Εγκρίθηκε από το Σ.Α.του ΟΗΕ σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία

Τεράστια διπλωματική νίκη αποτελεί για την Ρωσία και την Συρία το σχέδιο ψηφίσματος που  ενέκρινε ομόφωνα  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο lavro-keri προβλέπει τη χάραξη ενός διεθνούς οδικού χάρτη με στόχο την ειρήνευση στη Συρία και  το οποίο προβλέπει σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε έξι μήνες, εκλογές σε 18 μήνες, ενώ ο συριακός λαός θα αποφασίσει για τη μοίρα του Μ.Άσαντ .Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά  στην Κουρδική πολιτοφυλακή η οποία θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή ενώ υιοθετήθηκε απόφαση που επιτρέπει την τιμωρία ατόμων και εταιρειών που συμμετέχουν στο εμπόριο με το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες!

Η πολιτική της Τουρκιας δέχθηκε καίριο πλήγα καθότι  τονίστηκε επανειλημμένα απο τους Λαβρόφ και Κέρι ότι  συμφωνούν πως τα σύνορα  Συρίας Τουρκίας  θα “σφραγιστούν” για να τελειώσει η υποστήριξη των τρομοκρατών που δρούν μέσα στο έδαφος της Συρίας ενώ και ο Τ.Κέρι είπε “ότι θα πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ο.Η.Ε. υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση εκεχειρίας και πολιτικής διευθέτησης στη Συρία. Η απόφαση προβλέπει τον σχηματισμό μιας ενωμένης κυβέρνησης και άμεση παύση των επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους.

Θα δημιουργηθεί μηχανισμός που θα επιτηρεί, θα βεβαιώνει και θα αναφέρει τις επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και θα δημιουργηθεί μέσα σε ένα μήνα.

Οι μόνες ομάδες που εξαιρούνται από την κατάπαυση του πυρός είναι το ISIS και η Al-Nusra Front.

Η απόφαση καλεί τα Η.Ε να μεσολαβήσουν για επίσημες συζητήσεις για μια μεταβατική κυβέρνηση. Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Η απόφαση προβλέπει, επίσης, την υποστήριξη σε μια πολιτική διαδικασία που θα εγκαθιδρύσει μια μεταβατική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες και χρονοδιάγραμμα δημιουργίας νέου συντάγματος για εκλογές σε 18 μήνες.

Ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ., Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη είναι ο μόνος τρόπος να φέρουμε όλους τους ξένους παίκτες στο τραπέζι και να βεβαιώσουμε μια τακτοποίηση του συριακού ζητήματος μέσω συνομιλιών.

“Σήμερα ομόφωνα ψηφίσαμε στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τον σχηματισμό ενός μεγάλου μετώπου κατά της τρομοκρατίας στη βάση του χάρτη των Η.Ε. με την υποστήριξη όλων στη γη οι οποίοι αντιτίθενται στην τρομοκρατία συμπεριλαμβανομένων του συριακού Στρατού, της Κουρδικής πολιτοφυλακής και όλης της συριακής πατριωτικής αντίστασης” είπε ο Σ.Λαβρόφ και πρόσθεσε ” Η Ρωσική Αεροπορία μετά από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας συνεισφέρει σε αυτό το εγχείρημα”.

“Μόνο ο αποκλειστικός διάλογος στο εσωτερικό της Συρίας μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόνο στη Συρία” είπε ο Λαβρόφ τονίζοντας ότι η Συρία θα παραμείνει ένα κοσμικό, ενωμένο και πολυεθνικό κράτος.

Μόνο ο συριακός λαός θα αποφασίσει το μέλλον του, συμπεριλαμβανομένης και της μοίρας του προέδρου Άσαντ, αυτή είναι μια απάντηση, που περιλαμβάνεται στην απόφαση, στις προσπάθειες να επιβληθεί απ έξω η θέληση κάποιων στο συριακό λαό.

“Ο πόλεμος ενάντια στη τρομοκρατία πρέπει να είναι συνεχής και όχι καιροσκοπικός , αν είναι στη Συρία ή κάπου αλλού. Προσπάθειες να διαχωριστούν οι τρομοκράτες σε καλοί και κακοί είναι μη αποδεκτές” είπε.

Σύμφωνα με τον Σ.Λαβρόφ, η απόφαση τονίζει την ανάγκη να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο συριακό λαό σε συμφωνία με τις οδηγίες των Η.Ε., των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Σ.Α. συμπεριλαμβανομένης της αρχής της συναίνεσης και της τίμιας διακυβέρνησης.

Εκτός από τα Η.Ε. και την Αραβική λίγκα, οι χώρες που συμμετείχαν ήταν Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αίγυπτος, Κίνα, Ιορδανία, Ιράν, Ιράκ, Ιταλία, Κατάρ, Λίβανος, Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

Η Ιορδανία επιφορτίστηκε με την εργασία καταγραφής όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και να παρουσιάσει ένα έγγραφο που θα απαριθμεί 160 εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Νωρίτερα την Πέμπτη το Σ.Α. υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση που υποβλήθηκε από κοινού από ΗΠΑ και Ρωσία που επιτρέπει την τιμωρία ατόμων ή εταιρειών που συμμετέχουν στο εμπόριο με το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Επιπλέον χώρες θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τρομοκράτες που επιχειρούν στη Συρία είπε ο Κέρι.

Τα κριτήρια καθορισμού μιας οργάνωσης ως τρομοκρατική είναι ακόμη πρώιμη, πρέπει πρώτα να καθοριστούν τα κριτήρια αυτά στο επόμενο επίπεδο συζητήσεων αλλά ο Λαβρόφ τόνισε πως αυτά θα μπορούσαν να είναι αν οι τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σε κατοικημένες περιοχές στη Δαμασκό ή στη ρωσική πρεσβεία…

“Τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θα σφραγιστούν για να τελειώσει η υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στη Συρία” είπε ο Σ.Λαβρόφ.

 

Η συμφωνία αυτή επήλθε αφότου οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πρωταρχικό σχέδιο, παρά το γεγονός ότι έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για το τι θα έπρεπε να γίνει στη Συρία όπου οι τζιχαντιστές κατέχουν εδάφη. Ο Τζον Κέρι κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβουλίου για το μέλλον του Άσαντ, που είναι εταίρος όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και του Ιράν. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν πολλές φορές τονίσει ότι ο Σύρος Πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία, κάτι που επανέλαβε κατά τη διάρκεια της χτεσινής απολογιστικής του συνέντευξης και ο Μπαράκ Ομπάμα.
Τη γνώμη αυτή συμμερίζονται και πολλές Δυτικές και Αραβικές χώρες, που τονίζουν ότι ο κ. Άσαντ δεν μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην μετάβαση της Συρίας και επιμένουν ότι πρέπει να φύγει. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε ότι η ιδέα της συμμετοχής του Άσαντ σε μια νέα εκλογική διαδικασία είναι «απαράδεκτη». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και Φίλιπ Χάμοντ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών: «Είναι αδύνατο να υπάρξει ειρήνη και ενότητα όσο παραμένει».
«Δεν έχουμε αυταπάτες για τα εμπόδια που υπάρχουν» τόνισε ο κ. Κέρι, και συμπλήρωσε: «Προφανώς παραμένουν σημαντικές διαφορές απόψεων στην παγκόσμια κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο μέλλον του Προέδρου Άσαντ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Διεθνής Ομάδας Στήριξης της Συρίας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτόν, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλες οργανώσεις πέρα από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα. «Χρειάζεται σαφήνεια εδώ, επομένως όπως πρότεινε ο [υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ] Τζον [Κέρι], συμφωνήσαμε να καθορίσουμε τα κριτήρια ώστε στο μέλλον και άλλες προφανώς τρομοκρατικές οργανώσεις να προστεθούν» ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Ενοχλημένος με τις συζητήσεις για την αποχώρηση του Σύρου Προέδρου εμφανίστηκε και ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάρ Τζαφάρι, που τόνισε ότι είναι τρομερά αντιφατικό να ισχυρίζονται διάφορες χώρες να συζητούν για το δικαίωμα των Σύρων να αποφασίσουν τη μοίρα τους αλλά ταυτόχρονα να επιμένουν στην αντικατάσταση του Άσαντ.