Μέρκελ: Με τη συνδρομή ΗΠΑ, Ρωσίας και Μ. Ανατολής θα λύσουμε το μεταναστευτικό

Το πως θα χειριστούμε την παρούσα μεταναστευτική κρίση θα καθορίσει την μορφή της Ευρώπης μακροπρόθεσμα, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η χθεσινή συμφωνία στη Σύνοδο είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει ακόμη να γίνουν πάρα πολλά για να δοθεί μια λύση και μάλιστα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Μ. Ανατολή.

Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Αναγνωρίστηκε από όλα τα κράτη το μέγεθος του προβλήματος, επεσήμανε η Α. Μέρκελ, μεταφράζοντας τη στάση αυτή ως σημάδι «ενότητας», το οποίο ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, χαιρέτισε την χθεσινή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως «πρώτο βήμα» και αναφέρθηκε στα ‘hot spots’ τα οποία θα δημιουργηθούν άμεσα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Βουλγαρία, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες της φυγής των ανθρώπων από την πατρίδα τους, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι για αυτό είναι αναγκαία η συμβολή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής.
«Ποτέ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν τόσοι άνθρωποι στην προσφυγιά. Περίπου 60 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνο γερμανική ή ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά παγκόσμια. Για την αντιμετώπισή της πρέπει να συνεισφέρει κάθε περιοχή, κάθε χώρα, κάθε θεσμός», δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια συμπεριλαμβάνει τα πάντα: καταπολέμηση των αιτιών της φυγής, φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ανθρώπινες συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα και τα λεγόμενα «hot spots», πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου, επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου και την ένταξη όσων πραγματικά χρήζουν προστασίας.
«Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε», αλλά «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μήνυμα ενότητας προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο στα ειδικότερα ζητήματα», επισήμανε η Καγκελάριος αναφερόμενη στην χθεσινή Σύνοδο και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτό το ζήτημα θα διαμορφώσει μακροπρόθεσμα το πρόσωπο της Ευρώπης.
«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το Κράτος Δικαίου, η ανοχή, η αλληλεγγύη, μας συνδέουν στην Ευρώπη και όχι μόνο πολιτισμικά. Είναι θεμελιώδεις ιδέες, αναπόσπαστα κομμάτια των Συνθηκών και βάση της κοινής δράσης. Ο χειρισμός μας στην παρούσα κρίση θα διαμορφώσει την ήπειρό μας για πολλά χρόνια. Θέλω η Ευρώπη να περάσει με επιτυχία αυτή την κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και ηθική δοκιμασία», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή της συμφωνεί με τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η σημασία των hot-spots
Μια τέτοια κατανομή προσφύγων μπορεί ωστόσο, όπως είπε, να λειτουργήσει μόνο αν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε συνεπή καταγραφή και έλεγχο της πραγματικής ανάγκης για προστασία εκείνων που έρχονται.
«Αυτό θα διασφαλίσουν τα ‘hot spots’, τα οποία πρέπει η Ελλάδα και η Ιταλία – εν ανάγκη και η Βουλγαρία – να δημιουργήσουν γρήγορα», ανέφερε η Καγκελάριος, μιλώντας για ένα «φιλόδοξο» σχέδιο. «Θα μπορέσουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορά μας μόνο μαζί με την Τουρκία», τόνισε, ενώ αναφερόμενη στα ‘hot spots’, σημείωσε:
«Θα βοηθήσουν να οργανωθεί και να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση επιτόπου. Χαίρομαι που συμφωνήσαμε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι πρόθυμες να εγκαταστήσουν ‘hot spots’ με στόχο να γίνεται εκεί η καταγραφή, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, η ταυτοποίηση και να δημιουργηθεί η δυνατότητα να γίνεται από εκεί η μετεγκατάσταση και η επαναπροώθηση», ανέφερε και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται ιδιαίτερα στην συνεργασία με τις άμεσα γειτονικές χώρες.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τους πρόσφυγες που δέχεται η Γερμανία, είπε  ότι από αυτούς αναμένεται να σέβονται τις γερμανικές αξίες και την γερμανική νομοθεσία, αλλά και να μάθουν την γερμανική γλώσσα, προκειμένου να ενταχθούν καλύτερα και συντομότερα στην τοπική κοινωνία.