Με δόλο προαποφασίστηκε το ξεπουλημα-διάλυση των Κ.Α.!

ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ - ÍÅÏ ÁÅÑÏÐËÁÍÏ

Προδομένο και απογοητευμένο νιώθει το προσωπικό της εταιρείας

Σοβαρές καταγγελίες από συντεχνιακά στελέχη των Κυπριακών Αερογραμμών

 

Ενώ το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών σε σημερινή γενική του συνέλευση αποφασίζει μέτρα αντίδρασης στις κυβερνητικές αποφάσεις για ξεπούλημα της Εταιρείαας με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα του προσωπικού, Συντεχνιασκοί παράγοντες κατάγγειλαν με πολύ έντονο τρόπο την όλη μεθόδευση που στοχευμένα έγινε και η οποία στην ουσία οδηγεί στο κλέισιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και στην μεταβίβαση του ονόματος, της εμπορικής επωνυμίας και των κρατικών συμφωνιών για πτήσεις σε προορισμούς προς τρίτες χώρες στις εταιρείες Ryanair και Aegean.cyprusairways_607_455_577_324

Σε σημερινές δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Πιλότων Πέτρος Σουππουρής, o Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου και o ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ  Αντρέας Ηλία επέκριναν με δριμύτητα τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έδρασε, προκειμένου να οδηγήσει την εταιρεία στο πλήρες ξεπούλημα και στο κλείσιμο παρά να παλέψει στην Ε.Ε ώστε να διασφασλίσει μέλλον και ταυτόχρονη εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών με την εξεύρεση ενός σωστού στρατγγικού επενδυτή.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έγιναν το πρωϊ στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Πιλότων

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΠι κ Πέτρος Σουππουρής οι πιλότοι έχουν αντιληφθεί τις τελευταίες λίγες μέρες ότι οι κυβερνώντες   με δόλιο τρόπο πήγαν να πωλήσουν τα δικαιώματα του κράτους σε δύο εταιρείες την Ryanair και Aegean. Eχουμε καταλάβει, πρόσθεσε, γιατί τα δύο τελευταία χρόνια δεν γίνονται οι πράξεις που πρέπει για να εξυγιανθεί ο κρατικός αερομεταφορέας και να περάσει τα κριτήρια της Ε.Ε. Οπως κατάγγειλε, <<τα δύο αυτά χρόνια χρησιμοποιήθηκαν για να αποξενωθούν τελείως οι ΚΑ από περιουσιακά στοιχεία και δεν ήταν η προσπάθεια να εξυγιανθούν . Ο στόχος φαίνεται ήταν τελικά να δοθούν τα δικαιώματα του κράτους σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες για δικό τους κέρδος.>>

Ο Πέτρος Σουππουρής δήλωσε περαιτέρω ότι το προσωπικο των ΚΑ νιώθει απογοητευμένο λυπημένο και προδομένο. Διότι, όπως είπε, ήλθαν 22 εταιρείες και ενδιαφέρθηκαν για τις ΚΑ, έγινε διαδικασία, μας έλεγαν ότι η διαδικασία πάει πολύ καλά και ξαφνικά βλέπουμε ότι θα κλείσουμε τις ΚΑ, πετάμε όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο και το μόνο που θα πωλήσουμε είναι το όνομα και τις διακρατικές συμφωνίες. Οι διακρατικές συμφωνίες, επεσήμανε, αξίζουν παρα πολλά εκατομμύρια και ανήκουν στις ΚΑ και στο κράτος. Θα έπρεπε, τόνισε, οι πολιτικοί προϊστάμενοι να έβρισκαν τον τρόπο και τα επιχειρήματα να περάσουμε τα κριτήρια της Ε.Ε. για να αποκτήσουν ξανά αξία οι ΚΑ με την τοποθέτηση ενός σωστού στρατηγικού επενδυτή.

Περαιτέρω ο Π. Σουππουρής ανέφερε ότι πολλές κρατικές εταιρείες χωρών μελών της Ε.Ε. πέρασαν παρόμοιες με τις ΚΑ δύσκολες στιγμές , ζήτησαν κρατικές ενισχύσεις και όλες περνάνε τα κριτήρια. Εμείς,   δυστυχώς δεν κάναμε τα βήματα που έπρεπε, τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι     μπορούμε να περάσουμε τα κριτήρια φτάνει να γίνουν τα σωστά βήματα.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ κατάγγειλε στη συνέχεια ότι ο εμπειρογνώμονας που μετακάλεσαν πρόσφατα στην εταιρία και ακριβοπληρώνεται για να κάνει σχέδια και να βοηθήσει στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή είναι κι αυτός μια στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης και των εργαζομένων γιατί φαίνεται ότι δεν τον ακούνε. Εκανε ένα σχέδιο το οποίο είναι δοκιμασμένο και από άλλες εταιρείες που έχουν παρόμοι πρόβλημα. Ομως όπως άφησε να νοηθεί άλλα αποφασίστηκαν σε άλλα επίπεδα.

Ενα άλλο θέμα που προκάλεσε εντύπωση στις δηλώσεις Σουππουρή είναι η πληροφορία που έδωσε πως μέχρι και ο επικεφαλής της Ε.Ε. φέρεται να είπε στους υπουργούς και στους δικηγόρους που στείλαμε στι Βρύξέλλες , μα τί πάτε να κάνετε ούτε καν την εθνική σας υπόσταση δεν προσπαθείτε να κρατήσετε; Φέρεται μάλιστα να τους υπέδειξε πως ούτε οικονομικά σωστή είναι αυτή η κίνηση, όπως πάει να γίνει.

ΓΓ ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

Πολύ αιχμηρός στις δηλώσεις του ήταν και ο Γ.Γ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου . Γνωρίζαμε, είπε, <<από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν δήλωσε ότι θέλει να στηρίξει τις ΚΑ . Δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των ΚΑ κάτω από οποιαδήποτε μορφή. Και ξεγέλασαν και την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία αλλά και τους εργαζόμενους. Εχουν κοροΪδέψει τους πάντες. Εκεί που έλεγαν ότι θα βγουν σε προσφορές για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή κάτι που έχουν αποδεχθεί όλοι, δηλαδή να αναλάβει τις μετοχές της κυβέρνησης ή μέρος των μετοχών της ένας στρατηγικός επενδυτής, εδώ αποφάσισαν και ξεπουλούν ένα κομάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεπουλούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει αερομεταφορές κάτι που θα ζημιώσει την οικονομία τους εργαζόμενους τον κάθε πολίτη. Κυρίως όμως όπως γνωρίζετε είμαστε υπό κατοχή,  δίπλα μας λειτουργεί αεροδρόμιο που έχει φθάσει σε κίνηση το αεροδρόμιο Λάρνακας και εμείς θα ξεπουλήσουμε ένα κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας>>.

Ο Αντώνης Νεοφύτου κατάγγειλε ότι <<η κυβέρνηση απλώς ήθελε να κερδίσει χρόνο για να εύρει την κατάλληλη στιγμή που θα έχει το μικρότερο πολιτικό κόστος και να κλείσει τις Κυπραικές Αερογραμμές γιατί δεν ήθελε να αναλάβει αυτή την ευθύνη στήριξης του εθνικού αερομεταφορέα.>>

Κατάγγειλε επίσης ότι ό ταν επιδείχθηκε ενδιαφέρον,  έχουν απορρίψει όλες τις εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν ως στρατηγικοί επενδυτές και έχουν αφήσει αυτούς που ήθελαν της Ryanaair και την Aegean. Υπάρχουν φαίνεται , θέματα εξυπηρέτησης συμφερόντων, για αυτό και θα πρέπει η Βουλή να προχωρήσει σε διερεύνησή του. Μάλιστα, όπως είπε, με τους συγκεκριμένους όρους διαπραγμάτευσης οι δύο εταιρείες δεν δέχονται να αγοράσουν το όνομα και την εμπορική επωνυμία και να τους υποβά λουμε όνα κάνουν ή να διατηρήσουν το οποιοδήποτε δρομολόγιο εξυπηρετεί τον τόπο μας. Τί θα γίνει η Κύπρος που είναι ένα μικρό νησί όσο αφορά τον τουρισμό και το πολιτικό μας θέμα; Διερωτήθηκε.

Δήλωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Εταιρέιας, που διορίστηκε πριν δύο μήνες, δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη γιατί λέει ότι αυτό το θέμα το χειρίζεται μόνο η κυβέρνηση.

<<Εχουν απολυθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι σήμερα, κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο άλλοι 500 εργαζόμενοι για να λειτουργήσει η εταιρεία τους. Και αυτή τη στιγμή όπως κοροίδεψαν τους άλλους κοροϊδεύουν και τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν>>, τόνισε.

 

Γ.Γ. ΟΗΟ ΣΕΚ Αντρέας Ηλία

Από την δική του πλευρά ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Αντρέας Ηλία υπογράμμισε ότι η οργάνωση του διαφωνεί με την διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Δεν είναι μια σωστή διαδικασία και δεν είναι στρατηγικός επεννδυτής που θα προσφέρει αξία στις ΚΑ, τίονισε και πρόσθεσε: «Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται και από τις αμφιβολίες και την κριτική που η Ε.Ε. θέτει όσον αφορά την διαδικασία. Είναι αδιανόητο να μιλάμε ότι προσπαθούμνε να βρούμε στρατηγικό επενδυτή μέσα από διαπραγμάτευση με δύο εταιρείες στον οποίο θα εκχωρήσουμε το όνομα, το έμβλημα και τις διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για αεροπορική σύνδεση. Θεωρούμε ξεκάθαρο ότι είναι λάθος και επιτέλους η κυβέρνηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο θα πρέπει να επανεξετάσει το όλο θέμα προκειμένου να επαναφέρει μια ορθολογική διαδικασία. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση σήκωσε λευκή σημαία όσον αφορά τα κριτήρια με την Ε.Ε. Κακώς,  έμεινε μόνο στο τερχνοκρατικό επίπεδο, ενώ θα μπορούσε να στηρίξει σε ψηλότρερο πολιτικό επίπεδο την ικανοποίηση και την   έγκριση ενός σχεδίου όπως έγινε και με άλλες χώρες.»

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ είπε ότι είναι λάθος να εκχωρήσουμε τις αερομεταφορές του τόπου κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά ό τόπος μας   σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα ενεργούν με βάση   τα ιδιοτελή, εμπορικά και επιχειρηματικά τους πλάνα. Ολες οι χώρες που σέβονται την κυριαρχία τους και τον εαυτό τους έχουν κρατικούς αερομεταφορείς. Και δεν εννοώ ότι κατ ανάγκη π ρέπει να είναι κρατική εταιρέεί, υπογράμμισε.

Εξάλλου ο κ. Ηλία είπε ότι η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι δυνατή, με πολιτική πίεση στους πολιτικούς προϊσταμένους . Θα απευθυνθούμε, στον Πρόεδρο τυης Δημοκρατίας ανέφερε.