Απροκάλυπτη η φιλοτουρκική στάση του Φόρειν Οφις

Οι διπλωματικές του μανούβρες δεν κρύβουν  την κατάπτυση στάση της Βρετανίας έναντι της Κ.Δημοκρατίας 

Αντι να απολογηθεί  το Λονδίνο γαι την απράδεκτη και προκλητική στάση τους έναντι της Κύπρου βγαίνει τώρα να δικαιολογήσει με τις γνωστές διπλωματικές του μανούβρες  την απόφαση του να μπλοκάρει  το  διάβημα  της Ε.Ε. στα Ην.Εθνη  αναφορικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.kameron_30062014190837

Με τη κατάπτυστη αυτή συμεριφορά του το Λονδίνο επιβεβαιωνει ακόμα μια φορά την φιλοτουρκική του στάση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας χρωστεί εκατομμύρια στερλίνες από την «ενοικίαση» των Βρετανικών βάσεων στα εδαφης της. τις βετανικές βάσεις

Οπως ισχυρίζεται λοιπόν ο εκπρόσωπος του Φ.Οφις , η στάση της Βρετανίας «βασίστηκε στην «επιθυμία αποφυγής πρόκλησης εντάσεων και διατάραξης των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών»(!)

Σύμφωνα  με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο  ο  εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις ανέφερε πως “το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστήριξε το διάβημα της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη διότι ήταν μία ασυνήθιστη διαδικασία με κίνδυνο πρόκλησης εντάσεων και διατάραξης της εξυπηρέτησης των συνομιλιών λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ο πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο “θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ενθαρρύνει τις πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για λύση”.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως το Λονδίνο “αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα ορυκτά αποθέματα στην ΑΟΖ της και παραμένει θέση μας ότι τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο”.Η δήλωση προσθέτει: “Λυπούμαστε που η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει εντάσεις και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις.Και προσθέτει:

“Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής λύσης. Ελπίζουμε επομένως ότι οι συνομιλίες για λύση θα μπορέσουν να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνουν μία διαρκή λύση”.

Συνάντηση Αναστασιάδη -Κάμερον

Στο μετξύ , συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τη συνάντηση τη ζήτησε ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ξεκινάει την υλοποίηση των μέτρων που αποφάσισε την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία.

Το πρώτο μέτρο, το οποίο θα υλοποιήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, αφορά την καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Λευκωσία έχει ήδη ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προβεί σε παρέμβαση ενώπιον του σώματος.

Η Κυβέρνηση, όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ενημερώσει ήδη για την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να παρέμβει για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, κάτι που έχει γίνει αποδεκτό.