Ο Γ.Γ. τους ΑΚΕΛ ανάπτυξε τις θέσεις του κόμματος στον Άιντε

Τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τη λύση του κυπριακού προβλήματος ανέπτυξε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα στη Βουλή.

espen_barth_eiden1-300x199Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Έιντε κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά περισσότερο μας δόθηκε η δυνατότητα να θέσουμε κάποιες αρχές τις οποίες θεωρούμε ως πάρα πολύ σημαντικές αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό”.

“Ξεκαθαρίσαμε στον κ. Έιντε ότι για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό στη λύση να ξεκαθαρίζεται ότι η συμφωνία αφορά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ξεκαθαρίσαμε ότι μας ενδιαφέρει η διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού”, πρόσθεσε,

Είπε επίσης ότι “και το θέμα των εγγυήσεων είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα στο οποίο δεν μπορούμε να δούμε να συνεχίζεται το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων”.

“Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση. Άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή ο κ. Έιντε τις θέσεις τις οποίες του έχουμε διατυπώσει. Μας έχει διαβεβαιώσει ότι οι όποιες συζητήσεις διεξάγονται δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε συμφωνία, η οποία να ανθίσταται στις αρχές πάνω στις οποίες η ΕΕ εδράζεται και λειτουργεί, κάτι που επίσης θεωρούμε ως εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη των πραγμάτων”, είπε.

“Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία και ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα. Εμείς θα επιχειρήσουμε ως ΑΚΕΛ να συμβάλουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο- εάν είναι δυνατόν και αν υπάρξει η αναγκαία προσαρμογή των τουρκικών θέσεων -να καταλήξουμε σε λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν”κατέληξε.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συνομιλιών

 

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Έιντε χαρακτήρισε τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Κυπριανού ως πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική και τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο να έχει συχνές επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σημείωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για σημαντικά ζητήματα έχουν εισέλθει στα βαθιά, προσθέτοντας ότι “είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό γύρο συναντήσεων το Νοέμβριο και σχεδιάζουμε τώρα τη φάση των συνομιλιών του Δεκεμβρίου”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε ότι στόχος είναι να εξευρεθεί μια “λειτουργική και πολιτισμένη λύση που θα δώσει δύο “ΝΑΙ” στα δημοψηφίσματα.”

Είπε επίσης ότι υπάρχει ακόμα δουλεία που πρέπει να γίνει και σημείωσε ότι οι ηγέτες, σύμφωνα με χθεσινή τους δήλωση, αισθάνονται ότι μέσω των διαπραγματεύσεων μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ως προς την κατάληξη των συνομιλιών, ο κ. Έιντε είπε ότι “δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ούτε υπήρξε και ούτε υπάρχει. Έχουμε συμφωνήσει ότι το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια καλή παρά μια βιαστική λύση”.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξαγγελία των ηγετών για ίδρυση τεχνικής επιτροπής για την εκπαίδευση, ο κ. Έιντε είπε ότι μετά τη στελέχωση της, η επιτροπή θα αρχίσει τη λειτουργία της χωρίς καμία καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι όπως δήλωσαν χθες οι ηγέτες πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διαδικασία για την επανένωση του νησιού.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο επ` αυτού και επανάλαβε ότι “χρειαζόμαστε μια καλή και όχι μια βιαστική λύση”.

Επανέλαβε επίσης ότι οι δύο ηγέτες δήλωσαν χθες ότι μια λύση μπορεί να εξευρεθεί στο εγγύς μέλλον, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους ίδιους να καθορίσουν ποίο είναι αυτό το άμεσο μέλλον.