Πούτιν: Δεν σαμποτάραμε εμείς τις συνομιλίες με ΕΕ και Ουκρανία

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που σαμποτάραμε τις διαπραγματεύσεις

RUSSIA PUTIN

με την Ευρώπη για την ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Αντιθέτως η ΕΕ ήταν εκείνη που αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας «game over» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ότι ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για ζώνη ελεύθερου εμπορίου με το Κίεβο, ωστόσο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μόσχα δεν ήταν αρκετά «ελαστική» ώστε να ευοδωθούν οι συνομιλίες.
Ωστόσο ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ ήταν εκείνη που είπε το «game over» κάτι που «δεν ήταν πολύ ευρωπαϊκή στάση, ήταν πολύ αδιάλλακτη».
«Την επόμενη ημέρα εξέδωσαν δελτίο τύπου που έλεγε ότι η Ρωσία ήταν εκείνη που σαμποτάρισε τις διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα επανέρθουμε σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε να χτίσουμε μια σχέση με τους εταίρους μας σε Ουκρανία και ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο» σημείωσε ο Πούτιν.
Σχολιάζοντας το ναυάγιο των συνομιλιών, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Aleksey Ulyukayev, επεσήμανε ότι Κίεβο και Βρυξέλλες δεν έδειξαν προθυμία να λάβουν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός, το εμπάργκο κατά της Ουκρανίας στα τρόφιμα, δεν σχετίζονταν με τις άκαρπες συνομιλίες, αλλά με το γεγονός ότι το Κίεβο είχε στηρίξει τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και ΕΕ στην Ρωσία, τον Αύγουστο.