Σουηδία: Παιδιά μεταναστών κτυπούσε ο δράστης της αιματηρής επίθεσης σε σχολείο

O δράστης της αιματηρής επίθεσης που διαπράχθηκε την Πέμπτη  σε ένα σχολείο της πόλης Τρολχάταν όπου φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών ήταν υποστηρικτής εξτρεμιστικών ακροδεξιών κινημάτων, μετέδωσαν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σουηδία.sw_photo

Οπλισμένος με ένα σπαθί και μαχαίρια, ο άνδρας σκότωσε έναν καθηγητή και έναν μαθητή, ενώ τραυμάτισε επίσης έναν καθηγητή και έναν μαθητή που νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Ο ίδιος απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Ο δράστης, που φορούσε μια μάσκα που θύμιζε τον Νταρθ Βέιντερ, τον έκπτωτο τζεντάι του «Πολέμου των Άστρων», εισέβαλε στο σχολείο και επιτέθηκε σε πολλούς μαθητές και καθηγητές. Τα κίνητρά του παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Η τραγωδία αυτή, γεγονός σπάνιο για τη Σουηδία, σημειώθηκε το πρωί στο Τρολχάταν, μια βιομηχανική πόλη που απέχει μία ώρα βορείως του Γκέτεμποργκ.

Στο σχολείο που έβαλε στο στόχαστρό του ο μασκοφόρος φοιτούν περίπου 400 μαθητές, μεταξύ των οποίων και πολλοί νεαροί μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα. Ο δράστης ήταν ηλικίας 21 ετών και καταγόταν από το Τρολχάταν, ανακοίνωσε η αστυνομία χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία του.

«Ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός», είπε ο αστυνομικός επιθεωρητής Θορντ Χάραλντσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο νεαρός είχε δεχτεί δύο σφαίρες από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σχολείο και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Σοκαρισμένοι ακόμη από τα γεγονότα, πολλοί μαθητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο τους και αντάλλαζαν τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο νεαρός “Νταρθ Βέιντερ” είχε ποζάρει μαζί τους λίγα λεπτά πριν σπείρει τον θάνατο.

«Βρισκόμασταν στην καφετέρια όταν ήρθε ένας τύπος με μάσκα και χτύπησε με το σπαθί τον δάσκαλό μου» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάβιντ Ίσα, 14 ετών. «Πανικοβλήθηκα και έφυγα τρέχοντας. Μετά έφτασε η αστυνομία. Εκείνος άρχισε να χτυπά και άλλους ανθρώπους μέσα στις τάξεις. Πήγαινε από τάξη σε τάξη για να χτυπήσει ανθρώπους», συνέχισε.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του νεαρού, τον οποίο περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εχθρικά διακείμενο έναντι του Ισλάμ και της μετανάστευσης, τον οποίο συνάρπαζαν οι πολεμικές ταινίες και τα μυθιστορήματα του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ.

Ο δράστης, 21 ετών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είχε μεταφορτώσει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο YouTube ταινίες για τον Χίτλερ και τον ναζισμό και η αστυνομία “ερευνά” ακριβώς για αυτό το λόγο το ενδεχόμενο να είχε “πολιτικά κίνητρα” έγραψε το περιοδικό Expo, που παρακολουθεί τη δράση διαφόρων κυρίως ολιγομελών οργανώσεων της ακροδεξιάς.

Στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο άνδρας είχε αναρτήσει την περασμένη εβδομάδα έκκληση στους Σουηδούς Δημοκράτες, το ακροδεξιό κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, να οργανώσουν δημοψήφισμα για τη μετανάστευση.