Πλήρης αδιαφορία για το φονικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ σε νοσοκομείο στην Κουντούζ

Αδιαφόρησαν πλήρως, παρά τις εκκλήσεις των MSF, 76 κυβερνήσεις για τον φονικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου των MSF στην Κουντούζ του Αφγανιστάν από αμερικανικές δυνάμεις.56078B212F1144C689308890CC3686DD

newego_LARGE_t_1101_54594034_type12713

Η Τζόαν Λιου καταγγέλλει την αναισθησία και αδιαφορία 76 κυβερνήσεων του πλανήτη για το έγκλημα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ζητήσει άμεσα υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα για την διεξαγωγή μιας ενδελεχούς έρευνας για τον αμερικανικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν – κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις αυτές αγνοήθηκαν, τόνισε η πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, Δρ. Τζοάν Λιού, που έχει επανειλημένα υποστηρίξει πως η αεροπορική επίθεση της 3ης Οκτωβρίου – κατά την οποία 13 μέλη του προσωπικού των MSF σκοτώθηκαν – συνιστά έγκλημα πολέμου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για σκόπιμο και επαναλαμβανόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου.
Οπως η ίδια αναφέρει, η έκκληση των MSF προς περίπου 76 κυβερνήσεις για να έχουν την υποστήριξη τους για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας του περιστατικού, δεν βρήκε ανταπόκριση.
«Η σιωπή είναι λυπηρή», σημείωσε η Λιού σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Thomson Reuters Foundation, ένα μήνα μετά την επίθεση.
«Είμαστε… το εξοργισμένο θύμα, μέχρι ενός σημείου. Είναι φυσιολογικό να θέλουμε να καταλάβουμε τι συνέβη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν στοιχεία που συνιστούν ότι η επίθεση ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
«Είχαν στη διάθεση τους τις συντεταγμένες μας, γνώριζαν τι έκαναν οι MSF, βρισκόμασταν εκεί επί τέσσερα χρόνια. Το μόνο φωταγωγημένο κτίριο μέσα στην νύχτα (εκείνη την εβδομάδα) ήταν το νοσοκομείο μας», επισήμανε η Λιού, προσθέτοντας πως το σήμα της οργάνωσης ήταν διάκριτο στην οροφή του κτιρίου.
«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν τις συντεταγμένες…που επιβεβαιώθηκαν ξανά αμέσως μετά το πρώτο αεροπορικό πλήγμα. Παρόλα αυτά συνεχίστηκαν», τόνισε.
Ηταν το πιο γνωστό, εμφανές και σηματοδοτημένο κτίριο
Η πρόεδρος της οργάνωσης απέρριψε κάθε ισχυρισμό πως η επίθεση αποτελεί υπόθεση παράπλευρης ζημιάς, καθώς κανένας άλλος στόχος δεν χτυπήθηκε εκείνη την νύχτα και ούτε οι Ταλιμπάν εξαπέλυαν επιθέσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις του κτιρίου.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που ζήτησαν επισήμως συγγνώμη για την επίθεση, διεξάγουν μια έρευνα, αλλά οι MSF επιθυμούν η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (Commission internationale humanitaire d’établissement des faits, CIHEF) η οποία είναι αρμόδια για έρευνες όσον αφορά παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να αναλάβει την διεξαγωγή της έρευνας.
Η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή, ένας μηχανισμός η δημιουργία του οποίου προβλεπόταν στις Συμβάσεις της Γενεύης, που ορίζουν τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου σε καιρό πολέμου, είναι το μοναδικό μόνιμο όργανο αρμόδιο για να διεξάγει έρευνες όσον αφορά παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Παρότι στα χαρτιά υπάρχει από το 1977, η Επιτροπή αυτή, που εδρεύει στη Βέρνη, δεν έχει αναλάβει ποτέ μέχρι σήμερα κάποια έρευνα.
Η πραγματοποίηση της έρευνας από την Επιτροπή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο έπειτα από την συμφωνία των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν.
Συνεχίζονται τα χτυπήματα νοσοκομείων
Η Λιού ανέφερε πως η επίθεση είχε ευρύτερες επιπτώσεις στην ασφαλή φύλαξη των εγκαταστάσεων παροχής υγειονομικής περίθαλψης άμαχου πληθυσμού σε εμπόλεμες ζώνες.
Πριν μια εβδομάδα, ένα νοσοκομείο που λειτουργεί υπό τη διοίκηση των MSF στην βόρεια Υεμένη καταστράφηκε ολοσχερώς από μια επίθεση πυραύλου. Τον περασμένο χρόνο, νοσηλευόμενοι πυροβολήθηκαν στα κρεβάτια τους σε ένα νοσοκομείο στο Νότιο Σουδάν.
«Παρατηρούμε μια αποσάθρωση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου τα τελευταία χρόνια. Αρκετά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε η Λιού.
Η πρόεδρος της οργάνωσης, που επισκέφτηκε νωρίτερα φέτος το νοσοκομείο στην Κουντούζ είπε πως λανθασμένο το είχε χαρακτηρίσει ως «μια μικρή κλινική», σημειώνοντας πως επρόκειτο για ένα εξειδικευμένο κέντρο τραυματολογίας, που παρείχε νοσηλεία σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
«Πάντα έλεγα πως ήταν ένα κόσμημα του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, επειδή ήταν ένα μέρος όπου όλοι αισθάνονταν ασφαλείς, όλοι γνώριζαν ότι θα λάμβαναν υψηλής ποιότητας φροντίδα», πρόσθεσε.
Η οργάνωση σταμάτησε τη λειτουργία του νοσοκομείου, που το 2014 παρείχε νοσηλεία σε περισσότερους από 22.000 ασθενείς.
Υπάρχει αναισθησία απέναντι στη βία
«Για μένα το βασικό ζήτημα είναι η περιφρούρηση των χώρων ιατρικής ανθρωπιστικής φροντίδας σε εμπόλεμες ζώνες», επιχειρηματολόγησε. «Κανείς δεν περιμένει να βομβαρδιστεί όταν βρίσκεται μέσα σε ένα νοσοκομείο. Κάθε ανθρώπινο ον μπορεί να το καταλάβει αυτό».
Σε αναφορά της για τα εκτεταμένα περιστατικά βίας στους πολέμους στη Συρία, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν, η Λιού τόνισε πως είναι εξοργιστικό ότι οι επιθέσεις σε περιοχές με άμαχο πληθυσμό πλέον δεν θεωρούνται γεγονός άξιο αναφοράς.
«Υπάρχει αυτή η αναισθησία απέναντι στην βία στις εμπόλεμες ζώνες σήμερα», δήλωσε. «Ναι, το αναλογιζόμαστε, ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες, πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να επανεδιαβεβαιώσουμε κάποιους από αυτούς τους κανόνες», κατέληξε.