Σε πολυορκία η «πρωτεύουσα» του Ι.Κ.

Η “πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους” Ράκκα pesh31θα καταληφθεί εντός μερικών εβδομάδων από τις κουρδικές δυνάμεις στην Συρία ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του YPG από το Λονδίνο.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει συνεννόηση με τον συνασπισμό τον καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ, για ορισμό “ώρας μηδέν-zero hour” για την έναρξη της επιχείρησης.

Το ISIL έχει ανακηρύξει εδώ και ενάμισυ χρόνο την Ράκκα πρωτεύουσά του.

Η Ράκκα θεωρείται το σημείο-κλειδί για την συριακή σύγκρουση καθώς η πτώση της θα επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στους τζιχαντιστές, που θα κοπούν οι δυνάμεις τους στα δύο, και δεν θα μπορούν να ανεφοδιάσουν τους παγιδευμένους πλέον μαχητές τους σε Χαλέπι,Χάμα,Χομς και Παλμύρα.

Η Ράκκα είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς εάν πέσει, η εκκαθάριση του Χαλεπίου θα γίνει πολύ πιο εύκολα.

Αυτή την στιγμή η Ράκκα αποτελεί έπαθλο για Ρώσους και Αμερικανούς, με τους δεύτερους να επιθυμούν την ανακατάληψή της από δυνάμεις που τις θεωρούν πιο φιλικές προς αυτές. Εάν φανεί ότι οι Αμερικανοί επέλξεαν την “ώρα μηδέν” τότε θα μπορούν εν μέρει να αποκαταστήσουν την εικόνα τους απέναντι στον δυτικό κόσμο, η οποία έχει τραυματισθεί από τον συσχετισμό τους επί σειρά ετών με τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Η Ράκκα απειλείται αυτή τη στιγμή από τέσσερα σημεία.

Από τις δυνάμεις του YPG από Βορρά.

Από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από το προπύργιο της Χαζάκα βορειοανατολικά.

Από την συριακή φρουρά της Deir Ezzor στα νοτιοανατολικά

Από τις συριακές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στην Παλμύρα, και μόλις εκκαθαριστούν ολοκληρωτικά οι επαρχίες Χάμα και Χομς, θα προελάσον αμέσως από δυτικά προς την Ράκκα.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι ο συριακός Στρατός πολύ σύντομα θα έχει “καθαρίσει” λόγω της περεχόμενης δύναμης πυρός από την ρωσική Αεροπορία, ολόκληρη την δυτική Συρία και θέλουν να βάλουν “πόδι” στην Ράκκα πρώτοι αυτοί, ενώ πια “καλοπιάνουν” εμφανώς τους Κούρδους της Συρίας διότι πλησιάζει η μεταπολεμική συριακή εποχή.

Όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον δεν είναι καθόλου αντίθετη στην δημιουργία κουρδικού κράτους. Φέρεται μάλιστα ότι από τους 50 τόνους πυρομαχικών που έριξαν χθες σε ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής, κάποιοι πήγαν σε κουρδικά χέρια, για να χρησιμοποιηθούν στην μεγάλη επίθεση κατά της Ράκκα.

Είναι σαφές ότι στην Ουάσιγκτον σχεδιάζουν την μετα-ISIL εποχή καθώς η μοίρα του φαίνεται προδιαγεγραμμένη.