Ταϊλάνδη: Τρομοκρατική επίθεση με 27 νεκρούς στο κέντρο της Μπανγκόκ

Πολλοί ξένοι τουρίστες περιλαμβάνονται στους 27 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα παγιδευμένο μοτοποδήλατο εξερράγη έξω από έναν ινδουιστικό ναό στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.newego_LARGE_t_1101_54549956_type12713

Το τηλεοπτικό κανάλι Nation μετέδωσε ότι οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας στο ινδουιστικό ιερό Εράουαν είναι τουλάχιστον 27, ενώ άλλα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρεις αλλοδαποί είναι μεταξύ των θυμάτων. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 78 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι τουρίστες από την Κίνα και την Ταϊβάν.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης μάχονται εναντίον μουσουλμάνων ανταρτών στις νότιες περιφέρειες της βουδιστικής χώρας, όμως οι αντάρτες αυτοί σπανίως εξαπολύουν επιθέσεις σε άλλες περιοχές.
Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊλάνδης Πραβίτ Βονγκσούβαν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι στόχος των δραστών ήταν “να καταστρέψουν την οικονομία και τον τουρισμό επειδή το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στην καρδιά της τουριστικής συνοικίας” της πρωτεύουσας. “Ήταν μια βόμβα ΤΝΤ (…) αυτοί που το έκαναν στόχευαν τους αλλοδαπούς για να πλήξουν τον τουρισμό και την οικονομία”, τόνισε.
Το ιερό Εράουαν, πάνω σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση κοντά σε πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία και ένα νοσοκομείο, αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο ιδίως για τους επισκέπτες από χώρες της Ανατολικής Ασίας. Το επισκέπτονται επίσης πολλοί Ταϊλανδοί ινδουιστές.
Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει άμεσα μια ομάδα που θα αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες που θα απαιτηθούν ως απάντηση στην επίθεση αυτή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα, σύμφωνα πάντα με το κανάλι Nation.
Μια αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι είδε ανθρώπινα μέλη ενώ ένας στρατιώτης διέταξε τους περαστικούς να απομακρυνθούν από το χώρο καθώς οι πυροτεχνουργοί έψαχναν μήπως υπήρχε και δεύτερη βόμβα στον ναό. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Πραβούτ Ταβορνσίρι, επιβεβαίωσε ότι γίνονται έρευνες για “δύο με τρεις βόμβες” επειδή εντοπίστηκε στο χώρο ένα ύποπτο αντικείμενο. “Μπορεί να γίνει και άλλη έκρηξη, για αυτό αποκλείσαμε την περιοχή και ζητήσαμε από τους περίεργους να απομακρυνθούν”, πρόσθεσε.
Οι αρχές ενίσχυσαν επίσης τα μέτρα ασφαλείας σε ορισμένες μεγάλες διασταυρώσεις της πρωτεύουσας και σε τουριστικές περιοχές της χώρας.