Μόνο ψηφιακά μπορεί να ζωντανέψει η συνέπεια του ΔΗΚΟ

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Ένας καταστραμμένος κόσμος μπορεί στην εποχή μας να ξαναζωντανέψει ψηφιακά μέσα από ένα σύνολο λογισμικών εργαλείων που επιτρέπουν σε αρχαιολόγους, σε επιμελητές μουσείων και σε πολλούς άλλους, να ανακατασκευάζουν κατεστραμμένα ή σπασμένα πολιτιστικά ή άλλα αντικείμενα.

petrosΜε τον τρόπο αυτό, αναφέρουν ειδικοί:

  • Βοηθείται ο εντοπισμός και η επανένωση θραυσμάτων σε αντικείμενα, τα οποία έχουν καταλήξει σε διάφορες συλλογές στον κόσμο, σε ότι αφορά αρχαιολόγους και άλλους
  • Μπορεί ακόμα και να «κατασκευαστεί» ένας ιδεατός ή διαφορετικός κόσμος που δεν έχει σχέση με το παρόν και συνέπεια με το παρελθόν, αλλά αποτελεί μια οπτικοακουστική ιστορία εικονικής πραγματικότητας, κάτι όπως την τηλεοπτική σειρά «ο Πόλεμος των άστρων», που διαδραματίζεται σε ένα πολύ, πολύ μακρινό πλανήτη.

Με κάποιο παρόμοιο τρόπο και η Σαλαμίνα της Κύπρου, αρχίζει πληροφορούμαστε, να ζωντανεύει ξανά μέσα από ψηφιακή αποκατάσταση των αγαλμάτων της και άλλων ευρημάτων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1890.

Τι γίνεται όμως με το ΔΗΚΟ του 2015 και τα «θραύσματά» του που κόσμησαν και κοσμούν διάφορες «συλλογές»; Τι γίνεται με τη «συνέπεια» του απέναντι στον κόσμο του δημοκρατικού κέντρου και την Αριστερά, που μια ζωή το στήριξε, το έμαθε να βαδίζει και το κράτησε με θυσίες στην εξουσία; Τι γίνεται με τα μνημόνια και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που τα ψήφισε με τον ΔΗΣΥ και άλλους;

Η τύχη το έφερε να ζούμε εδώ στην Κύπρο και να γνωρίζουμε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, καταστραμμένους κόσμους… Είναι ασφαλώς δικαίωμα του ΔΗΚΟ να έχει τις οποιεσδήποτε απόψεις και πολιτικές στο κυπριακό ή την οικονομία, όμως σίγουρα, με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά του, δεν μπορεί να κατηγορεί το ΑΚΕΛ και την ηγεσία του για ταύτιση με το ΔΗΣΥ, γιατί μόνο ψηφιακά μπορεί να ζωντανέψει η δική του συνέπεια σε πάρα πολλά ζωτικά θέματα της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας και ιστορίας.

Το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να βρει τον εαυτό του μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα ή μια «ψηφιακή αποκατάσταση». Χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, μια εκ βαθέων ενδοσκόπηση και αυτοκριτική.