Εκτακτη σύνοδος ΥΠΕΣ Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Ðñüóöõãåò áðü ôç Óõñßá êáé ôï ÁöãáíéóôÜí ðåñéìÝíïõí óå êáôáõëéóìü Ýîù áðü ôïí Ìüëõâï ãéá íá ìåôáöåñèïýí óôï ëéìÜíé ôçò ÌõôéëÞíçò üðïõ èá ìðïñÝóïõí íá ðÜñïõí ôáîéäéùôéêÜ Ýããñáöá ðñïêåéìÝíïõ íá ôáîéäÝøïõí óôçí ÁèÞíá. ÁñêåôÝò åêáôïíôÜäåò ðñüóöõãåò áðü åìðüëåìåò ÷þñåò êáé ïéêïíïìéêïß ìåôáíÜóôåò ðåñéìÝíïõí íá êáôáãñáöïýí áðü ôéò ËéìåíéêÝò áñ÷Ýò ðñïêåéìÝíïõ íá ðÜñïõí Üäåéá ìåôáêßíçóçò ðñïò ôçí ÁèÞíá åíþ ïé áößîåéò óå áðïìáêñõóìÝíá ðáñÜëéá ôïõ íçóéïý åßíáé êáèçìåñéíÝò. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τη μετανάστευση, μετά από ειδικό αίτημα που υπεβλήθη από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η συνάντηση θα ασχοληθεί με θέματα “επιστροφής, διεθνούς συνεργασίας και έρευνας και μέτρων για την παρεμπόδιση της εμπορίας των μεταναστών”.

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως, καθώς χιλιάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά στην ΕΕ, πολλοί από την εμπόλεμη Συρία, το Συμβούλιο θα αναδείξει περαιτέρω τις διαφωνίες για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, τα σε αποσύνθεση πτώματα 71 Σύρων βρέθηκαν σε φορτηγό στην Αυστρία, την ίδια στιγμή που στη Βιέννη πραγματοποιείτο συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και το εκεί πρόβλημα της μετανάστευσης.

Λίγο νωρίτερα, στις αρχές της εβδομάδας, κάπου 200 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ χθες αναφέρθηκαν δεκάδες ακόμη νεκροί.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ της Γαλλίας, ο Τομάς ντε Μεζιέρ της Γερμανίας και η Τερέζα Μαίη της Βρετανίας σε κοινή τους δήλωση που εξεδόθη στο περιθώριο συνάντηση στο Παρίσι για την ασφάλεια στα τραίνα αναφέρουν πως απαιτείται ¨άμεση δράση¨ για την αντιμετώπιση ¨της πρόκλησης από τη μεταναστευτική εισροή¨ και ζήτησαν από τη λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο.

Οι τρεις χώρες φέρονται να ζητούν η Ελλάδα και η Ιταλία να επιταχύνουν τη συγκρότηση κέντρων υποδοχής μεταναστών για αιτούντες άσυλο και η ΕΕ να συγκροτήσει λίστα ασφαλών χωρών για να επιταχυνθούν οι επιστροφές.

Η Γαλλία κι η Γερμανία φέρονται επίσης να θέλουν τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα για την αναδιανομή των προσφύγων, ενώ άλλοι – όπως η Ουγγαρία – ενδυναμώνουν τα σύνορά τους απειλώντας να στείλουν στρατό στα συνοριακά περάσματα.