Αρνήθηκε συνάντηση με Λαφαζάνη ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης (Κ), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Στρατούλης (Α) και ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Ήσυχος (Δ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στη Βουλή. Η συγκρότηση ενιαίας ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα» και επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανακοινώθηκε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Λαϊκής Ενότητας», Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο πρώτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να συναντηθούν.
Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Λαφαζάνη αν κρίνει ότι μία τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλλει στον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι επιθυμεί να καταθέσει στον πρωθυπουργό σειρά προτάσεων, που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στον Π. Λαφαζάνη ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Το μεσημέρι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έλαβε την τρίτη διερευνητική εντολή για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος αφού συνεχάρη τον κ. Λαφαζάνη για τα νέα του καθήκοντα, διευκρίνισε ότι «η έννοια του Κόμματος, ιδίως για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα και τις διερευνητικές εντολές, καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» και σημείωσε ότι “ύστερα από την ανακοίνωση προς εμέ, με την επιστολή της Προέδρου της Βουλής, της αλλαγής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της βουλής, η «Λαϊκή Ενότητα» με βάση την κοινοβουλευτική της δύναμη, είναι εκείνη η οποία πρέπει να πάρει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή».

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η διερευνητική εντολή ισχύει για 3 ημέρες, από σήμερα και λήγει την Πέμπτη, στις 27 Αυγούστου, την ίδια ώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «εμείς θα αξιοποιήσουμε την λαϊκή εντολή, για να καταδείξουμε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει σ΄αυτή τη χώρα μια συνεπής αντιμνημονιακή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «θα αξιοποιήσουμε την εντολή για να μιλήσουμε πρώτα απ΄όλα με την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «για τις εξελίξεις δεν υπάρχουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων, υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία, υπάρχουν κοινωνικές εκπροσωπήσεις που ενδιαφέρονται ζωηρότατα για το μέλλον τους, και την επιβίωση της χώρας».

Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης είχε δηλώσει «ότι για πρώτη φορά βλέπω σ΄αυτή τη χώρα να γίνονται εκλογές Αύγουστο, και μάλιστα εξπρές. Αν ήταν δυνατόν να γίνουν και στο τέλος του Αυγούστου εκλογές, θα γινόταν».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της “Λαϊκής Ενότητας” ανέφερε «Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν τις συνέπειες των μνημονίων από τον ελληνικό λαό. Αυτό αποτελεί αντιδημοκρατικό ολίσθημα, για να μην πω εκτροπή» και κατέληξε λέγοντας «Αυτά τα ήθη και τα έθιμα τα έκαναν άλλες κυβερνήσεις και γι΄άλλους στόχους. Δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται και σήμερα, το 2015, όταν ο λαός δοκιμάζεται από μνημόνια».

Μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βγαίοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες με διαδικασία εξπρές, είναι δείγμα ακραίας αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ακόμη:

«Καταγγείλαμε τις εκλογές εξπρές, καταγγείλαμε ότι αυτή η κυβέρνηση παραιτήθηκε για να πάμε σε μία εκλογική διαδικασία ολίγων εβδομάδων, ώστε να μην ενημερωθεί ο λαός για τα μέτρα και τις συνέπειες του μνημονίου. Είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν δεν ευδοκιμήσουν οι διερευνητικές εντολές θα πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα και να προκηρυχθούν εκλογές το νωρίτερο για τις 27 Σεπτεμβρίου. Όχι ότι και αυτό είναι επαρκές αλλά να εξαντληθεί ο χρόνος. Επίσης είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην συνεργήσει σε εκλογές εξπρές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος της κυβέρνησης, δίνει λόγο και είναι υπεύθυνος απέναντι στον ελληνικό λαό».