Διαστάσεις προσλαμβάνει η χρήση ντρονς -Κατασκοπεία και δολοφονίες

Του Πέτρου Μ. Πέτρου*

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πεντάγωνο αποφάσισε πριν από δύο περίπου μήνες, ακόμα και πριν από την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, την αύξηση της χρήσης ντρονς (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) petrosκατά 50% στα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα αποφάσισε να εμπλέξει με σύμβαση, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, στην πλοήγηση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η «ανάγκη» προέκυψε λόγω του ότι καθημερινά διενεργούνται 65 επιχειρήσεις που είναι πέραν του ορίου των 60 επιχειρήσεων που αντέχει ο υφιστάμενος μηχανισμός για ικανοποίηση των αναγκών σε περιπολίες συλλογής πληροφοριών και επιθέσεις κατά «τρομοκρατών». Οι ανάγκες για τέτοιες επιχειρήσεις, δείχνουν να αυξάνονται και ο ορισμένοι ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στις 90 επιχειρήσεις την ημέρα, όμως η εμπλοκή πολιτικού προσωπικού είναι επιθυμητή μόνο στον τομέα της παρακολούθησης και όχι στις επιδρομές και επιθέσεις.

Επειδή ακριβώς οι ΗΠΑ αποκρύβουν τα πραγματικά τους σχέδια και επιδιώξεις, διαρρέουν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι που διατρέχουν, από τη Ρωσία, όπως λένε, και από πλευράς Κίνας, και γι αυτό θα προχωρήσουν και στην κατασκευή τεχνητών νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό για αύξηση των παρακολουθήσεων μέσω ντρονς, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Όπως έχει γραφεί αρκετές φορές σε ΜΜΕ του εξωτερικού, υπάρχουν δεκάδες μυστικές βάσεις για ντρονς, πέραν των γνωστών Rumstein στην Γερμανία, Comando Sur στα νότια της Φλόριδας των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο. Η βάση Comando Sur, ένα από τα πέντε στρατηγεία με την βοήθεια των οποίων οι ΗΠΑ προωθούν το σχέδιό τους για περιφερειακή υποταγή και υποδούλωση των λαών της περιοχής (κατασκοπεύουν 19 χώρες της Λ. Αμερικής), καθώς και για έλεγχο των πηγών νερού και πετρελαίου.

Μια άλλη χώρα που αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα με ντρονς είναι το Ισραήλ και η Τουρκία. Όπως αποκαλύπτει η γαλλική Le Figaro στις 15/7/2015 το πρωί ένα ισραηλινό ντρον έπεσε στο λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο.

Με βάση πληροφορίες που εμπεριέχονται στην έρευνα υπό τον τίτλο «America’s Empire of Drones and Robots» (:: The Market Oracle
http://www.marketoracle.co.uk/Article44157.htmlJan 28, 2014) οι πτήσεις ντρονς που κτενίζουν την υφήλιο από 5 ημερησίως το 2012, θα ανέρχονταν σε 66 κατά το 2016, φαίνεται όμως ότι οι εξελίξεις στη Μέση ανατολή επιβάλλουν άλλους ρυθμούς και πρόσθετες διαδρομές και αεροδιαδρόμους. Με άλλα λόγια, κατά το δημοσίευμα, περισσότερες χώρες θα επιτηρούνται από ντρονς, θα υπάρξουν πιο πολλές βάσεις, πιο πολλά ατυχήματα και λάθη. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για βάσεις ντρονς στις Σεϋχέλλες, Τζιμπουτί, μια υπό κατασκευή στην Αιθιοπία, ενώ λέει έχει κατασκευαστεί και ένας μυστικός αεροδιάδρομος για την CIA σε μη κατονομαζόμενη χώρα της Εγγύς Ανατολής, πιθανόν στη Σαουδική Αραβία.
Η Κύπρος, αυτό το αβύθιστο αεροπλανοφόρο με τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, την υποδομή των εδώ Βρετανικών στρατιωτικών βάσεων και ραντάρ, φαίνεται να αποτελεί και πάλιν ιδανικό τοπίο και ορμητήριο για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που στις ίδιες τις ΗΠΑ έχουν βαπτισθεί ως «δολοφόνοι». Σίγουρα δεν είναι παιχνίδι με αερομοντέλα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επαγρυπνεί και να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας και των πολιτών της.
*Μ.Α. in International Journalism