Γ.Γ. ΑΚΕΛ:«Είτε θα λυθεί το Κυπριακό μ΄ έναν έντιμο συμβιβασμό είτε θ΄ ανοίξουμε την πορτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης»

O ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι “όσοι επιθυμούν ή προτιμούν τη διχοτόμηση του τόπου μας, όλο και πιο απροκάλυπτα προσπαθούν να θάψουν όσα ενώνουν το λαό μας, είτε μιλώντας για λύση δύο κρατών, την οποία συνοδεύουν με σχετικές θεωρίες περί `δύο κοινοτήτων που δεν γνωρίζονται και δεν συνεννοούνται μεταξύ τους`, είτε υποδεικνύοντας πως `σαράντα χρόνια δεν πετύχαμε ομοσπονδιακή λύση γιατί δε μπορούμε να την πετύχουμε, άρα ας μείνουμε έτσι`”.

Την άποψη του ΑΚΕΛ, ότι τάχθηκε υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκυπρίους, εξ αιτίας των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά με κανέναν τρόπο δεν είναι υπέρ της διακοπής τους, μετέφερε ο γγ του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, στους 8 πολιτικούς αρχηγούς και πολιτειακούς παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκε κατά την 3ήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σε χαιρετισμό του στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΓΟ, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε εκείνους που λένε «ας αναζητήσουμε μια άλλη λύση”, και είπε ότι “επί της ουσίας δεν έχουν άλλη πρόταση”, έτσι η συζήτηση οδηγείται μοιραία στη μη λύση, ως λύση, συνταγή, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διχοτόμηση.

Ανέφερε πως “υπάρχουν επίσης και οι θεωρίες για `επιστροφή στο ενιαίο κράτος`, τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να συζητήσει μόνο αν εγκαταλείψει τη σοβαρότητα του”.

“`Να απαιτήσουμε λύση ενιαίου κράτους», λένε. Να την απαιτήσουμε λέμε εμείς. Από ποιον; Και να τη θεμελιώσουμε με ποιους; Να πάμε στα Ηνωμένα Έθνη σήμερα να τους πούμε ότι μετανιώσαμε για την ομοσπονδία με την οποία συμφωνούσαμε για τριανταοχτώ χρόνια και να τους πούμε να μας υποστηρίξουν; Ποια νομίζουμε ότι θα είναι η απάντηση;”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε πως “είτε θα λυθεί το Κυπριακό με ένα έντιμο συμβιβασμό που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης, είτε θα δικαιώσουμε τους κοινούς αγώνες που δώσαμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για να είμαστε εμείς αφέντες στον τόπο μας, είτε θα δωρίσουμε τη μισή μας πατρίδα και θα υποθηκεύσουμε την άλλη μισή στα ξένα συμφέροντα”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “για εμάς η λύση του Κυπριακού είναι ο πρώτιστος και αμετάθετος μας στόχος γιατί είναι ο μόνος τρόπος ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζήσουν δίχως να απειλείται η επιβίωση τους, στον τόπο που γεννήθηκαν”.

Είμαστε όλοι, συνέχισε, “υπόλογοι έναντι στη σημερινή και στις επόμενες γενιές για το ποια προοπτική θα δώσουμε στην Κύπρο”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “ στη δική μας αντίληψη αυτή η προοπτική συμπυκνώνεται σε λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, που θα διασφαλίζει μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία για το σύνολο του κυπριακού λαού, λύση που να προνοεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ελπίζουμε, ανέφερε, ότι “η πολιτική ηγεσία αυτού του όπου θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως ελπίζουμε ότι θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι για το λαό μας το μέλλον που του αξίζει”.

«Αποκοιμίζουν το λαό για την οικονομία»

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “αυτή την περίοδο, ο λαός μας δέχεται μια απίστευτη επικοινωνιακή επίθεση προκειμένου να πειστεί ότι όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία, ότι είμαστε περίπου μια χαρά και τα δύσκολα έχουν τελειώσει και προσπαθούν να αποκοιμίζουν το λαό με τους βαρύγδουπους τίτλους στα δελτία των ειδήσεων, όμως την επόμενη μέρα ξυπνά στην ίδια και χειρότερη πραγματικότητα”.

Ανέφερε ότι “70,000 συμπατριώτες μας ή το 16% είναι άνεργοι. 30,000 νέοι έχουν μεταναστεύσει. 240,000 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 60,000 σιτίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Το σύστημα υγείας δεν καταρρέει απλώς. Το κατεδαφίζουν”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας καλύπτουν το 43% των συνολικών δαπανών υγείας, αντιπροσωπεύοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ ενώ το 6,9% των δημοσίων δαπανών διοχετεύεται στην υγεία, ποσοστό επίσης πολύ χαμηλό σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι το 15,8%”.

Τέλος, το ποσοστό των δαπανών υγείας που καλύπτεται από ίδια συνεισφορά των ασθενών ανέρχεται στο 49,4%, με το μέσο όρο της ΕΕ να κυμαίνεται σε πολύ πιο χαμηλό ποσοστό του ύψους του 14%.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ο λαός μας φτωχοποιείται, το 10% των πλουσίων της κυπριακής κοινωνίας βλέπει τα εισοδήματα του να αυξάνονται τα τελευταία δυόμιση χρόνια κατά 3,4% ενώ το 90% της κοινωνίας είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται κατά μέσο όρο 8%”.

“Και αυτό λέει πάρα πολλά για το πώς έχει γίνει η ανακατανομή του πλούτου τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τα μέτρα τα οποία προωθούνται και εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “οι εργασιακές σχέσεις αποδομούνται, ενώ ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται σε τιμή ευκαιρίας” για να προσθέσει ότι αυτό είναι το σενάριο του `success story` που διαφημίζει καθημερινά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού”.

Ανέφερε ότι “σε ένα και μόνο σημείο έχουν δίκαιο, πρόκειται για story, για ένα παραμύθι και αυτό θα πρέπει να το θυμούνται η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ μόλις τελειώσουν με τους εορτασμούς τους περί εξόδου μας από το Μνημόνιο, γιατί η ζωή θα συνεχιστεί και μετά το Μάρτιο, όταν το Μνημόνιο θα έχει λήξει, αλλά οι πολιτικές λιτότητας θα επιβάλλονται ακόμα στο λαό, όταν θα είμαστε πλέον απαλλαγμένοι από το Μνημόνιο αλλά όχι από τη δανειακή σύμβαση”.

Όπως είπε, “μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους μας θα είμαστε κάτω από μηχανισμό ελέγχου της ΕΕ και μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους μας θα είμαστε κάτω από μηχανισμό ελέγχου της ΕΕ, άρα θα λήξει λοιπόν το Μνημόνιο, αλλά όχι οι πολιτικές λιτότητας που μας επιβάλλονται”.

Αναφερόμενος σε θέματα που απασχολούν την γυναίκα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “είμαι με την εντύπωση ότι όσοι καλλιεργούν αντιλήψεις στην κοινωνία ότι η γυναίκα πρέπει να υπομένει μια ζωή, να υποτάσσεται και να σωπαίνει, να είναι μονίμως σκλάβα, δεν έκαναν τον κόπο ούτε και μία στιγμή να μπουν στη θέση μιας γυναίκας και δη μιας εργαζόμενης γυναίκας”.

Δεν διανοήθηκαν ποτέ, συνέχισε, “πώς είναι για μια γυναίκα να υπάρχει αλλά να μη δικαιούνται να ορίσει η ίδια τον εαυτό της, δεν διανοήθηκαν ποτέ τι σημαίνει να αντικρίζεται η γυναίκα ως εμπόρευμα ή ως μηχανή αναπαραγωγής, δεν διανοήθηκαν ποτέ τι σημαίνει για μια μάνα να μην έχει να ταΐσει τα παιδιά της, δεν διανοήθηκαν ποτέ τι σημαίνει για μια γυναίκα να δουλεύει 12 ώρες έξω από το σπίτι και άλλες 6 ώρες μέσα στο σπίτι, δεν ξέρουν πώς είναι, δεν το έζησαν ποτέ”.

“Γι΄ αυτό και οι γυναίκες δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τους εκπροσώπους της συντήρησης και των κατεστημένων”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του παραφράζοντας τον Μπρεχτ και λέγοντας ότι “στους καιρούς των αποφάσεων και η γυναίκα πρέπει να αποφασίσει, να υψώσει ανάστημα, να οργανωθεί και να παλέψει μαζί με το προοδευτικό γυναικείο κίνημα του τόπου, να μιλήσει για όσα την απασχολούν, να φωνάξει για όσα την πνίγουν, να διεκδικήσει για το μέλλον της όσα της αξίζουν”.

Η Γ.Γ. ΠΟΓΟ

Η ΓΓ της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, σε δικό της χαιρετισμό διερωτήθηκε ποιος αντέχει να αναλογιστεί την εκατόμβη νεκρών στη Συρία με την έξαρση του δολοφονικού εκτρώματος, που ονομάζεται ισλαμικό κράτος.

Αναφέρθηκε σε πρακτικές που ακολουθούνται να αλυσοδένουν γυναίκες, να τις βιάζουν και να τις πωλούν σε δημόσια σκλαβοπάζαρα και είπε ότι η ανθρωπότητα δεν αντέχει νέα κολαστήρια και έξαρση του ρατσισμού.

Αναφερόμενη στο εσωτερικό μέτωπο, η κ. Κουκουμά, είπε ότι η συντηρητική Κυβέρνηση της δεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία παραμέρισε σημαντικά θέματα που αφορούν στην υγεία των γυναικών όπως τη δημιουργία Κέντρου Μαστού και τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των κοριτσιών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.