Πολωνία: Πρώτοι και με αυτοδυναμία οι ευρωσκεπτικιστές δείχνουν τα exit poll

Το ευρωσκεπτικιστικό συντηρητικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) προηγείται της κυβερνώσας κεντρώας Πλατφόρμας Πολιτών (PO), σύμφωνα με exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα αφότου έκλεισαν οι κρίσιμες για τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Το συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα του Γιάροσλαβ Καζίνσκι εμφανίζεται μάλιστα να εξασφαλίζει αρκετές έδρες στο Κοινοβούλιο ώστε να κυβερνήσει μόνο.475CFFA1A28343AA0F57AE76571131B7

Σύμφωνα με τo exit poll του ινστιτούτου IPSOS, το PiS κερδίζει 39,1% των ψήφων και η Πλατφόρμα Πολιτών έπεται με 23,4%.

Με δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρικτής μιας ισχυρής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διαφορών με την Μόσχα, το PiS έχει εκφράσει την αντίθεση του για συμμετοχή στην ευρωζώνη στο προσεχές μέλλον και υπόσχεται περισσότερη ευημερία για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, ενώ επιθυμεί να επιβάλει νέα φορολογία στις τράπεζες.

Παράλληλα αντιτίθεται στην επανεγκατάσταση στην χώρα μεταναστών με προέλευση την Μέση Ανατολή, με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον τρόπο ζωής των καθολικών πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Καζίνκσι και άλλα στελέχη του PiS προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το θυμό των πολιτών, ισχυριζόμενοι ότι τα κέρδη της οικονομικής επιτυχίας δεν κατανέμονται με ισοδύναμο τρόπο, ανακινώντας παράλληλα το εθνικιστικό αίσθημα που προκαλείται από τους φόβους έναντι στην μετανάστευση, ειδικά στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από μέσα ενημέρωσης για ρατσιστική ρητορική όταν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες και παράσιτα στους πολίτες της Πολωνίας.