Aποκλείονται Κύπριοι φοιτητές από μετεγγραφές σε ελληνικά πανεπιστήμια

Αποκλείονται στην ουσία οι Κύπριοι φοιτητές που πληρούν οικονομικές και οικογενειακές προϋποθέσεις από την δυνατότητα μετεγγραφής από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο στην Ελλάδα.

Από χθες Τρίτη 3 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα μπορούν οι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια να υποβάλουν ηλεκτρονικά, αίτηση για την χορήγηση μετεγγραφής τους από το ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στο άλλο.

Μία πολίτης περνά μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων του αποφάσισαν χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Όσον αφορά όμως τους Κύπριους φοιτητές, μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο με Πανελλαδικές εξετάσεις δικαιούνται μετεγγραφής, που είναι ελάχιστοι, ενώ όσοι έχουν εισαχθεί με κατατακτήριες ως αλλοδαποί δεν δικαιούνται, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη.

Παρά την ειδική αναφορά που έκανε ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου κ. Καδής στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Φίλη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν υπάρχει και ούτε είναι ορατή στο κοντινό μέλλον οποιαδήποτε διευθέτηση του προβλήματος της μετεγγραφής Κυπρίων φοιτητών.

Παρολο που οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα  γνωρίζουν  το πρόβλημα που  υπάρχει με πολλά αδέρφια από την Κύπρο που είναι άπορα και σπουδάζουν σε πανεπιστήμια διαφορετικών πόλεων στην Ελλάδα να μην μπορούν να μετεγγραφούν σε ανώτατη σχολή της ίδιας πόλης, εντούτοις  με τη ισχύουσα διάταξη ουσιαστικά αποκλείονται οι Κύπριοι φοιτητές από κάθε εξαίρεση δεδομένου ότι όσοι έχουν εισαχθεί με Πανελλαδικές εξετάσεις, εάν υπάρχουν, είναι ελάχιστοι.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, www.minedu.gov.gr.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Η μετεγγραφή θα γίνεται σε ομοειδή σχολή, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, διαφορετικής περιφέρειας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια (εισοδηματικά και οικογενειακά) και να συγκεντρώνουν ένα ορισμένο αριθμό μορίων, βάσει του οποίου θα γίνει η μετεγγραφή.