Η Βαγδάτη παραχώρησε αεροπορική βάση στη Ρωσική Αεροπορία

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο ότι η ιρακινή κυβέρνηση παραχώρησε  αεροπορική βάση στην Ρωσική Αεροπορία για να διεξάγει επιχειρήσεις κατά του ISIL στην ιρακινή επικράτεια.Planes_in_Russian_Parad_2010_p8

Πρόκειται για επίσημο αίτημα βοήθειας και της ιρακινής κυβέρνησης και αυτό “λύνει” τα χέρια της Μόσχα αφού ελεύθερα μπορεί να επιλέξει και τους συμμάχους με τους οποίους θα “καθαρίσει την Μ.Ανατολή από τους μισθοφόρους τρομοκράτες.

Πάντως οι  Ισραηλινοί επιμένουν ότι το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning-CV-16 είναι κοντά στις συριακές ακτές και ότι το Πεκίνο έχει ήδη στείλει αίτημα στην Μόσχα να συμμετάσχουν βομβαρδιστικά J-15 σε κοινές ρωσοκινεζικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών. Ανκαι οι  Ισραηλινοί επιμένουν στο θέμα του κινεζικού αεροπλανοφόρου  δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες αυτές και επιστρέφουν με νέο δημοσίευμα στον γνωστό αμυντικό ισραηλινό ιστότοπο Debka.

Κατά τα φαινόμενα η κρίση στην Συρία δημιούργησε έναν πραγματικό αντι-ISIL συνασπισμό που αποτελείται από έξι εταίρους: Κίνα,Ρωσία,Ιράν,Ιράκ,Συρία και Χεζμπολάχ.

Καμία ομοιότητα με τον αποτυχημένο (είτε ηθελημένα είτε λόγω ανικανότητας) συνασπισμό των Αμερικανών και των υπόλοιπων δυτικών που επί ένα χρόνο υποστήριζαν ότι βομβάρδιζαν τους ισλαμιστές και αυτοί κατέλαβαν εν μέσω-υποτίθεται-βομβαρδισμών μια τεράστια έκταση που περιλαμβάνει την μισή Συρία και το μισό Ιράκ.

Πρόκειται  για μια οργάνωση που χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό και οι πολυπληθείς φάλαγγές του (που επίσης φαίνονται) διασχίζουν την έρημο σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν τους προσφέρι την παραμικρή οπτική κάλυψη.

Ανενόχλητοι κατέλαβαν αρχαίες πόλεις, ανενόχλητοι μετέφεραν τόνους δυναμίτιδας και τις ανατίναξαν. Ελπίδες πλέον να σωθεί ότι απέμεινε από την Παλμύρα, όπου οι τζιχαντιστές έχουν εγκλωβιστεί από το συριακό Στρατό ο οποίος θέλει να την καταλάβει με τις όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές στα εναπομείναντα μνημεία.Να υπενθυμίσουμε  πως  πολλές φορές ο ιρακινός Στρατός κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι αεροσκάφη της έριξαν εφόδια στους τζιχαντιστές, κάτι που οι ΗΠΑ κάθε φορά ισχυρίζονταν ότι έγινε “κατά λάθος”.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς τα J-15 θα απογειωθούν από το Liaoning-CV-16 το οποίο επιμένουν ότι έχει φτάσει κοντά στις συριακές ακτές. Τίθεται βέβαια το ερώτημα. Από ένα τόσο μεγάλο σκάφος δεν θα υπήρχαν φωτογραφίες; Δεν πέρασε από την Ερυθρά Θάλασσα; Ομως οι Ισραηλινοί, συνεχίζουν να το διαδίδουν όπως κάνουν και συριακές πηγές.

Χθες βράδι ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε Wang Yi δήλωσε σαν Πυθία “ο κόσμος δεν μπορεί να κάθεται και να παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια, αλλά ούτε και να επεμβαίνει αυθαίρετα “,πετώντας καρφί στις ΗΠΑ αλλά και ζητώντας ουσιαστικά να τεθεί αίτημα βοήθειας είτε από την συριακή κυβέρνηση είτε από την Μόσχα, για να συμμετάσχει η Κίνα νομίμως στις επιχειρήσεις.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi, κάνοντας δηλώσεις στο PBS NewsHour, είπε ότι “καλωσορίζει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και στο ιρακινό έδαφος για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του ISIL στην χώρα του αλλά και για να αντιμετωπίσει τους 2,500 Chechen ισλαμιστές που βρίσκονται σε αυτή.

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα λειτουργεί συντονιστικό κέντρο στην Βαγδάτη από Ρώσους-Ιρανούς-Σύρους-Ιρακινούς με αντικειμενικό σκοπό την διεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και την οργάνωση των ρωσικών και ιρανικών αερομεταφορών από τον ιρακινό εναέριο χώρο, αλλά και τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Το κέντρο φροντίζει επίσης για την μεταφορά στη Συρία ιρανικών στρατευμάτων και σιιτών επιλεκτων από το Ιράν και το σιιτικό τμήμα του Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση παραχωρεί την αεροπορική βάση Al Taqaddum στην Habbaniyah, 74 χλμ δυτικά από την Βαγδάτη  στην ρωσική Αεροπορία.Από εκεί θα ξεκινησουν αεροπορικά πλήγματα στο Β.Ιράκ και θα χρησιμεύει και σαν σταθμός των ρωσικών μεταγωγικών από τον ρωσοϊρανοϊρακινό διάδρομο στις πτήσεις τους για Συρία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την βάση υπηρετούν και 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάντως αυτό δεν δείχνει να ενοχλεί την Μόσχα.