Σημείο διαφωνίας στη διεθνή σύνοδο για τη Συρία η παραμονή Ασσαντ

Η διεθνής σύνοδος για τη συριακή κρίση, που ήταν σε εξέλιξη από το πρωί στη Βιέννη, ολοκληρώθηκε μετά από οκτάωρες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες βρέθηκαν κάποια κοινά σημεία αλλά αναδύθηκε και μια σημαντική διαφωνία, αναφορικά με το μελλοντικό ρόλο του Σύρου Pροέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολιτική διαδικασία.

epa05003102 US Secretary of State John Kerry (C) and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (C-R) head an international conference on Syria at the Hotel Imperial in Vienna, Austria, 30 October 2015. Nearly 20 top diplomats from regional rivals and key powers in the Syrian civil war gathered in Vienna on Friday for peace talks aimed at finding a solution to the conflict that began in 2011. EPA/HERBERT NEUBAUER no restriction apply

Σύμφωνα με τους Yπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, οι Yπουργοί θα ξανασυναντηθούν σε δύο εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα και πάλι στην αυστριακή πρωτεύουσα. «Προσεγγίσαμε όλα τα θέματα, ακόμη και τα πιο δύσκολα. Υπάρχουν σημεία διαφωνίας, όμως κάναμε αρκετή πρόοδο ώστε να ξαναβρεθούμε σε δύο εβδομάδες», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Το κυριότερο σημείο στο οποίο διαφωνούμε είναι ο μελλοντικός ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ», πρόσθεσε. «Όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία συμφωνήσαμε, κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία (πολιτικής) μετάβασης, το θέμα των εκλογών, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν όλα αυτά και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών» στην επίλυση της κρίσης, συνέχισε. Ο Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συμφώνησαν να συνεργαστούν για το σχηματισμό μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών που βρέθηκαν στη Βιέννη –μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία– έφυγαν από το ξενοδοχείο Imperial χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Μια κοινή ανακοίνωση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα. «Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αλλά καταλήξαμε σε σημεία συμφωνίας. Η σύνοδος αυτή δεν ήταν εύκολη, όμως ήταν ιστορική», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίν