40 χρονια επαναλαμβάνουν τον ίδιο αμανέ..

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Εδώ και σαράντα χρόνια (εξαιρουμένου του πρώτου χρόνου της τούρκικης εισβολής) επαναναλαμβανεται κουραστικά το ίδιο τροπάρι. Ο  ίδιος αμανές ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό και ότι θα αλλάξει  την πολιτική της η Τουρκία έναντι της Κύπρου . . Εγιναν τόσες και τόσες εκλογές στην Τουρκία από τότε, και οι προσδοκίες τόσων και τόσων πολιτικών θάφτηκαν κάτω από τη συνεχή αδιαλλαξία της. Αλλαξαν πρωθυπουργοί , προέδροι εγιναν πραξικοπήματα .Τούρκοι ηγέτες έφυγαν , πέθαναν   και ήλθαν νέοι πιο σκληροί ή τάχατες πιο προοδευτικοί  και βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή. Το ίδιον αμανλε τον ακούσαμε και προχθές στο περθώριο της Γ.Συνέλευσης του ΟΗΕ από στόματα ανώτατων κρατικών αξιωματούχων και διπλωματών πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία το κυπριακό, Νιόβρη -Δεκέβρη  θα λυθεί… Πολιτική μωρία ή αφέλεια; Μάλλον όχι. Ο ανθρωπος που κρατεί τα σχοινιά των παρασκηνιακών επαφών  και κινεί τις μαριονέτες  για να φαίνεται πως σημειώνεται πρόοδος στο κυπριακό  είναι ο κ. Αιντα ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο που δίπλα του ο Ντάουνερ φάνταζε  αρνάκι.Είναι ο διπλωμάτης ο οποίς αντι να στρέψει τις πιέσεις  του προς τον θύτη την κατοχή Τουρκία  για τις αποζημιώσεις  και τη χρηματοδότητση της λύσης ψάχνει ο ανάλγητος να βρει δάνειο από το ΔΝΤ για να φορτώσει άλλα δισεκατομμύρια πάνω στην πλάτη των Ε/κ τη στιγμή που ούτε το άλλο δάνειο λόγω μνημονίου δεν μπορούμε να πληρώνουμε.Δεν ακούσαμε κανέναν να τραβά του αφτί του κ. Αιντα και να του λέει να κάτσει στα βραστά του. Εκτος και αν το δάνειο που θα βρει αναλάβει να το πληρώνει ο ίδιος ή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Δυστυχώς οι εκλογές στην Τουρκία δεν θα επιφέρουν καμιά αλλαγή στη στάση της Αγκυρας και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί με την εξόντωση των μειονοτήτων και την σκληρή πολιτική έναντι των εργαζομένων αλλά και την επιθετική εξωτερική της πολιτική.Μια πολιτική άκρως ιμπεριαλιστική και επεκτατική.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγουν  σε κανέναν οι στοχεύσεις  της Αγκυρας ,  ιδιαιτερα σε κάποιους εδώ στην Κύπρο που διαδίδουν και επιχειρηματολογούν πως η Τουρκία θα ενδώσει και μέχρι τον Νιόβρη η λύση θα είναι έτοιμη στο πιάτο. Και αυτό γιατί βασικός πυλώνας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής μέχρι και τα τέλη του 2010, εκείνη η περίφημη πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, έχει πια δώσει τη θέση της στη  σύγκρουση με όλους.Η  Αγκυρα με πρόσχημα  τους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφος της  επιδιώκει τη δημιουργία  «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια Συρία  να πλήξει τον Ασαντ, εισβάλλοντας στη  Συρία και να τορπιλίσει κάθε ενδεχόμενο αυτονόμησης των Κούρδων.Η Αγκυρα  δεν εγκαταλείπει τον στόχο της περιφερειακής ηγεμονίας, και εκμεταλλέύεται όλα τα προβλήματα  των γειτόνων προς ίδιον όφελος .Ενώ οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοι τους κατηγορούν το Σύρο Πρόεδρο για εγκληματα πολέμου χαϊδεύουν την Τουρκία  και αποστρέφουν το βλέμμα από τα εγκλήματα της σε βάρος ων Κούρδων.Οπως αποστρέφουν εδώ και 41 χρόνια τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε  και διαπράττει  στην Κύπρο με την συνεχιζόμενη παραβίαση  της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχοντας το 37% των εδαφών της. Ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατική απειλή,  ενάντια στους Κούρδους του PKK και μάλιστα με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας σκιαγραφεί και τη μελλοντική στάση της στο Κυπριακό .
Η Τουρκία για να αλλάξει πολιτική έναντι της Κύπρου και των άλλων γειτόνων της πρέπει να δεχθεί αποτελεσματικές πιέσεις από τους συμμάχους της που δεν είναι άλλοι από τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες οι οποίες συνασπίζονται μαζί της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σήμερα  τιμάται η 55η επέτειος της Κυπριακής Δημοκρατίας , κολωβής και διάτρητης μεν αλλά  όπως και νάχει η Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις θύελλες και τους ανέμους που πέρασαν από πάνω της τόσα χρόνια άντεξε και εξακολουθεί να παραμένει ένα κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ  και μέλος της Ε.Ε.

Δυστυχώς σε κάποιους βολεύει το εσωτερικό μέτωπο να βρίσκεται διασπασμένο  και αντί όλοι να εγκύψουν στο μείζον που είναι η επανένωση του τόπου μας και η απαλλαγή από την τούρκικη κατοχή διαγκωνίζονται ποιός θα παραβγεί σε πατριωτισμό, απορριπτισμό ή ενδοτισμό.

Είναι θλιβερό και κατάπτιστο να κατηγορούνται πολίτες κόμματα ή οργανώσεις πως δεν θέλουν λύση επειδή προβάλλουν κάποια βάσιμα επιχειρήματα  ως προς την τελική λύση. Πολλοί λένε ψέμματα, άλλοι πάλιν αποκρύβουν αλήθειες .Σχηματίζονται εκ νέου πλατφόρμες σε ναί και όχι με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους  ως «λυσοφοβικούς» και τους δεύτερους να εγείρουν αγωνιώδη  ερωτήματα κατα πόσο η Κυπριακή Δημοκρτία θα καταργηθεί και στη θέση της θα δημιουργηθούν δύο συνιστώντα κρατίδια ή πολιτείες με πλειοψηφίες στα εδάφη  τους. Αν αυτό το ερώτημα είναι επικίνδυνο και λυσοφοβικό είναι χίλιες φορές πιο επικίνδυνη  η πολιτική μωρία εκείνων που πιστεύον στην καλή θέληση της Αγκυρας και προσδοκούν πως σε τούτες τις εκλογές ο σουλτάνος Ερντογάν από λύκος θα μεταμορφωθεί σε άκακο αρνί.

Ολοι θέλουν λύση .Λύση που θα βασίζεται στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στην κατάργηση ή εξαφάνιση της. 55 χρόνια αγώνων και θυσιών του Κυπριακού λαού δεν εξαφανίζονται στο όνομα μιας λύσης που δεν θα είναι βιώσιμη και θα κρύβει σπέρματα νέων συγκρούσεων και χαμένων πατρίδων.  Κανένας δεν θέλει μια λύση που θα την εγγυάται η ιμπεριαλιστική Τουρκία με στρατεύματα κατοχής  και έποικους που θα «βαπτισθούν»  Κύπριοι.Και κανένας δεν έχει δικαίωμα να κατηγορει όσους αγωνιούν για το μέλλον του τόπου τους.Ούτε και να αποκαλούνται γραφικοί όσοι αγαπούν αυτόν τον καθημαγμένο τόπο τον καθαγιασμένο με το αίμα χιλιάδων παλλικαριών που έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία.