Η Ρωσία δεν θα μείνει απαθής στους βομβαδισμούς της Τουρκίας εναντίον της Συρίας

Ο  πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντ..Μεντβέντεφ κατάγγειλε  σήμερα τους βομβαρδισμούς Τουρκίας, ΗΠΑ και γενικότερα του “διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIL”, σε Συρία και Ιράκ ως παράνομες ενέργειες τις οποίες ο Ρώσος πρωθυπουργός περιέγραψε ως “αφορμή” για να βομβαρδίζονται η Συρία και το Ιράκ και προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα παραμείνει απαθής ενώπιον της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Πρόκειται για την δεύτερη ηχηρή παρέμβαση της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση του Β.Πούτιν προς την Τουρκία, στην χαοτική κατάσταση που εξελίσσεται στην Μέση ΑνατολήMedvedev (2)_1

Ο Ν.Μεντβέντεφ μιλώντας από αιγυπτιακού εδάφους (και αυτό έχει σημασία γιατί η Αίγυπτος είναι σφοδρός πολέμιος της Τουρκίας) κατά την διάρκεια των εγκαινίων της νέα διώρυγας του Σουέζ, χωρίς περιστροφές είπε ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο στο ιρακινό Κουρδιστάν, με στόχους τα στρατόπεδα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) είναι παράνομες όπως και κάθε στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Ιράκ, αφού δεν έχουν την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης για να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες.

Αλλά δεν περιορίστηκε εκεί ο πρωθυπουργός της Ρωσίας: Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι “Ο Συνασπισμός που έχουν συστήσει οι ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είναι παράνομος, δημιουργήθηκε δίχως άδεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και χρησιμοποίησε το ISIL απλώς για να επεκτείνει τις αεροπορικές του επιδρομές στη Συρία δίχως τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας”.

“Αυτά που κάνουν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι είναι παράνομα και θα προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η Συρία έχει την στήριξή μας και δνε πρόκειται να γίνουμε απαθείς στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου”…

“Παρεμπιπτόντως, οι πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε ανάλογες απαντήσεις” είπε αινιγματικά ο Ρώσος Πρωθυπουργός.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο PKK σε περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορά της, όπου οι Κούρδοι αντάρτες έχουν δημιουργήσει στρατόπεδα. Ως αντίποινα οι Κούρδοι αντάρτες έχουν χτυπήσει τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους μέσα στην Τουρκία.

Το Ιράκ, από την πλευρά του, αποκάλεσε τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο έδαφός του ως μια επικίνδυνη κλιμάκωση και παραβίαση της κυριαρχίας του.