Κάτω από την μύτη των τζιχαντιστών μετέφεραν τον Ασαντ στη Μόσχα

Κάτω από τη μύτη των τζιχαντιστών και των πατρόνων τους οι Ρώσοι μετέφεραν με άκρα μυστικότητα των Ασαντ στη Μόσχα και τον επέστρεψαν ασφαλή.1028885493

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ η  ρωσική Αεροπορία υπό άκρα μυστικότητα μετέφερε τον Σύρο πρόεδρο Μ.Άσαντ στην Μόσχα και τον επέστρεψε πίσω ενώ ίδιος ο πρόεδρος βρίσκονταν μέσα σε ένα αεροσκάφος IL-62 της ρωσικής κυβέρνησης το οποίο πέταξε με κλειστό αναμεταδότη σε κάποια σημεία της πτήσης. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Σύρο πρόεδρο δεν συνοδευόταν εμφανώς κατά την απογείωσή του από την Λαττάκεια από ρωσικά μαχητικά, τα οποία όμως βρίσκονταν σε διασπορά σε τουλάχιστον τρία αεροδρόμια της Συρίας και του Ιράκ, έτοιμα για επέμβαση αν οι ρωσικοί δορυφόροι που παρακολουθούσαν την πορεία του αεροσκάφους διακρίβωναν ότι προσεγγιζόταν από εχθρικά μαχητικά (αμερικανικά, γαλλικά, Σαουδαραβικά  και άλλα) .

H πτήση πραγματοποιήθηκε εν πλήρη μυστικότητα, καθώς υπήρχα προβληματισμοί για την ασφάλεια της μεταφοράς ενός αρχηγού κράτους σε χαμηλά ύψη στην Δαμασκό όπου τζιχαντιστικές ομάδες συμπεριλαμβανομένου και του ISIL που διατηρούν παρουσία στα περίχωρα.

Σημασία έχει ότι μεταφέρθηκε από την Δαμασκό στην Λαττάκεια συνοδεία μελών της προεδρικής φρουράς, αλλά και Ρώσων Spetsnaz.

Από την Λαττάκεια το IL-62 της ρωσικής κυβέρνησης που τον μετέφερε απογειώθηκε βράδυ και ακολούθησε πορεία νοτιοανατολική μακριά από τα τουρκικά ραντάρ.

Οι βάσεις των δυτικών μαχητικών σε Ιορδανία, Τουρκία και Κατάρ παρακολουθούντο πολύ στενά για να διακριβωθεί αν απογειώνονταν μαχητικά προς αναχαίτισή του σε περίπτωση που είχε διαρρεύσει η αποστολή.

Πάνω από το Ιράκ το αεροπλάνο που μετέφερε τον Μ.Άσαντ μπορούσε να αναχαιτισθεί από τον συνασπισμό που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Ως γνωστόν ο εναέριος χώρος της ανατολικής Συρίας ελέγχεται από ΗΠΑ, Κατάρ και Σ.Αραβία.

Το αεροπλάνο είχε αριθμό νηολόγησης RA-86539 και παρέλαβε τον Μ.Άσαντ απο την αεροπορική βάση της Λαττάκεια Hmeymim και από εκεί τον μετέφερε στην Μόσχα διά μέσου Ιράκ, Ιράν και Κασπίας Θάλασσας.

Το αεροπλάνο πρώτα εντοπίστηκε να απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Μόσχας Chkalovsky πριν να διακόψει την λειτουργία του αναμεταδότη του και κατ’ αυτό τον τρόπο να καταστεί “αόρατο” στα δορυφορικά συστήματα εντοπισμού της θέσης του.

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε ξανά το επόμενο πρωϊ, πάνω από την Κασπία Θάλασσα στο Ιράν, να πετά με πλήρη σιγή ασυρμάτου, και μετά εντοπίστηκε στην επιστροφή του από την Μόσχα.

Ρωσικά μαχητικά παρακολουθούσαν από μεγάλη απόσταση την πορεία του και κατά την επιστροφή του.

Αλλά ο Μ.Άσαντ επέστρεψε στην Συρία με άλλο κυβερνητικό Il-62M, και αριθμό νηολογησης 86559, το οποίο και αυτό πέταξε με τον αναμεταδότη κλειστό κατά την διάρκεια της πτήσης την Τρίτη το απόγευμα.

Δηλαδή απογειώθηκαν δύο ίδια αεροσκάφη με επίσης κλειστό αναμεταδότη για να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του Σύρου προέδρου.

Το αεροπλάνο επέστρεψε μετά στην Ρωσία με αριθμό νηολόγησης RFF7094.