Συρία:Επεκτείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τον Ευφράτη

Η Ρωσία, όπως όλα δείχνουν από την διαρκώς κλιμακούμενη ανάπτυξη δυνάμεων στην Συρία, αλλά και την προετοιμασία μετάβασης στρατευμάτων και στο Ιράκ, όπως και την πρόκσληση σε συμμαχικές δυνάμεις της του συμφώνου CSTO, πλέον σχεδιάζει την επέκταση των επιχειρήσεων και την απόκτηση ελέγχου από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι και τον Ευφράτη ποταμό!HYH

Στον Ευφράτη ποταμό βασικός στόχος, θεωρεί η Αγκυρα ότι είναι η συριακή πόλη υψίστης στρατηγικής σημασίας Cerablus.

Σημειωτέον ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτολγου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα να μπει στην Cerablus πλην του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και αυτό είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Πριν λίγο ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον συριακό Στρατό και τους άλλους συμμάχους στην εκκαθάριση ότων των ισλαμιστών από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι τον Ευφράτη ποταμό.

Τις προθέσεις αυτές επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIB ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, Vladimir Komoyedov.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωτικό ξεκαθάρισμα μέχρι τον Ευφράτη ποταμό και στην συνέχεια θα επιδιωχτεί η επαφή με τις κουρδικές δυνάμεις και με τα σύνορα του Ιράκ και η συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών και των συνεργατών τους.

Ο στόχος είναι στην αρχή να καταληφθεί όλη η περιοχή πέριξ της πόλης του Χαλεπιού και στην συνέχεια να προωθηθούν οι ρωσικές δυνάμεις στον δρόμο 90 χιλιομέτρων από το Χαλέπι μέχρι την πόλη του Cerablus που είναι υπό την κατοχή των ισλαμιστών στα σύνορα με την Τουρκία.

Πολλοί Τούρκοι αναλυτές διαγράφεται ξεκάθαρα ένα μέτωπο πολύ πιθανής χερσαίας σύγκρουσης μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και της Τουρκίας.

Η Ρωσία δεν θα προχωρήσούσε σε όλες αυτές τις ενέργειες χωρίς να ενισχύσει τις δυνάμεις της: Περίπου 2.000 Ρώσοι αναμένεται να αφιχθούν τις επόμενες 20 ημέρρς στην Συρία και άλλα 50-70 μαχητικά εκ των οποίων τα περισσότερα θα είναι κρούσης στόχων εδάφους θα αναπτυχθούν στην περιοχή…
Την ίδια ώρα έκπληξη και ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα η είδηση ότι ο αρχηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και της Ταξιαρχίας της Ιερουσαλήμ, αντιστράτηγος Kasım Süleyman, βρέθηκε στην Μόσχα που είχε μυστικές συνομιλίες με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν.

Αυτό γιατί την προηγούμενη φορά που ο Ιρανός διοικητής των Quds είχε βρεθεί στη Μόσχα και είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο ήταν στις αρχές Αυγούστου λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ που επικαλούνται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το δεξί χέρι του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, ο αντιστράτηγος Kasım Süleyman ήταν στην Μόσχα και είχε επαφές υψηλού επιπέδου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν και με ανώτατους επιτελείς του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

Ο Ιρανός αντιστράτηγος έμεινε τρεις ημέρες στην Μόσχα και όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι το θέμα των συζητήσεων του με την ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν ο πόλεμος στην Συρία και οι τελευταίες εξελίξεις με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας, αλλά και του Ιράν.

Ο Ιρανός αντιστράτηγος εκτός των άλλων είδε και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Sergey Ryabkov, με τον οποίο συζήτησαν όπως αναφέρεται την άμεση πολιτική συνεργασία των δυο χωρών.