$8 εκατ. την ημέρα στοιχίζουν οι αεροπορικές επιδρομές κατα του Ι.Κ.

tzixantises

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ στοιχίζουν σε καθημερινή βάση 8,3 εκατομμύρια δολάρια και το ποσό αυτό αυξάνεται σταδιακά, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους του Πενταγώνου.Από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων, στις 8 Αυγούστου, αρχικά στο Ιράκ και κατόπιν στη Συρία, οι επιδρομές αυτές έχουν στοιχίσει 580 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, πλοίαρχος Μπιλ Ούρμπαν.

Μέχρι τώρα, το Πεντάγωνο υπολόγιζε ότι το καθημερινό κόστος των επιχειρήσεων έφτανε τα 7 εκατομμύρια δολάρια, όμως, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, τις τελευταίες εβδομάδες οι επιδρομές έχουν ενταθεί.

Ωστόσο, οι ανεξάρτητοι αναλυτές θεωρούν ότι τα ποσά αυτά είναι πολύ χαμηλά, όπως ο Τοντ Χάρισον, ένας ειδικός του Κέντρου Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης (CSBA) της Ουάσινγκτον, ο οποίος υπολογίζει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών μπορεί να στοιχίσουν από 2,4 έως και 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έναν χρόνο. Εάν ενταθούν οι βομβαρδισμοί, το ποσό μπορεί να κυμανθεί ακόμη και μεταξύ 4,2-6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξηγούσε ο αναλυτής σε μια έκθεσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Χάρισον, ο προϋπολογισμός των επιχειρήσεων επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τις αναγνωριστικές πτήσεις.

Για παράδειγμα, η πτήση ενός μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους Predator ή Reaper στοιχίζει 1.000 δολάρια την ώρα. Όμως για τα Global Hawk, που πετούν σε μεγαλύτερα ύψη, το ωριαίο κόστος πτήσης αγγίζει τα 7.000 δολάρια.