Με οφθαλμολογικές σταγόνες θα θεραπεύεται ο καταρράκτης

Με τη λήψη οφθαλμικών σταγόνων για λίγες εβδομάδες και χωρίς χειρουργική επέμβαση θα μπορεί να θεραπευτεί ο καταρράκτης, εφόσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science.eye_cataract
Ο καταρράκτης αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης, στις φτωχές χώρες, όπου οι πάσχοντες δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική αντικατάσταση του φακού. Οι ειδικές σταγόνες διαλύουν στους φακούς των ματιών τις αφύσικες συσσωματώσεις ορισμένων πρωτεϊνών, οι οποίες ευθύνονται για το χαρακτηριστικό «σύννεφο» στην όραση που προκαλεί ο καταρράκτης. «Χρειάζονται δεκαετίες για να φθάσει ο καταρράκτης να αναπτυχθεί, συνεπώς αν μπορεί κανείς να τον θεραπεύσει με λίγες σταγόνες μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες, τότε αυτό θα είναι εκπληκτικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βιολόγος Ρόι Κουίνλαν.
Τα πειράματα με ποντίκια που είχαν καταρράκτη λόγω ηλικίας και κληρονομικότητας, έδειξαν ότι όσα έκαναν θεραπεία με σταγόνες, μέσα σε δύο εβδομάδες εμφάνιζαν αισθητή βελτίωση και οι φακοί των ματιών τους είχαν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό. Τα συγκεκριμένα πειράματα στέφθηκαν με επιτυχία, ωστόσο ο φακός του ανθρώπινου ματιού διαφέρει σημαντικά και άρα θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, στην καλύτερη περίπτωση εντός του 2016.