύεται επίσης λόγω των κυρώσεων.

Σε άλλο σημείο, η Rosneft προτείνει την πλήρη προπληρωμή στο 100% της τιμής, για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ε.Ε. καθώς και την αναστολή των εργασιών της Gazprom για τον αγωγό South Stream και την στροφή στους αγωγούς της ρωσικής Απω Ανατολής και της Σιβηρίας.

Επίσης τον περιορισμό της συνεργασίας στα ρωσικά διαστημικά πρότζεκτ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και την απαγόρευση αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι προτάσεις της Rosneft έχουν σταλεί στα χέρια του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καταλήγει η εφημερίδα Kommersant.