Ιστορικός ή επικοινωνιακός στρουθοκαμηλισμός ;

Του Πέτρου Μ. Πέτρου*

petrosΗ απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να μετονομάσει το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας σε «Γλαύκος Κληρίδης» συνιστά μια κατάφορη ιστορική πρόκληση και κομματική δικτατόρευση ιδεολογικο-πολιτικής υποταγής όλων των πολιτικών αποχρώσεων και αντιλήψεων σε εκείνα που ο ΔΗΣΥ θεωρεί μέγιστα, σημαντικά και εθνικά.
Είναι δικαίωμα του ΔΗΣΥ να βαφτίζει τα κτίριά του ή τα σωματεία και αίθουσές του ως Γρίβας ή Κληρίδης και γενικά με ό,τι εκείνοι βλέπουν φωτεινό, μια και ο κάθε άνθρωπος βλέπει έξω τόσο φως όσο φως έχει μέσα του. Το να απλώνει όμως το χέρι του σε όλα και να προσπαθεί να επιβάλει σε όλους τους υπολοίπους τις δικές του απόψεις, γούστα και αντιλήψεις, αυτό συνιστά μια κατάφορη παραχάραξη του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος και μια προσπάθεια να μετατραπεί όλη η Κύπρος σε προσκυνητή και θαυμαστή του Γλαύκου Κληρίδη.

Δεν ανήκαν σε εξωγήινα κόμματα ούτε και είχαν εξωγήινο ηγέτη εκείνοι που πριν από μερικά χρόνια έγραφαν στους τοίχους «καλός Τούρκος, ο νεκρός Τούρκος» ή εκείνοι που στήριξαν τους πραξικοπηματίες και ορκίστηκαν στον έκπτωτο Γεννάδιο, ούτε και είχαν εξωγήινο ηγέτη εκείνοι που τιμούν ακόμα και αναγνωρίζουν τον προδότη Γρίβα ως ήρωα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γλαύκος Κληρίδης.

Το αν ο Γλαύκος Κληρίδης, στα ύστερα του χρόνια, είδε λάθη, παραλείψεις και εγκλήματα του χώρου που ηγήθηκε και προσπάθησε να κάνει μεταστροφή και να δώσει ένα άλλο τρόπο σκέψης στη Δεξιά παράταξη, αυτό είναι άλλο ζήτημα και τον τιμά εν μέρει και σημαντικά, όμως δεν ήταν και δεν είναι ο εθνικά αποδεκτός ηγέτης με βάση την άποψη της πλειοψηφίας των Κυπρίων.

Τώρα, αν στο παιχνίδι για τη λύση του Κυπριακού παίζεται και αυτό το σενάριο, με τις ήπιες αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και άλλους να υπνώττουν, αλλά με στόχο να ενισχυθεί πολιτικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ως ο «ατρόμητος» τιμητής του Γλαύκου Κληρίδη να προωθήσει και τις ιδέες του (να τις περάσει μέσα στους σκληροπυρηνικούς) περί της λύσης του Κυπριακού), ε αυτό κι αν είναι έξυπνο και ερμηνευτικό των αριστερών μουλλοχτών, που σε λίγο θα δώσουν ‘ο,τι τους ζητηθεί, αφού ξέγραψαν τους δικούς τους συντρόφους και ιστορία!!!

Η ιστορία όμως και ο λαός θα μας πληρώσει όλους αργά ή γρήγορα και κανένας ιστορικός στρουθοκαμηλισμός δεν θα μπορέσει να κρύψει την αλήθεια μα ούτε και το τίμημά της. Μακάρι αυτός ο επικοινωνιακός ελιγμός να βοηθήσει τον Αναστασιάδη και τους συμμάχους του σε μια αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού.

*M.A. in International Journalism