Ηχηρό Ευρωπαϊκό «όχι» για την TTIP

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η μεγάλη πανευρωπαϊκή πορεία που πραγματοποιήθηκε br1στις Βρυξέλλες με κεντρικό σύνθημα: «Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων, όχι των εταιρειών! – Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP!».

Οι διαδηλωτές τάσσονται  κατά της συμφωνίας TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι προγραμματισμένος να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου στο Μαϊάμι. Μια παρόμοια συμφωνία για την κατάργηση των τελωνειακών και ρυθμιστών φραγμών, η Ceta, είναι υπό συζήτησης μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.br3

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως “Σταματήστε την TTIP”, “Ελευθερία Δημοκρατικής Δράσης αντί για TTIP” και “H TTIP σηματοδοτεί το κλιματικό ναυάγιο”.Η TTIP είναι υπό συζήτηση από το 2013. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα ήθελαν να την ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη της θητείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το επόμενο έτος, όμως θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία.

b3d9b6de8aa54d04e1270b65c8c389fa_L-700x525

Από την μαχητική εκδήλωση κατά της TΤIP που έγινε στις 12 Οκτωβρίου στο Βερολίνο

Παρόμοια μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε στις 12 Οκτωβρίου στο Βερολίνο με πάνω από 250.000 διαδηλωτές κατα του σχεδίου   της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που είναι υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αλλά και για τη συμφωνία Ceta μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν  μέχρι το πάρκο Τιργκάρτεν.