Εκατόμβη νεκρών στη Μέκκα

Στους 717 έχει φθάσει ο απολογισμός των νεκρών, διαφόρων εθνικοτήτων, από το ποδοπάτημα κατά το ετήσιο προσκύνημα του χατζ στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.m1-735x459

Ανέφερε επίσης ότι 805 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ποδοπάτημα που προκλήθηκε από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη Μίνα έξω από την ιερή για τους Μουσουλμάνους πόλη Μέκκα όπου περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο χατζ.

Στη Μέκκα έχουν συγκεντρωθεί περίπου δύο εκατομμύρια προσκυνητές προκειμένου να παρευρεθούν στο ιερότερο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στο Μεγάλο Τέμενος.

Το ποδοπάτημα συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.mek-3

Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής ‘Αιντ αλ Αντχα, οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.

Η πρώτη ημέρα του ‘Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.