Νίκολιτς: Θα ξεσπάσει εμφύλιος αν η Σερβία εξαναγκασθεί από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης -ακόμη και του να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος- προειδοποίησε  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς κλώντας την Ε.Ε. να ανοίξει τα χαρτιά   της και να πει ξεκάθαρα τις προθέσεις της επι αυτού του ζητήματος.

Serbian President Tomislav Nikolic speaks during a media conference in Belgrade April 1, 2013. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: POLITICS HEADSHOT)

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις συνέπειες που θα είχε στην κοινωνία η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Πιστεύω ότι θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος και είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό” επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Γερμανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι επισκέπτονται το Βελιγράδι.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι η πτώση του Μιλόσεβιτς έγινε εξαιτίας του Κοσόβου αφού -όπως είπε- “ο λαός τον τιμώρησε διότι εγκατέλειψε το Κόσοβο και δεν τον ψήφισε στις εκλογές το 2000”.
Εκτίμησε επίσης ότι σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει πολιτικός στη Σερβία που θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται από κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συνδεθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με το ζήτημα του Κοσόβου παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.
“Θα σας μιλήσω ανοιχτά· όλα αυτά μοιάζουν με το τελεσίγραφο που έστειλε η Αυστροουγγαρία στη Σερβία το 1914” επισήμανε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μιλώντας στους Γερμανούς δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι “τότε, όπως και σήμερα, ζητείται από τη Σερβία να παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα”.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ακόμη υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, ωστόσο επισήμανε ότι “τελευταία πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Ένωσης δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντι στη Σερβία”.
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς κάλεσε τις Βρυξέλλες “να ανοίξουν τα χαρτιά τους”, δηλώνοντας χωρίς υπεκφυγές και διπλωματικά τερτίπια, αν αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Μάλιστα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βέτσερνιε Νόβοστι” του Βελιγραδίου, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι οι όροι των Βρυξελλών για το άνοιγμα του κεφαλαίου 35 στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως απαράδεκτοι για τη Σερβία, ενώ επεσήμανε ότι η συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι αδύνατη, αν το τίμημα της προσχώρησης στην ΕΕ είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Ανακοίνωσε παράλληλα την σύνταξη εγγράφου το οποίο θα στηρίξει σύσσωμη η σερβική ηγεσία και θα χρησιμεύσει για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Σερβίας και ως απάντηση στη Δύση.
“Εμείς θα αποφασίσουμε, αν θα σεβαστούμε τον εαυτό μας, το κράτος μας, το λαό και το μέλλον μας ή αν θα πούμε ότι κάτι άλλο είναι σημαντικότερο από αυτό, γι αυτό η κυβέρνηση ίσως θα μπορούσε να ετοιμάσει κείμενο, το οποίο θα υιοθετηθεί από τη Βουλή. Δεν χρειαζόμαστε άλλο τρόπο επιβεβαίωσης της βούλησης των πολιτών όσο ενεργούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν υπάρχει ανεξαρτησία του Κοσόβου” ανέφερε ο Νίκολιτς.
Υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Ας τις διακόψουν εκείνοι· εκείνοι αποφάσισαν πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, μας έδωσαν καθεστώς υποψήφιας χώρας, ας αποφασίσουν εκείνοι, αν θέλουν να μας βάλουν σε παράπλευρη τροχιά και να μας αφήσουν στον ήλιο χωρίς νερό” είπε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν θα βιαστεί, επειδή εξακολουθεί να επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ.
”Μόνον η ΕΕ μπορεί να παραιτηθεί από τις συνομιλίες, έτσι ώστε να πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο”.
Πρόσθεσε επίσης ότι “δεν είναι αναγκαίο δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό, όσο συνεχίζουμε να σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία, αλλά απαιτείται συναίνεση της ανώτατης ηγεσίας και ευρύτερων κοινωνικών παραγόντων”.