Βρετανία:Οχι Κάμερον για περισσότερους πρόσφυγες

epa04907379 Refugees who arrived by train from Hungary via Austria, wait for transportation to one of the refugee reception centres, at Munich's central train station, in Munich, Germany, 01 September 2015. Hungarian police on 01 September 2015 closed the main train station in Budapest from where scores of migrants were hoping to travel to Western Europe. Hundreds boarded trains to Austria and Germany. Austrian police at the Vienna station and German police in Rosenheim, on the border with Austria, apparently made no effort to block or register any refugees.  EPA/PETER KNEFFEL

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε τις έντονες συστάσεις Ευρωπαίων πολιτικών να επιτρέψει την έλευση περισσότερων προσφύγων στη χώρα του, λέγοντας ότι «η υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων δεν είναι η απάντηση» στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

«Λαμβάνουμε δράση σε διάφορους τομείς. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα σε εκείνο το μέρος του κόσμου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση που μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων», είπε ο κ. Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για εσωτερικές υποθέσεις Στέφαν Μάιερ και ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχαν καλέσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό να αλλάξει στάση και να αποδεχθεί το μερίδιο των προσφύγων που αναλογεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν προειδοποιήσει ότι η στάση της Βρετανίας δεν θα βοηθήσει την επίτευξη της αλλαγής της σχέσης Λονδίνου-ΕΕ που επιδιώκει ο κ. Κάμερον.

«Βοηθούμε τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι, σταθεροποιώντας τες και προσπαθώντας να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας που αξίζουν και ισχυρότερες οικονομίες εκεί.

“Προφανώς λαμβάνουμε μέτρα στο Καλαί, σε ό,τι αφορά τη σήραγγα [της Μάγχης] – υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε και συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρόκειται για μεγάλες προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε», απάντησε ο κ. Κάμερον ερωτηθείς για τις συστάσεις Ευρωπαίων πολιτικών.

Ο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Άντι Μπέρναμ ανέφερε σε ομιλία του ότι αυτό που εκτυλίσσεται «είναι ανθρωπιστική κρίση, όχι απλώς μία κουραστική ταλαιπωρία για τους Βρετανούς παραθεριστές, όπως ίσως θέλει να πιστεύουμε η κυβέρνησή μας».

Η ανθυποψήφιά του Υβέτ Κούπερ έχει ταχθεί υπέρ της αποδοχής 10.000 περισσότερων προσφύγων στη Βρετανία, κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι οι διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.