Αίγυπτος:Αθωώθηκε ο αδελφός του αρχηγού της Αλ Κάιντα

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη απάλλαξε χθες τον αδελφό του αρχηγού της αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, από την κατηγορία ότι είχε συστήσει μια “τρομοκρατική οργάνωση”, όμως το δικαστήριο διέταξε να διεξαχθεί νέα έρευνα σε βάρος του.

Ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, Αιγύπτιος υπήκοος, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2013, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μαζική εκστρατεία καταστολής εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων, έναν μήνα αφότου ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που ανήκε στην ισλαμιστική οργάνωση.aiguptos_8

Μαζί με άλλους περίπου εξήντα συγκατηγορουμένους του δικάστηκε για τη σύσταση μιας “τρομοκρατικής οργάνωσης συνδεόμενης με την αλ Κάιντα” και ότι προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και μελών της κοινότητας των χριστιανών της Αιγύπτου.

Το δικαστήριο αθώωσε τον Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, καθώς δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος που να επαληθεύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι συμμετείχε στη δημιουργία της οργάνωσης ή ότι ήταν μέλος της, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του Καμάλ Μάντουρ.

Ο δικαστής παρήγγειλε ωστόσο στην εισαγγελία να διεξαχθεί νέα έρευνα για δηλώσεις του Ζαουάχρι στις οποίες φέρεται να τάχθηκε υπέρ “της ιδέας να δημιουργηθεί μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση”.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι θα παραμείνει ή όχι υπό κράτηση όσο διεξάγεται η νέα έρευνα.

Το δικαστήριο εξάλλου επικύρωσε  την καταδίκη σε θάνατο 10 συγκατηγορουμένων του Ζαουάχρι, η ετυμηγορία για τους οποίους είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Τριάντα εννιά άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός ως 25 ετών, ενώ 15 αθωώθηκαν.

Μπορούν να ασκηθούν εφέσεις για τις αποφάσεις αυτές.

Αφότου ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε και διέταξε τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μόρσι, του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, την 3η Ιουλίου 2013, πάνω από 1.400 υποστηρικτές του σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 15.000 φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μαζικές δίκες με συνοπτικές διαδικασίες που καταδίκασε ο ΟΗΕ.

Στα τέλη του 2013 η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων ανακηρύχθηκε “τρομοκρατική οργάνωση” και τέθηκε εκτός νόμου.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ανέλαβε την ηγεσία της αλ Κάιντα το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιδρομή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ στην πόλη Αμποταμπάντ, στο βόρειο Πακιστάν. Είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον πλανήτη.