Δίαιτα 2 σε 1: Χάστε 5 κιλά και κερδίστε σε λάμψη

182E78DF29FB9BE083237A47524C5B0B
Ποια μαμά δεν ονειρεύτηκε να μπορεί να συνδυάσει ένα υπέροχο κορμί με ένα λαμπερό πρόσωπο; Η διατροφή που σας προτείνουμε υπόσχεται και τα δύο.

Αυτό είναι το αιώνιο δίλημμα των γυναικών. Κορμί ή πρόσωπο; «Μήπως όταν αρχίσω να αδυνατίζω χάσω τη λάμψη μου, “κόψω” στο πρόσωπο, κάνω ρυτίδες και χαλάρωση;» Από την άλλη, όταν μας πιάνει ο πανικός της παραλίας και προσπαθούμε να χωρέσουμε στο περσινό μας μπικίνι, ξεχνάμε για πάντα τις ρυτίδες. Η διατροφή που ακολουθεί βασίζεται στη δίαιτα που μας προτείνει στο βιβλίο του Younger (Thinner) You Diet ο διάσημος γιατρός και διατροφολόγος Έρικ Μπρέιβερμαν.
Το διατροφικό του πλάνο στηρίζεται σε υγιεινές και εύκολες συνταγές που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε εύκολα έως και πέντε κιλά σε τέσσερις περίπου εβδομάδες.

Οι βασικοί κανόνες

Η ποιότητα αδυνατίζει: Επιλέγετε όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικές τροφές. Επειδή αυτές οι τροφές είναι πιο περιεκτικές σε θρεπτικά συστατικά, βοηθούν στο να χορταίνετε περισσότερο τρώγοντας λιγότερο.

Λιγότερο αλάτι, περισσότερο νερό: Η δραστική μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε υπολογίσιμη απώλεια βάρους, καθώς το επιπλέον αλάτι επιβαρύνει το ισοζύγιο νερού του οργανισμού προκαλώντας κατακράτηση υγρών και πρηξίματα. Οπότε, καλό θα ήταν να αποφεύγετε αλλαντικά, τυριά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες και αρτοσκευάσματα σε μεγάλες ποσότητες. Αντίστοιχα, το νερό διευκολύνει τις κυτταρικές διεργασίες και αυξάνει την αποβολή υγρών, ενώ συγχρόνως ελαττώνει την πείνα και εντείνει το αίσθημα κορεσμού.

Μικρά και συχνά πρωτεϊνούχα γεύματα: Τρώγοντας μικρά πρωτεϊνούχα γεύματα κάθε περίπου 3,5 ώρες, το σάκχαρο του αίματος διατηρείται σταθερό, η πείνα υπό έλεγχο, η επιθυμία για γλυκά μειωμένη και ο μεταβολισμός σε εγρήγορση. Επιπλέον, τα αμινοξέα των πρωτεϊνών διατηρούν εγκεφαλικούς νευροδιαβιβαστές και λιποδιαλυτικές ορμόνες, αυξάνουν τη θερμογένεση και αποτρέπουν τη διάσπαση του μυϊκού ιστού.

Περισσότερο ωφέλιμα λιπαρά, μυρωδικά και μπαχαρικά: Εννοείται πως τα τρόφιμα που περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά ικανοποιούν πληρέστερα το αίσθημα της γεύσης από τα εντελώς άπαχα τρόφιμα, βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και συνεισφέρουν στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας, κάτι που το έχετε απόλυτη ανάγκη μετά από μια δίαιτα. Τα μπαχαρικά, πάλι, ενώ είναι ακίνδυνα θερμιδικά, κάνουν τη δίαιτα πιο ευχάριστη υπόθεση.

Γιαούρτι, το καλύτερο σνακ: Ο συνδυασμός ασβεστίου και πρωτεϊνών γάλακτος που περιέχει το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει περισσότερα λίπη, ενώ τα φιλικά μικρόβια συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.

Περισσότερο τσάι: Το τσάι, εκτός του ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα, αποτελεί και το καλύτερο αντιγηραντικό του δέρματος. Καίει τα λίπη, βοηθάει στην αποβολή των περιττών ουσιών και αυξάνει κατά 10% τις καύσεις του μεταβολισμού. Δεν έχει καμιά σημασία ποιο τσάι θα διαλέξετε: μαύρο, λευκό ή πράσινο, όλα προέρχονται από το ίδιο φυτό. Το πράσινο βοηθάει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κατακράτησης, ενώ η ποικιλία μαύρου τσαγιού που λέγεται oolong tea βοηθάει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Κάνετε τη ζάχαρη εχθρό σας: Εκτός του ότι είναι εχθρός της σιλουέτας, η ζάχαρη είναι και εχθρός της επιδερμίδας. Αν κάποιες φορές νιώσετε την ανάγκη της, προτιμήστε τη σε υγιεινά σνακ, όπως τις μπάρες δημητριακών ή τα φρούτα. Υπάρχει ακόμη στο λευκό ρύζι, στις γλυκοπατάτες, στο ψωμί και στα μακαρόνια.

Προτιμήστε τις τροφές με όγκο: Όπως χόρτα, λαχανικά, όσπρια και ελαφρώς επεξεργασμένα δημητριακά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, έχουν λίγες θερμίδες και δημιουργούν έντονο αίσθημα κορεσμού. Τα όσπρια και τα δημητριακά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και αυξάνουν την πληρότητα του στομάχου με μικρότερη κατανάλωση τροφής, αφού απορροφούν μέχρι και 15 φορές το βάρος τους σε νερό.

Προτιμήστε τα άγουρα φρούτα και λαχανικά: Τα άγουρα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ωμά λαχανικά, μια που η ζέστη καταστρέφει όλα τα σημαντικά ένζυμα που είναι σημαντικά για τη χώνεψη. Επίσης, τα ωμά δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού. Ωστόσο, κάποια λαχανικά είναι σαφώς πιο ευκολοχώνευτα όταν μαγειρευτούν, όπως το μπρόκολο, τα κολοκύθια, το κουνουπίδι, το λάχανο. Αντίθετα, τα καρότα και οι ντομάτες καλό είναι να καταναλώνονται ωμά. Είναι ιδανικά για την υγρασία του δέρματος.

Ένα ισορροπημένο πιάτο: Θα πρέπει να διαθέτει σε ίσες ποσότητες μία μερίδα ζωικής πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, αυγά ή μοσχαρίσιο κρέας), μία μερίδα λαχανικά και μία μερίδα με άμυλο ή όσπρια (φακές, μακαρόνια ή φασόλια).

Ποια βότανα και μπαχαρικά αδυνατίζουν
Βασιλικός
Φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
Κανέλα
Κύμινο
Μάραθος
Λιναρόσπορος
Σκόρδο
Τζίντζερ
Δεντρολίβανο
Σησαμέλαιο
Κουρκουμάς
Χάστε βάρος και ρυτίδες
Η διατροφή που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο λεπτό κορμί και πιο νεανικό δέρμα.

Πρωινό
Διαλέξτε ένα από τα παρακάτω:
– ένα μικρό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με λίγες σταφίδες, λίγα μούρα, ένα κουταλάκι κανέλα και μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
– δύο αυγά ομελέτα με κουρκουμά, μία μπανάνα πασπαλισμένη με λίγη κανέλα
– 30 γρ. δημητριακά με ένα φλιτζάνι γάλα και μία μπανάνα
– μισό πεπόνι (μικρού μεγέθους) με ένα μικρό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, πασπαλισμένο με κανέλα και μοσχοκάρυδο
– χυλός που θα φτιάξετε από 30 γρ. βρόμη, κανέλα και μοσχοκάρυδο

Γεύμα
Διαλέξτε ένα από τα παρακάτω:
– Mία σαλάτα με μια μικρή μερίδα τόνο κι ένα κουταλάκι μαγιονέζα light, ένα μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο σέλινο, μισό κουταλάκι πράσινο πιπέρι, μισή ντομάτα και μια χούφτα μαρούλι. Πασπαλίστε τη με λίγο μαύρο πιπέρι και ρίγανη. Μπορείτε να συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με ένα μικρό ποτήρι χυμό από ρόδι.
– Μια σαλάτα Νισουάζ που θα περιλαμβάνει: 80γρ. τόνο σε νερό, ένα κόκκινο κρεμμύδι, φέτες πορτοκαλιού, μαρούλι και λίγες ελιές. Γαρνίρετε με μαϊντανό και ψιλοκομμένο μάραθο. Φτιάξτε ένα ντρέσινγκ από τέσσερις κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι μπαλσάμικο και λίγο σκόρδο.
– Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τόνο, ντομάτα και πασπαλισμένο με αρωματικά βότανα.
– Μία σούπα από λαχανικά πασπαλισμένη με πιπέρι καγιέν, ρίγανη και βασιλικό με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
Εναλλακτικά: Φτιάξτε ένα σάντουιτς με ψιλοκομμένα λαχανικά και διάφορα μυρωδικά ή μια πλούσια σαλάτα με 50 γρ. στήθος κοτόπουλο ή 80 γρ. τόνο και ντρέσινγκ από μία κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, μπορείτε να φάτε μία μερίδα κοτόπουλο ή ψάρι που θα συνοδεύσετε με μία μερίδα ρύζι ή κους κους.

Σνακ
-Ένα μήλο ή ένα φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια με δύο κουταλάκια του γλυκού τυρί κότατζ.
-Ένα μικρό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με μία χούφτα μούρα και λίγη κανέλα.
-Δύο μικρές φρυγανιές ολικής άλεσης με τέσσερα κουταλάκια του γλυκού τυρί κότατζ.
-30 γρ. καρύδια με 30 γρ. σταφίδες

Δείπνο
– 170 γρ. άπαχη μπριζόλα στον ατμό με σκόρδο, πάπρικα, μαύρο πιπέρι και ρίγανη. Συνοδεύστε το με μία μερίδα πράσινα φασολάκια στον ατμό και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
– Μία μερίδα κοτόπουλο ταντούρι: Σε 4 κ. σ. κρασί μαρσάλα και 250 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά προσθέστε 450 γρ. κοτόπουλο χωρίς την πέτσα. Μαρινάρετε για δύο ώρες αφού ρίξετε 1 κ. σ. χυμό λεμόνι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 25-30 λεπτά.
-Ψητά λαχανικά: Βάλτε στο γκριλ μανιτάρια, κρεμμύδια και κολοκυθάκια με λίγο σκόρδο. Προσθέστε 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, ρίγανη, κύμινο και λίγο κόκκινο πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με μία μερίδα άπαχο κοτόπουλο ψημένο στο γκριλ.