Το αρχαιότερο κλήμα του κόσμου είναι στην Ελλάδα

* Το είχε περιγράψει ο Παυσανίας!

Το κλήμα (Vitis vinifera) υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3000 ετών. Το σίγουρο είναι πάντως πως είναι σίγουρα 2.200 ετών καθώς ήδη από το 160 π.Χ το είχε περιγράψει ο Παυσανίας.klima-paysania1

Ο ιστορικός είχε επισκεφτεί την περιοχή για να δει αν ισχύει η φήμη που ανέφερε ότι οι πέστροφες του ποταμού Αροάνειου κελαηδούσαν, όπως το πουλί, τσίχλα. Όπως ήταν φυσικό ο Παυσανίας διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι απλά η φήμη είχε διαδοθεί από έναν καλοφαγά που εννοούσε ότι οι πέστροφες κελαηδούν από νοστιμιά.

Ο Παυσανίας αναζήτησε ένα μέρος με σκιά για να ξεκουραστεί και τότε συνάντησε το περίφημο αγιόκλημα, το οποίο ήταν τόσο μεγάλο που τράβηξε το ενδιαφέρον του και το περιέγραψε σεklima-paysania ένα από τα έργα του. Το αγιόκλημα σήμερα έχει μήκος περίπου εκατό μέτρα και αποτελείται από εννέα κορμούς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Κάθε Μάιο ανθίζει αλλά δεν δίνει καρπούς.

Το εντυπωσιακό άγριο κλήμα έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελεί αξιόλογο επιστημονικό και αισθητικό μνημείο της φύσης, που έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης.

Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι της περιοχής Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας.