Λαβρόφ: Oι ρωσικές δυνάμεις βοηθούν το Ιράκ στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε  πως η Μόσχα βοηθά τις ιρακινές δυνάμεις στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με την συναίνεση της κυβέρνησης του Ιράκ. “Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ιρακινής κυβέρνησης και του Ιρακινού Κουρδιστάν στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά το πράττουμε με την συναίνεση της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

epa04168599 Russian Foreign Minister Sergey Lavrov delivers a speech during a press briefing at the Government Guest House, Hanoi, Vietnam, 16 April 2014. Lavrov is on an official visit to Vietnam from 15 to 16 April to promote the relationship between the two nations. EPA/LUONG THAI LINH / POOL

Μιλώντας στο Ευρωαρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς της Φινλανδίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε παράλληλα πως η πρόσκληση της Ρωσίας για συμμετοχή σε ένα νέο κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη, που απαρτίζεται προς το παρόν από Ρώσους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Σύρους αξιωματούχους παραμένει ανοιχτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

“Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν πως όλοι όσοι εναντιώνονται στην τρομοκρατία πρέπει να ενωθούν και να συντονίζουν τις ενέργειες τους”, πρόσθεσε. Παράλληλα σημείωσε πως η αναταραχή στην Μέση Ανατολή προκλήθηκε από την κατάρρευση των εθνικών κρατών.Οπως τόνισε εξαιτίας του κενού εξουσίας, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα μέσα από την οποία διακινούνται λαθραία άνθρωποι και οπλισμό.

Επιπρόσθετα επισήμανε πως εναπόκειται στους Σύρους πρόσφυγες να επιλέξουν την χώρα στην οποία θα βρουν καταφύγιο, ενώ σημείωσε πως η ρωσική κυβέρνηση χορηγεί οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ιορδανία και το Λίβανο για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων.

 

Απογοήτευση Μόσχας για άρνηση επαφών ανωτέρου επιπέδου από ΗΠΑ

Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε την απογοήτευση της για την άρνηση των Αμερικανικών αρχών να συναντηθούν με μέλη μιας ρωσικής αντιπροσωπείας για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Κάθε άρνηση… ειδικά σε μια τέτοια ευαίσθητη κατάσταση, αυτή η άρνηση συμμετοχής σε διάλογο, δεν συνεισφέρει σε μια γρήγορη διάσωση της χώρας αυτής και ολόκληρης της περιοχής από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για την υποστήριξη των επιθέσεων του συριακού στρατού (ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος)“, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Από την δική του πλευρά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται σε επαφές στρατιωτικού ανώτερου επιπέδου με την ρωσική αντιπροσωπεία για τον συντονισμό των επιχειρήσεων στη Συρία, έως ότου η Μόσχα τροποποιήσει την προσέγγιση της στην μάχη εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία.

“Όπως την χαρακτήρισε ο (Ρώσος) πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτή ήταν μια αντιπροσωπεία που θα διευκόλυνε την στρατιωτική συνεργασία και συντονισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας”, δήλωσε ο κ. Έρνεστ.

“Για να το πω ξεκάθαρα, έχουμε αποσαφηνίσει πως δεν ενδιαφερόμαστε για αυτή τη συνεργασία, όσο η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια μας για την καταπολέμηση του ΙΚ “, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα πρότεινε την αποστολή μιας ρωσικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ουάσιγκτον, καθώς και την διεξαγωγή μιας συνάντησης στην Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Συρία. Ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τη συνάντηση. Οι Αμερικανοί “μας απάντησαν ότι (…) δεν θα στείλουν αντιπροσωπεία στη Μόσχα, ούτε θα υποδεχθούν μια ρωσική στην Ουάσινγκτον”, εξήγησε ο κ. Λαβρόφ ενώπιον Ρώσων βουλευτών.