Προς συμφωνία Τουρκία -Ισραήλ για προμήθεια Φ.Α.

1031026497

Ο Ερντογάν κατηγορείται από πρώην κυβερνητικά στελέχη ότι με την πολιτική του κατάστρεψε τις σχέσεις της χώρας με όλα τα γειτονικά κράτη

Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη Ρωσική τανάλια και με υποδείξεις των ΗΠΑ η Τουρκία  προσέγγισε ξανά το Ισραήλ με το οποίο αν υπογραφεί η διμερής τους συμφωνία θα προμηθευτεί φυσικό αέριο και θα δημιουργηθεί αγωγός από το “Λεβιάθαν” που θα φτάνει στο λιμάνι της Μερσίνας μεταφέροντας 10 εκατ. κυβικά μέτρα!

Ταυτόχρονα εμβαθύνει και τη συνεργασία με το Κατάρ με το οποίο συμφώνησε να προμηθευτεί ποσότητες LNG και να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο έδαφος του ενώ το ίδιο δικαίωμα έχει και το Κατάρ…

Μετά και την απομόνωση της στην περιοχή, η Τουρκία προσπαθεί να απεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ πίεζαν να τα βρούν Ισραήλ και Τουρκία λόγω της ρωσικής παρουσίας ώστε να ισχυροποιηθεί η δυτική συμμαχία στην περιοχή.

Παρόλ’ αυτά, ο πρώην ΥΠ.ΕΞ. του Ισραήλ Λίμπερμαν κατακεραυνώνει τον Νετανιάχου ενώ το Arutz Sheva δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Σφοδρές επικρίσεις του Λίμπερμαν για τις συνομιλίες Ισραήλ-Τουρκίας, τις οποίες χαρακτηρίζει “καιροσκοπικές”». «Ο πρώην ΥΠ.ΕΞ. τάσσεται εναντίον της διαδικασίας ομαλοποίησης, αναφερόμενος στον ισλαμισμό του Ερντογάν και στους δεσμούς του με τη Γάζα».

Ισραήλ και Τουρκία έχουν φτάσει σε κατανόηση για τις βασικές γραμμές μιας συμφωνίας συμφιλίωσης που θα έβαζε ένα τέλος στη κρίσης στις διμερείς τους σχέσεις.

Ο Joseph Ciechanover, ο απεσταλμένος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις συνομιλίες με Τουρκία και ο σύμβουλος του εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας, Yossi Cohen, ο οποίος σύντομα θα γίνει επικεφαλής της Mossad, περιέγραψαν τις αρχές της συμφωνίας με την Τουρκία και συγκεκριμένα με τον ΥΠ.ΕΞ. Feridun Sinirlioglu κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στη Ζυρίχη την Τετάρτη.

O αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τουρκική απαίτηση άρσης του αποκλεισμού της Γάζας “Υπάρχουν ιδέες αλλά όχι λύση σε αυτό ακόμη” είπε.

Υπάρχει το περίγραμμα αλλά η οριστική συμφωνία απαιτεί περισσότερο χρόνο και επιπλέον συναντήσεις. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιανουάριο “η ατμόσφαιρα και η κατεύθυνση είναι σωστή αλλά οι ηγέτες δεν έχουν δώσει την τελική έγκριση τους”.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

To Iσραήλ θα πληρώσει στη Τουρκία 20 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση τα οποία θα μεταφερθούν σε ειδικό ίδρυμα που θα παρέχει δωρεές στους τούρκους πολίτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Mavi Marmara.

Τουρκία και Ισράηλ θα ανανεώσουν και θα ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους και θα επιστρέψουν οι πρέσβεις σε Τελ Αβίβ και Άγκυρα.

Το Τουρκικό Κοινοβούλιο θα περάσει νόμο με το οποίο θα ακυρώσει όλες τους νόμιμους ισχυρισμούς εναντίον των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων και των στρατιωτών που συμμετείχαν στο ρεσάλτο και θα αποτρέψει μελλοντικές διεκδικήσεις εναντίον τους.

Η Τουρκία θα απελάσει τον Saleh al-Aruri, ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς που μένει στην Κωνσταντινούπολη και κατευθύνει τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και θα περιοριστούν και οι δραστηριότητες της Χαμάς στη Τουρκία.

Μόλις υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, Τουρκία και Ισραήλ θα συνεργαστούν στην εκμετάλλευση των πηγών του φυσικού αερίου και η Τουρκία θα αγοράζει αέριο από το Ισραήλ ενώ θα κατασκευαστεί και αγωγός που θα περάσει μέσω Τουρκίας και ο οποίος θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hikmet Çetin, (Χικμέτ Τσετίν) είπε ότι “η απομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή είναι ο λόγος της συμφωνίας” και καλωσόρισε την αναβίωση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ!

“Ξεκινήσαμε με μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες μας και τώρα …δεν έχουμε γείτονες, η Τουρκία είναι απομονωμένη στην περιοχή” είπε ο Çetin.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν γυρνώντας από το ταξίδι του στο Τουρκμενιστάν είπε ότι “η ομαλοποίηση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι προς όφελος όλης της περιοχής και επανέλαβε τους τρεις όρους της Τουρκίας, απολογία για το Μαβί Μαρμαρά, αποζημίωση και τέλος του αποκλεισμού της Γάζας.

Όσο αφορά το ενεργεικό κομμάτι της συμφωνίας, δέκα εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα μεταφερθεί από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αγορές αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας Ισραήλ-Τουρκίας.

“Μεταξύ 8 και 10 εκατ. κυβικών μέτρων θα μεταφερθούν αρχικά μέσω αγωγού στο λιμάνι της Μερσίνας στη Τουρκία” αναφέρουν πληροφορίες.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη διαδρομή ενός πιθανού αγωγού, στη δομή της συνεργασίας και την τιμή.

Η Zorlu Enerji, μια κοινοπραξία των Turcas και Enerjisa, Çalık Holding και Enka είναι οι τουρκικές εταιρείες που συζητούν με τους Ισραηλινούς για τον αγωγό από το κοίτασμα “Λεβιάθαν” το οποίο πιστεύεται ότι διαθέτει 22 τρισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και το Ισραήλ σκοπεύει να εξάγει το 40% αυτού με το κόστος ανάπτυξης του να ανέρχεται σε 6 δισ δολάρια.

Ταυτόχρονα, ο πρέσβης του Κατάρ στην Τουρκία, Salem Mubarak Al-Shafi, είπε ότι η χώρα του θα σταθεί στη Τουρκία σε κάθε ζήτημα συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού.

“Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στη Τουρκία, μια αδελφή χώρα, όσο και αν ζητήσουν”.

Ο Al-Shafi είπε ότι το Κατάρ εξήγαγε 1.2 εκατ. LNG στη Τουρκία το περασμένο χρόνο.

Ο πρέσβης είπε επίσης ότι Τουρκία και Κατάρ έχουν κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα, Ειδικά στη Συρία, Υεμένη και Λιβύη έχουμε τις ίδιες απόψεις και αρχές.

Η τουρκικά εταιρεία, BOTAŞ, υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με το Κατάρ στις 2 Δεκεμβρίου για την αγορά LNG για μακροπρόθεση περίοδο.

Τέλος η Τουρκία θα δημιουργήσει και στρατιωτική βάση στο Κατάρ ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας για την “αντιμετώπιση κοινών εχθρών” είπε ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ και θα περιλαμβάνει 3.000 τούρκους στρατιώτες, ναυτικές μονάδες, στρατιωτικούς εκπαυδευτές και ειδικές δυνάμεις.

Η συμφωνία δίνει επίσης τη δυνατότητα στο Κατάρ να δημιουργήσει και αυτό τη δική του βάση στη Τουρκία!

Η δημιουργία αυτής της βάσης είναι μέρος της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2014 και επικυρωθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο ενισχύει τη συνεργασία με το Κατάρ.

Θυμίζουμε ότι και οι δύο χώρες υποστήριξαν και υποστηρίζουν την “Μουσουλμανική Αδελφότητα” στην Αίγυπτο ενώ καταδικάζουν την ρωσική παρουσία στη Συρία.

“Σήμερα δεν χτίζουμε μια νέα συμμαχία αλλά ανακαλύπτουμε τους ιστορικούς και αδερφικούς δεσμούς μας” είπε ο διπλωματικός ακόλουθος της Τουρκίας αναφερόμενος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία…