Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία- ρωσικά μαχητικά σπεύδουν στην περιοχή

Συναγερμός έχει σημάνει σε Τουρκία και Ρωσία καθώς Τούρκοι στρατιώτες μαζί με άρματα μάχης και μπουλντόζες πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία ενώ ρωσικά μαχητικά απογειώθηκαν και κατευθύνονται στο σημείο.CRNGOaUWwAAdQve

Ταυτόχρονα, στη Συρία έφτασε ο Αρχηγός των ιρανικών παραστρατιωτικών μονάδων Quds, Στρατηγός Qassem Suleimani, με 60.000 Ιρανούς στρατιώτες για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης εναντίον των ισλαμιστών ενώ η Ρωσία στέλνει από το Novorossiysk εκατοντάδες άρματα μάχης T-72 και μερικά Τ-90 με σύστημα αυτοπρoστασίας Shtora και ΤΟΜΑ BMP.

Οι Ιρανοί στρατιώτες θα επιχειρήσουν σε Χάμα-Ιντλίμπ-Λαττάκεια ενώ στην επόμενη φάση της επιχείρησης θα προωθηθούν για να σφραγίσουν τα σύνορα με την Τουρκία όπου εκεί θα συναντήσουν τους Κούρδους. Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος της Άγκυρας.

Aυτό που θέλει να αποτρέψει η Άγκυρα και να προκαλέσει παρέμβαση του ΝΑΤΟ με την  εισβολή της  είναι να ενωθούν Ιρανοί με Κούρδους και να έχουν την αεροπορική κάλυψη και τη “no-fly-zone” της Ρωσίας…

Έτσι θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας “4+1” στη Συρία όπως την έχουν ονομάσει δηλαδή Συρίας-Ιράν-Ιράκ-Ρωσίας και Χεζμπολάχ. Το πρώτο στάδιο ήταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά και ελικόπτερα.

Ιρανοί τονίζουν σε τοπικές πηγές “θα δείτε μια πρωτόγνωρη δύναμη με νέες τακτικές μεταξύ αεροπορίας, πυροβολικού, και ειδικών δυνάμεων”.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία θα κλείσει και το πολιτικό αεροδρόμιο της Λαττάκεια για να το χρησιμοποιήσει στις αεροπορικές επιδρομές .
Στόχος της είναι να αυξηθούν οι εξόδοι μαχητικών από 60 σε…200 ενώ τα ρωσικά μαχητικά χθες σφυροκόπησαν  τη Salmiya (στη Λαττάκεια),  το al Ahmar (προάστιο στη Χάμα και την κοιλάδα EL GAB!

Χτες, άλλωστε, έφτασαν και τα πρώτα Mil-Mi 28 στη Λαττάκεια.

Νεκρός έπεσε ακόμη ένας ακόμη διοικητής της al Nusra στη Χάμα, ο Abu Laith al- Homsi ενώ ο συριακός Στρατός κατέλαβε το ύψωμα Tall Ahmar στην Quneitra.

Οι απειλές  τη Τουρκίας 

Νωρίτερα η  Τουρκία απείλησε ΗΠΑ και Ρωσία ότι δεν θα ανεχτεί οι Κούρδοι να αποκτήσουν εδάφη στη νοτιοδυτική Συρία σύμφωνα με δύο ανώτατους αξιωματούχους.

“Είμαστε ξεκάθαροι και δεν αστειευόμαστε” είπε Τούρκος αξιωματούχος σχετικά με την πιθανότητα να περάσουν οι Κούρδοι τον Ευφράτη και να αποκτήσουν τον έλεγχο κατά μήκος των τουρκικών συνόρων από το Ιρακινό Κουρδιστάν προς τη Μεσογειακή ακτή.

Η Τουρκία φοβάται την επέλαση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που υποστηρίζεται από την πολιτική πτέρυγα του PYD στην Συρία κατά μήκος των 900 χλμ συνόρων και επιχειρεί να τροφοδοτήσει τις διασπαστικές φιλοδοξίες μεταξύ των Κούρδων στα νοτιοανατολικά εδάφη της. Αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το YPG ως μια αποτελεσματική δύναμη στη μάχη κατά του ISIS.

“Το PYD έχει έρθει πολύ κοντά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Εμείς θεωρούμε το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση και θέλουμε όλες οι χώρες να σκεφτούν τις συνέπειες της συνεργασίας μαζί τους” είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Επιπλέον, η Τουρκία υποπτεύεται τη Ρωσία ότι με τις αεροπορικές επιδρομές υποστηρίζει το YPG και PYD.

“Με υποστήριξη από τη Ρωσία, το PYD προσπαθεί να κατακτήσει εδάφη μεταξύ Jarablus και Azaz, πηγαίνοντας δυτικά προς τον Ευφράτη. Ποτέ δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο” είπε  ο τούρκος αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι δεν είπαν παρόλ’ αυτά σε τι δράσεις θα προβούν αν το YPG περάσει τον Ευφράτη…

Η Τουρκία βομβαρδίζει το PKK στο βόρειο Ιράκ αλλά, αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας θα έρθει αντιμέτωπη σίγουρα με τα ρωσικά μαχητικά αλλά και με τα αμερικανικά σημειώνει το Reuters…

Γιατί όμως η Άγκυρα ανησυχεί τόσο; Το YPG ανακοίνωσε μόλις χτες ότι ένωσε τις δυνάμεις του με Άραβες αντάρτες και σχημάτισε μια νέα συμμαχία η οποία θα εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ για (καταρχήν) επίθεση στην πρωτεύουσα του ISIS, τη Raqqa.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατηγορεί τους Κούρδους ότι θέλουν “δημογραφική αλλαγή” στη βόρεια Συρία αντικαθιστώντας αραβικές και τουρκμενικές κοινότητες.
Ταυτόχρονα κατηγορεί τους Κούρδους για εγκλήματα πολέμου προκειμένου να τους χαρακτηρίσει “τρομοκράτες” αλλά πλέον οι ΗΠΑ τους θεωρούν τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη τους στη Συρία εναντίον του ISIS.

Η νέα αυτή συμμαχία με την ονομασία “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” περιλαμβάνει και άλλους σχηματισμούς όπως ” Συριακή Αραβική Συμμαχία”, “Στρατός Ανταρτών” (πρώην μέλη του FSA).

Στόχος σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η εγκαθίδρυση “μιας δημοκρατικής Συρίας” με ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.