Κούρδοι πεσμεργκά ξεκίνησαν από το Ιράκ για το Κομπάνι μέσω Τουρκίας

 

Η Τουρκία υπέκυψε στην πίεση των δυτικών της συμμάχων να επιτρέψει τη διέλευση κούρδων μαχητών προς το Κομπάνι 

Μαχητές από τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησαν αεροπορικώς για την Τουρκία, με στόχο να περάσουν στη συνέχεια τη συροτουρκική μεθόριο και να πάρουν μέρος στην υπεράσπιση του Κομπάνι από τους τζιχαντιστές.CA95E3D6EA2C48A0165817DD400F68D3

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο Τwitter ο Χεμίν Χαουράμι, ανώτατο στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» στο Ιράκ, ομάδα μαχητών αναχώρησε την Τρίτη από το αεροδρόμιο του Αρμπίλ με προορισμό την Τουρκία.

Από εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα θα συνεχίσει οδικώς προς το Κομπάνι.

Οι δισταγμοί της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών προς το Κομπάνι είχε προκαλέσει οργή στους κουρδικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής, που κορυφώθηκαν με αιματηρές διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της, η Άγκυρα συμφώνησε τελικά να επιτρέψει τη διέλευση. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι θεωρεί πως στο Κομπάνι πρέπει να υπάρξει εμπλοκή των δυνάμεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης ή των Κούρδων του Ιράκ.

Ο τούρκος πρωθυπυργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε την Τρίτη ότι για τη διάσωση του Κομπάνι «χρειάζεται στρατιωτική επιχείρηση», αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν θα το κάνει η Τουρκία.

«Καθώς και άλλες χώρες δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν στρατεύματα, ο μόνος τρόπος να βοηθηθεί το Κομπάνι είναι να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις με ειρηνικό προσανατολισμό ή μετριοπαθείς» είπε, λέγοντας «πως αυτές είναι οι πεσμεργκά και ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός”»