Εικόνες απόγνωσης στην Ελλάδα

19805443_EV_NIKAIA_PHMMYRES_24102014_26.limghandlerΚαταγραφή των ζημιών έκαναν το Σάββατο τα συνεργεία των δήμων και των συναρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία της Παρασκευής.Σε γειτονιές του Ιλίου, της Νίκαιας και της Ανθούπολης, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή που υπέστησαν.Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον δήμο του ο δήμαρχος Αχαρνών .

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές που έχουν γίνει στους δήμους οι οποίοι επλήγησαν από την κακοκαιρία θα έχει σήμερα  Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών.

Σοβαρά προβλήματα και ζημιές εχουν καταγραφει  και στους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγ. Ι Ρέντη – Νίκαιας και Πειραιά.

Παρασύρθηκαν 300 αυτοκίνητα

19805405_EV_NIKAIA_PHMMYRES_24102014_24.limghandlerΣυνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν την απάντληση υδάτων από καταστήματα και γραφεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι με δικά τους μέσα απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια τους.Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ στο Ιλιον που πλημμύρισε. Τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου συνεχιζεται η άντληση υδάτων.

Προβλήματα έχουν σημειωθεί σε 10 δήμους ενώ έχουν παρασυρθεί από τα νερά 250 με 300 αυτοκίνητα. Επίσης, ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων στη Νίκαια, αλλά και των εργαζομένων στο σούπερ μάρκετ του Ιλίου, οι οποίοι έβλεπαν έντρομοι τη στάθμη των νερών να ανεβαίνει και τελικά σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να καταφέρουν να βγουν.19811480_14606295.limghandler

Όπως ανεφερε η υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα, συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται στους δήμους Καματερού, Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, Περιστερίου, Φυλής και στο Ίλιον.Ειδικά στο Περιστέρι, η περιοχή Τσαλαβούτα «καταβυθίσθηκε» στην κυριολεξία στο νερό και όλη η περιοχή -όπως σημειώνει- μοιάζει με λίμνη.

Για τριτοκοσμική εικόνα μίλησε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε οτι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός. Ο ίδιος πρότεινε να γίνει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αχαρνών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, ο οποίος συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου σύσκεψη.Από την αυτοψία που έγινε το πρωί στο δήμο, διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί.19804420_EV_KN_241014_PLYMMHRES_PEIRAIAS2.limghandler

Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

 

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 40 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ προέβη σε έξι αντλήσεις υδάτων την Παρασκευή και σε άλλες τρεις το πρωί του Σαββάτου στις περιοχής της Τούμπας και της Πυλαίας.

Εξάλλου στη Θράκη, λόγω θυελλωδών ανέμων απαγορεύτηκε  η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.