Στο ναδίρ οι σχέσεις Ρωσίας-Βουλγαρίας μετά την άρνηση της Σόφιας να επιτρέψει πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών

BlackJack-IlΗ απόφαση της Βουλγαρίας να μην επιτρέψει την πτήση επάνω από το βουλγαρικό FIR ρωσικών αεροσκαφών που θα μετέφεραν “ανθρωπιστική” όπως η Μόσχα την χαρακτηρίζει, βοήθεια στην Ρωσία έχι οδηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στο ναδίρ.

“Οι Βούλγαροι θα έχουν βάρος στην συνείδησή τους το γεγονός ότι ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ΗΠΑ να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Να το θυμούνται αυτό που έκαναν. Τα φορτία των αεροσκαφών μεταφέρουν καθαρά ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν συμφέρει η μεταφορά όπλων αεροπορικώς” δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τζαρμπάτοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

“Τα αεροπλάνα φέρεται ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το δηλωμένο φορτίο δεν ήταν το πραγματικό”, απάντησε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Μπετίνα Γιότεβα.

Η Βουλγαρία εισάγει το 85% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ρωσία και έχει ζητήσει μείωση των τιμών, η οποία είναι μάλλον απίθανο να δοθεί τώρα. Πάντως ο Β.Τζαρμπάτοφ με την δήλωσή του απέσεισε και από την Ελλάδα το φορτίο της πίεσης που είχε ασκήσει η Ουάσιγκτον, αν και η Αθήνα δεν απέρριψε το αίτημα και είχε δώσει το “πράσινο φως” για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Η απάντηση από την πλευρά της Μόσχας ήταν να πετάξουν τα ρωσικά μεταγωγικά μέσω Ιράν και Ιράκ, αφού κρίθηκε ότι ούτε η Τουρκία θα έδινε άδεια πτήσης.

Η απόφαση ελήφθη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει πόσα αεροπλάνα αφορούσε.

“Η Βουλγαρία ενήργησε ανεξάρτητα, χωρίς να δεχθεί πιέσεις από εταίρους της στο ΝΑΤΟ”, ισχυρίστηκε η εκπ΄ροσωπος του Βουλγάρικου ΥΠΕΞ  και …  στη Σόφια γελάει ακόμα και το παρδαλό κατσίκι από την “ανεξάρτητη” πολιτική της κυβέρνησης του Μ.Μπορίσοφ η οποία σπεύδει με κάθε ευκαιρία να ικανοποιήσει ακόμα και πριν της το ζητήσουν τις ΗΠΑ και τους δυτικούς .

Πάντως μία μονάδα Μηχανικού του ρωσικού Στρατού βρίσκεται ήδη στην Συρία και επιθεωρεί τις αεροπορικές βάσεις, ενώ εργάζονται πυρετωδώς για να επεκτείνουν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης ειδικά στα βόρεια της Συρίας.

Ταυτόχρονα θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 20 ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 από τα αποθέματα του ρωσικού Στρατού!

Την ίδια στιγμή ο Στρατός της Συρίας έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση με βασικούς άξονες την 63η Ταξιαρχία, την 4η μηχανοκίνητη Μεραρχία, μονάδες της Χεζμπολάχ και ένα λόχο Ρώσων πεζοναυτών έχουν περικυκλώσει την πόλη-κλειδί AL-Zabadani όπου βρίσκονται οχυρωμένοι περίπου 3.000 ισλαμιστές.

Η Zabadani επί τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό την κατοχή των τζιχαντιστών και όποιος κατέχει “τα κλειδιά” της πόλης ελέγχει και τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου

Ηδη οι ισλαμιστές “μετρούν” 150 νεκρούς από τις οργανώσεις Harakat Ahrar Al-Sham, Al-Zabadani Hawks Brigade του FSA και της συριακής Al-Qaeda την Jabhat Al-Nusra.

Συριακά ελικόπτερα, πυροβολικό βομβαρδίζουν ανηλεώς τους τζιχαντιστές ενώ οι Spetsnaz έχουν αναλάβει την βρώμικη δουλειά καθώς κατέστρεψαν τα οχυρά τους, τις θέσεις των ισλαμιστών snipers, τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου!

“Λαμβάνουμε τις συντεταγμένες και γρήγορα ανοίγουμε πυρ” λέει ο τοπικός διοικητής Elijah Said και προσθέτει: Είμαστε δίπλα στον εχθρό και έτσι δεν μπορούμε να αστοχήσουμε”.

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να αποκτηθεί ο πλήρης έλεγχος των συνόρων με το Λίβανο ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του στρατού της Συρίας.

“15-20 μέτρα μας χωρίζουν από τον εχθρό, ελέγχουμε το σημείο, τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο” αναφέρουν Σύροι αξιωματικοί.