«Δολοφόνοι» αεροπλανοφόρων οι πύραυλοι Kalibr-NK ;

petrosΤου Πέτρου Μ. Πέτρου
Η είδηση για την εκτόξευση των ρωσικών πυραύλων Kalibr-NK από την Κασπία και η ικανότητά τους να ίπτανται μέχρι και 1500 χιλιόμετρα, (χωρίς ακόμα να γνωρίζει κανείς το πραγματικό βεληνεκές τους), έσκασε ως βόμβα και θορύβησε ιδιαίτερα τους αμερικανούς και το ΝΑΤΟ , αφού δείχνει να τους ανατρέπει ολόκληρους σχεδιασμούς και πολιτικές.
Τι είναι όμως εκείνο που προκάλεσε την ανησυχία και γιατί;  Αν κανείς παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτών των πυραύλων από το 2012 μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσει πρώτα και κύρια την εντυπωσιακή αύξηση του βεληνεκούς των πυραύλων από 300 χιλιόμετρα στα 1500.
Αναζητώντας πληροφορίες για το θέμα, από μια παλιά τηλεοπτική εκπομπή ρωσικών ΜΜΕ, προκύπτει μια σημαντική ιδιαιτερότητα αυτού του οπλικού συστήματος: το συμπαγές μέγεθός των πυραύλων, με ένα βάρος μέχρι δύο τόνους και μήκος που δεν ξεπερνά τα 8 μέτρα.
Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει την σχετικά πολύ εύκολη εγκατάστασή τους πάνω σε πλοία και υποβρύχια και γενικά οπουδήποτε και σχεδόν χωρίς κανένα περιορισμό. Μπορούν ακόμα να εγκατασταθούν και μέσα σε κοντέινερ πάνω σε πλοία, τρένα ή νταλίκες και γενικά οπουδήποτε. Στο κάθε συνηθισμένο (εξωτερικά) κοντέινερ, υπάρχουν 4 πύραυλοι Kalibr-NK, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, γιατί αμέσως συνδέονται με δορυφόρο και καθοδηγούνται από εκεί.
Κατά δε την πτήση τους ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και αποφασίζουν ποιός είναι σε θέση να πλήξει πρώτος τον στόχο που επιλέγει. Ακόμα και αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα την θέση του πρώτου αναλαμβάνει άλλος. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να καταστρέψουν ακόμα και αεροπλανοφόρο και ενώ ένα αεροπλανοφόρο στοιχίζει δισεκατομμύρια, ένα τέτοιος στοιχίζει γύρω στο 1 εκατομμύριο. Γενικά οι Kalibr-NK θεωρούνται παντός εδάφους, με την έννοια ότι μπορούν ταυτόχρονα να πλήξουν στόχους στη ξηρά, θάλασσα, αέρα .
Ένα άλλο γνώρισμά τους είναι η ασύλληπτη ταχύτητα με την οποία πλήττουν τους στόχους τους και η οποία ξεπερνά κατά τρεις και πλέον φορές την ταχύτητα του ήχου. Μάλιστα μπορούν να ίπτανται μόλις 10 μέτρα πάνω από το έδαφος .αν και όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Πούτιν σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, οι πύραυλοι που έπληξαν στόχους των τζιχαντιστών στη Συρία, πέταξαν σε ύψος μεταξύ 800 και 1300 μέτρων και καθ΄οδόν προς το στόχο τους πήραν 147 στροφές-ελιγμούς.
Οι πύραυλοι αυτοί έχουν επίσης την δυνατότητα να εντοπίζουν τα ραντάρ του αντιπάλου και επιλέγουν το λιγότερο επικίνδυνο σημείο για να κτυπήσουν τον στόχο τους. Ακόμα και αν έχουν στη διάθεσή τους ένα δευτερόλεπτο για να αποφύγουν εντοπισμό, το κάνουν μεταβάλλοντας πορεία και κτυπούν από εκεί που δεν το αναμένει ο αντίπαλος.
Ένα πλοίο που είναι εξοπλισμένο με τέτοιους πυραύλους μπορεί να εξολοθρεύσει ένα ολόκληρο στόλο του αντιπάλου και προφανώς είναι γι αυτό τον λόγο που άρχισαν να παρατηρούνται μετακινήσεις πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο και αλλού. Η μετεξέλιξη και ισχύς των Kalibr-NK είναι προφανώς ο νέος φόβος και τρόμος, ο «δολοφόνος» των εχθρικών αεροπλανοφόρων και όχι μόνον. Σίγουρα διαδραματίζουν πλέον ένα στρατηγικό ρόλο και κάποιοι σε ξένα ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει την εκτόξευση αυτών των πυραύλων και ως ένα «προειδοποιητικό πυροβολισμό» και προς άλλους, όπως τη Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Τουρκία. Ίδωμεν!