Ουκρανία: Η δυσαρέσκεια προς τον Ποροσένκο αναμένεται να αναδειχθεί στις εκλογές

Κουρασμένοι από τον πόλεμο και την οικονομική κρίση, οι Ουκρανοί ψηφίζουν σήμερα στις τοπικές εκλογές, που αποτελούν ένα τεστ για τον φιλοδυτικό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και που μπορεί να ενισχύσουν τη φιλορωσική αντιπολίτευση σε αρκετές ευαίσθητης σημασίας περιοχές.petro-porosenko

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 και θα κλείσουν στις 20.00 (ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά για αρκετές ημέρες, δεδομένης της ιδιαίτερα περίπλοκης διαδικασίας καταμέτρησης. Τα εθνικά ινστιτούτα δημοσκόπησης δεν πραγματοποιούν κανένα exit poll.

Οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων δεν θα διεξαχθούν στις αυτονομιστικές ανατολικές περιοχές που τελούν υπό των ανταρτών, όπου η σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων μαχητών και των ουκρανικών στρατευμάτων έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 8.000 ανθρώπων μέσα σε 18 μήνες.

Ένδειξη της εύθραυστης εκεχειρίας: οι ουκρανικές αρχές αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να μην διοργανώσουν εκλογές σε 122 πόλεις που ελέγχουν και βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου.

Οι πρώην σύμμαχοι του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος απομακρύνθηκε με πολιτικό πραξικόπημα  τον Φεβρουάριο του 2014 έπειτα από τρεις μήνες φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από ξένα κέντρα, διεκδικούν τη δημαρχία στις βιομηχανικές περιοχές Ντνιπροπετρόοβσκ και Χάρκοβο, που συνορεύουν με τις αυτονομιστικές ανατολικές περιοχές, καθώς και στην Οδησσό, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Περισσότεροι από 1.500 παρατηρητές

Πρωτοφανές γεγονός που επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτών των εκλογών ελιναι ότι περισσότεροι από 1.500 διεθνείς παρατηρητές θα παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος Ποροσκένκο, έχοντας χάσει έδαφος λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τη σύγκρουση και έχοντας επικριθεί ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εξέφρασε την ελπίδα ότι «εκείνοι που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα δεν θα υποστηριχθούν από τον λαό».

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο Τζέφρι Πιάτ, προσθέτοντας ότι το «υψηλό ποσοστό συμμετοχής και οι καθαρές εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στους εχθρούς της Ουκρανίας».

Οι μάχες έχουν σχεδόν σταματήσει στην ανατολική Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο, αλλά η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Κι ενώ κάποιοι προσάπτουν στον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο «τρεις μήνες μετά» την εκλογή του τον Μάιο του 2014, άλλοι εκτιμούν ότι δέχτηκε ταπεινωτικές παραχωρήσεις στους αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 71% των Ουκρανών σήμερα αποδοκιμάζει την πολιτική του προέδρου Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 54,7% πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, και αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές αυτές θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, βασικό μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού με το Μπλοκ του Ποροσένκο, λαμβάνει λιγότερο από το 2% των προθέσεων ψήφου και  δεν συμμετέχει στις σημερινές εκλογές.

Η φιλορωσική αντιπολίτευση αλλά και το κόμμα Batkivchtchina της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που επίσης μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ποντάρουν στην απογοήτευση των Ουκρανών οι οποίοι πλήττονται σκληρά από την οικονομική κρίση και τις αυξήσεις των τιμών που επιβάλλονται από χορηγούς δυτικών πόρων, για να επικρατήσουν στις δημοσκοπήσεις.

Για την κυβέρνηση, ο μεγάλος κίνδυνος θα ήταν η ώθηση του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, διαδόχου του Κόμματος των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στις ρωσόφωνες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

«Μετά τις εκλογές αυτές, ορισμένα δημοτικά συμβούλια μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο της κυβέρνησης», προειδοποιεί ο Ανατόλι Οκτοσιούκ, αναλυτής στο Διεθνές Κέντρο Πολιτικών Μελετών του Κιέβου.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Χάρκοβο, μια βιομηχανική πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Γκενάντι Κέρνες έχει όλες τις πιθανότητες να επανεκλεγεί. Πρώην σύμμαχος του Γιανουκόβιτς , θύμα απόπειρας δολοφονίας τον Απρίλιο του 2014, διώκεται για απαγωγές και βασανιστήρια φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.

Στην Οδησσό, η μάχη διεξάγεται μεταξύ του τωρινού δημάρχου Γκενάντι Τρουχάνοφ που είχε υποστηρίξει τις φιλορωσικές διαδηλώσεις και του Σάσα Μπόροβικ, ενός ουκρανικής καταγωγής Γερμανού απόφοιτου του Χάρβαρντ, πρώην δικηγόρου της Microsoft, ο οποίος πρόσφατα έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα. Ο τελευταίος υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Ποροσένκο και τον κυβερνήτη της περιφέρειας της Οδησσού, τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Στη Μαριούπολη δεν άνοιξαν εκλογικά κέντρα

Tα εκλογικά κέντρα δεν έχουν ανοίξει στη Μαριούπολη στην περιοχή του Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι 112 την Κυριακή.

«Η ψηφοφορία στη Μαριούπολη δεν έχει ξεκινήσει», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.

Οι Ουκρανοί ψηφίζουν  σήμερα προκειμένου να εκλέξουν βουλευτές για τα τοπικά, αστικά και περιφερειακά συμβούλια μέσω του αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Η Εκλογική Επιτροπή της Μαριούπολης νωρίτερα στράφηκε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, με την απαίτηση να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών στην πόλη από τις 25 Οκτωβρίου στις 15 Νοεμβρίου λόγω παραβιάσεων στο τυπογραφείο κατά την εκτύπωση των ψηφοδελτίων των εκλογών.