Ο Σόιμπλε έχασε τη ψυχραιμία του ενώπιον φοιτητών σε συζήτηση για την Ελλάδα

Πυρά από φοιτητές για τη στάση που τήρησε σε σχέση με την κρίση στην Ελλάδα δέχθηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (το γνωστό Sciences Po) του Παρισιού.

epa04826216 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble presents the draft for the 2016 federal government budget during a press conference in Berlin, Germany, 01 July 2015. The cabinet has decided on the draft for the 2016 federal government budget and the financial plan until 2019. EPA/WOLGANG KUMM

Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το μέλλον της Ευρώπης, η κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό αλλά οι φοιτητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους φοιτητές οι οποίοι εξέφρασαν και τις δικές τους τοποθετήσεις για τον χειρισμό της κρίσης στην Ελλάδα.

«Τι λέτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας, για την οποία εσείς ευθύνεστε”; ρώτησε τον κ. Σόιμπλε ένας φοιτητής, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε αμέσως από τους συμφοιτητές του.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές και είπε ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα προϋπήρχαν της κρίσης. Εκανε λόγο για κανονισμούς και αρχές της ΕΕ που πρέπει να τηρούνται.

Μια Γερμανίδα φοιτήτρια τον ρώτησε εάν συνδέεται το εμπόριο όπλων της Γερμανίας με την προσφυγική κρίση, ενώ την ψυχραιμία του φαίνεται να έχασε ο κ. Σόιμπλε όταν του επισήμανε μια φοιτήτρια ότι στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ο Υπουργός υιοθέτησε μια ρητορική τιμωρίας στην περίπτωση της Ελλάδας και ένα «blame game».

Ο κ. Σόιμπλε της απάντησε `δεν θα βρείτε ούτε μια δήλωσή μου ή της Καγκελαρίου, στην οποία κατηγορούμε την Ελλάδα` και πρόσθεσε ότι όλοι έπραξαν ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά τίποτε δεν απέδωσε καρπούς. Οπως είπε χαρακτηριστικά “ο Βαρουφάκης μου είπε `κοίτα Βόλφγκανγκ, εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είναι διεφθαρμένο, τουλάχιστον όχι ακόμα”.

Συνεχίζοντας όμως την απάντησή του ξέσπασε λέγοντας στην φοιτήτρια «Να ασχολείστε καλύτερα με τη χώρα σας» και πρόσθεσε ότι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε πριν από χρόνια ότι «δεν πρέπει να στέλνουμε τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, διότι εκεί δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανονισμοί για την ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών”. “Ντροπή σας” φώναξε εκνευρισμένος ο Γερμανός Υπουργός.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, στη διάρκεια της συζήτησης το κλίμα παρέμεινε ψυχρό ανάμεσα στον Σόιμπλε και τους νέους Ευρωπαίους που προέρχονταν κυρίως από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.