Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν παραιτήθηκε σήμερα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στα 78 χρόνια της ιστορίας της.assets_LARGE_t_942_44257701_type13031

“Η Volkswagen χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα – επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω τον δρόμο για αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βίντερκορν.

Στην ανακοίνωση το πρώην (πλέον) στέλεχος της εταιρείας δηλώνει ότι “σοκαρίστηκε” από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ιδίως από την αποκάλυψη ότι ήταν δυνατή μια τέτοια κακοδιαχείριση σε τόσο μαζική κλίμακα από την εταιρεία. Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές, ότι δηλαδή περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα της εταιρείας είναι εφοδιασμένα με ένα λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις από την Δευτέρα.

Οι γερμανικές και οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, η εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο που θα μπορούσε να αγγίξει και τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η μετοχή της υποχώρησε κατά 20% χθες.

Ο 68χρονος Βίντερκορν διοικούσε την αυτοκινητοβιομηχανία από το 2007. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η απόφαση για τον αντικαταστάτη του θα ληφθεί την Παρασκευή.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας γνώριζε αλλά το αρνείται…

 

Εξάλλου , το Υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας αρνήθηκε την Τετάρτη ότι γνώριζε για την τεχνολογία που χρησιμοποιούσε η Volkswagen για να περάσει τους ελέγχους των εκπομπών ρύπων παρά το ότι μόλις πριν μερικούς μήνες αναγνώρισε ότι γνώριζε πως υπάρχει ένα γενικό κενό μεταξύ των επιπέδων του `ελέγχου` και των ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters νωρίτερα φέτος μέλη των Πρασίνων είχαν ζητήσει εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των εκπομπών ρύπων που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια κανονικής οδήγησης.

Απαντώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης το Υπουργείο Μεταφορών είχε αναγνωρίσει σε ανακοίνωση του στις 28 Ιουλίου ότι το θέμα ήταν εν γνώση του και ότι προωθούσε πιο αυστηρούς κανόνες. Η απάντηση, ωστόσο, δεν αναγνώριζε την ύπαρξη εσκεμμένης νοθείας.

«Μέσω της βελτίωσης και της αναδιαμόρφωσης της διαδικασίας μέτρησης, μέσω της οριοθέτησης πολύ πιο χαμηλών ανεκτών επιπέδων καθώς και μέσω της χρήσης συνθηκών πιο κοντά στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι να υπάρχουν πιο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα», ανέφερε στην απάντησή της τότε η Κυβέρνηση.

Αναγνώριζε ότι δεν είχαν ληφθεί αρκετά μέτρα για αντιμετώπιση των συσκευών ελέγχου των εκπομπών ρύπων και πρόσθετε ότι εργαζόταν προς την κατεύθυνση νέων «τεχνικών κανόνων». Η εισαγωγή αυτών των κανόνων, συμπλήρωνε, ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια γερμανική εφημερίδα η Ντι Βέλτ, γράφει ότι η απάντηση αυτή ισοδυναμεί με παραδοχή ότι γνώριζε για τα «κόλπα» των εκπομπών, αλλά εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο το αρνήθηκε.

«Δεν υπήρχε γνώση στο Υπουργείο Μεταφορών για την χρήση της τεχνολογίας ελέγχου των εκπομπών», είπε.